ΗΧΗΤΙΚΟ-Focus FM// Δρ. Φαρσαλινός για πρόταση Μητσοτάκη να ταξιδεύουν ελεύθερα όσοι εμβολιαστούν: Μιλάμε για τιμωρία, κοινωνικό αποκλεισμό και στιγματισμό του ενδεχόμενου να νοσήσει κάποιος. Όταν είναι προστατευμένος ο εμβολιασμένος γιατί να αποτελεί κίνδυνο ο ανεμβολίαστος;

«Δεν μιλάμε για τιμωρία του νοσούντα, μιλάμε για τιμωρία, κοινωνικό αποκλεισμό και στιγματισμό του ενδεχόμενου να νοσήσει κάποιος» δήλωσε στον Focus FM και στη δημοσιογράφο Δέσποινα Μποτίτση ο διακεκριμένος καρδιολόγος και ερευνητής Κωνσταντίνος Φαρσαλινός ερωτηθείς για την πρόταση Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο θα λειτουργεί ουσιαστικά ως «εισιτήριο» για τους ταξιδιώτες.

 «Αν έχουν κάποιοι πληροφόρηση ότι το εμβόλιο εμποδίζει τη μετάδοση και ότι είμαστε σίγουροι πως θα εξαφανίσουμε τον ιο με το εμβόλιο και το εμπόδιο θα είναι αυτοί οι οποίοι δεν θα εμβολιαστούν καλό είναι να ενημερώσουν και εμάς. Υπάρχει και το εξής παράδοξο. Ένα αποτελεσματικό εμβόλιο το οποίο ταυτόχρονα δεν αποκλείει την πιθανότητα ο εμβολιασμένος να γίνει φορέας του ιού και να το μεταδίδει εκείνος, τελικά ο κίνδυνος είναι για τον εμβολιασμένο ο οποίος είναι προστατευμένος από τη νόσο και τον μεταδίδει ή για τον μη εμβολιασμένο ο οποίος μπορεί να προσβληθεί».

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, αναρωτήθηκε επίσης ποια θα είναι η χώρα που μέχρι το καλοκαίρι θα έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

«Μας λένε πόσο καλό θα κάνει το πιστοποιητικό στον τουρισμό. Ποιος θα έρθει. Οι μόνοι που μπορεί να έχουν πιστοποιητικό θα είναι οι κάτοικοι του Ισραήλ» είπε όπως είπε δημιουργείται πρόβλημα και σε αυτούς που επιθυμούν αλλά δεν μπορέσουν να εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με τον ερευνητή στη Σχολή Δημόσιας Υγείας των Πανεπιστημίων Δυτικής Αττικής και Πατρών πρόκειται για μια μεγάλη συζήτηση από νομικής και βιοηθικής πλευράς ως προς τις διακρίσεις που δημιουργεί.

«Πέρα από βιοηθικά υπάρχουν ακόμη και ζητήματα νομιμότητας,  ζητήματα που αντιβαίνουν της λογικής. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι αυτά εμμέσως αποτελούν ζητήματα που άπτονται κοινωνικού στιγματισμού και προτροπής προς συμπεριφορές μίσους. Τέτοιες δηλώσεις θα δημιουργήσουν φαινόμενα κοινωνικής αντιπαλότητας μεταξύ των εμβολιασμένων και μη» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Δεν μιλάμε για τιμωρία του νοσούντα, μιλάμε για τιμωρία, κοινωνικό αποκλεισμό και στιγματισμό του ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟΥ να νοσήσει κάποιος. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Pfizer δήλωσε δημόσια ότι δεν ξέρουμε αν το εμβόλιο προστατεύει  από το  να είναι φορέας κάποιος και να μεταδίδει τον ιο. Δηλαδή όταν είναι προστατευμένος ο εμβολιασμένος γιατί να αποτελεί κίνδυνο ο ανεμβολίαστος. Το ανάποδο συμβαίνει». 

Αναφερόμενος στο παρατεταμένο Lockdown ο κ. Φαρσαλινός επεσήμανε με έμφαση ότι αυτό που κάνουν είναι να διαλύουν τη χώρα για να μην πιεστεί το σύστημα υγείας.  Ακούστε ολόκληρη την αποκαλυπτική συνέντευξη εδώ:

Προηγούμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ κ. ΠΑΓΩΝΗ ΠΕΡΙ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Επόμενο άρθροΕξ’ αποστάσεως οι εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου στα ΑΕΙ.