ΗΧΗΤΙΚΟ-Δ. Μπάστας: «Παράλογο και καταχρηστικό το σχέδιο νόμου για την ερασιτεχνική αλιεία» – «Να αποσυρθεί όλο»! –

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί το σχέδιο νόμου που κατετέθη για διαβούλευση και το οποίο αφορά ρυθμίσεις για την ερασιτεχνική αλιεία.

«Σου επιτρέπει να πας για ψάρεμα αλλά δεν σου επιτρέπει να πιάσεις ψάρια» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Focus FM και στη δημοσιογράφο Δέσποινα Μποτίτση, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ερασιτεχνών Αλιέων, Διονύσης Μπάστας. Σύμφωνα με τον ίδιο, το εν λόγω σχέδιο νόμου «περιέχει ποσοστώσεις, δηλαδή μας λέει “μπορείτε να πιάνετε αυτό και αυτό” (…) σε μία χώρα η οποία, σύμφωνα με τη χθεσινή -σε εμένα- δήλωση της κ. υπουργού δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα ιχθυαποθεμάτων».

«Είναι παράλογο, καταχρηστικό και εκτός όλων των ευρωπαϊκών κανονισμών και οδηγιών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπάστας όσον αφορά το σχέδιο νόμου σημειώνοντας ότι «όλο είναι προς απόσυρση».

Αναφερόμενος στην ημερήσια ποσόστωση των πέντε κιλών είπε ότι «βλέπει» τον λόγο να υφίσταται εφόσον δεν υπάρχει πρόβλημα ιχθυαποθεμάτων ενώ χαρακτήρισε «αδιανόητο» τον περιορισμό των ειδών. «Για να βάλεις περιορισμό ειδών σε ένα οποιοδήποτε αλίευμα θα πρέπει είτε αυτό να είναι ένα κινδυνεύον είδος και να είναι σε μία λίστα της ΕΕ ότι είναι προστατευόμενο είδος είτε θα πρέπει να πεις “κύριοι, έχουμε πρόβλημα με αυτά τα είδη, είναι υπό κατάρρευση και πρέπει να τα προστατεύσουμε”. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα», σημείωσε τονίζοντας «δεν καταλαβαίνω τον λόγο των περιορισμών».

«Ο σκοπός τους είναι ουσιαστικά να κάνουν δωράκι-χατίρι στους επαγγελματίες ψαράδες, οι οποίοι επιθυμούν μονοπώλιο των θαλασσών», ανέφερε ο κ. Μπάστας υπογραμμίζοντας ότι οι ερασιτέχνες αλιείς «είμαστε μισό εκατομμύριο άνθρωποι και νομίζουν ξαφνικά ότι 3.000-4.000 επαγγελματίες αλιείς αποκλειστικής απασχόλησης έχουν το δικαίωμα να μονοπωλήσουν εθνικό φυσικό πόρο».

«Θα φτάσουμε μέχρι τα ευρωπαϊκά δικαστήρια και τις ευρωπαϊκές επιτροπές, αυτό δεν θα περάσει», δήλωσε συμπληρώνοντας ότι «η θάλασσα ανήκει σε όλους».

Ακούστε όσα είπε εδώ:

Προηγούμενο άρθροΠτώση δέντρου στη Θεσσαλονίκη – Κλειστός δρόμος
Επόμενο άρθροΦωτιές σε εξέλιξη σε Ωραία Ελένη και Μακρακώμη