Ιαπωνία: Στον Ειρηνικό τα απόνερα από το πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα – Διαμαρτυρίες σε εξέλιξη

In this aerial photo taken from the Asahi Shimbun helicopter, reactors of the tsunami-stricken Fukushima Dai-ichi nuclear power plant stand in Okuma, Fukushima Prefecture, northeastern Japan, Monday, May 28, 2012. Reactors are, from top center, Unit 1, covered with a beige cover, Unit 2, covered with a light blue cover, Unit 3 and Unit 4, showing their damaged structures surrounded by cranes. The prime minister during Japan's nuclear crisis last year said Monday he had to use an emergency law that never anticipated major radiation leaks and lacked experts capable of giving him guidance. (AP Photo/Tom Curley)

Η Ιαπωνία έθεσε σε εφαρμογή το αμφιλεγόμενο σχέδιό της να ρίξει στον Ειρηνικό Ωκεανό χρησιμοποιημένα και κατόπιν επεξεργασμένα νερά από το κατεστραμμένο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, ανακοίνωσε η TEPCO, η εταιρεία η οποία διαχειρίζεται την εγκατάσταση.

Οι αντλίες ενεργοποιήθηκαν και οι βαλβίδες άνοιξαν προκειμένου να καταλήξουν στη θάλασσα τα απόνερα, 12 χρόνια μετά το σεισμό και το τσουνάμι που προκάλεσαν «διαρροή ραδινέργειας από προβλήματα ψύξης των πυρηνικών αντιδραστήρων».

Τα νερά αυτά έχουν υποστεί επεξεργασία, ώστε να καθαριστούν από τις περισσότερες ραδιενεργές ουσίες, όμως δεν κατορθώθηκε να φιλτραριστεί το τρίτιο, ισότοπο του υδρογόνου που είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαχωριστεί από το νερό, αλλά δεν θεωρείται επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία παρά σε μεγάλες συγκεντρώσεις.

Η διαδικασία χαρακτηρίζεται ασφαλής και ακίνδυνη από τις αρχές της Ιαπωνίας και τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ο οποίος ανέλαβε να επιβλέψει το εγχείρημα και έδωσε πράσινο φως τον Ιούλιο.

Ωστόσο προκαλεί έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος και κυβερνήσεις κρατών της περιοχής, ειδικά της Κίνας.

Η Ιαπωνία οφείλει «να δημοσιοποιήσει με διαφάνεια» τα δεδομένα για τον αντίκτυπο που θα έχει η απόρριψη των υδάτων της Φουκουσίμα «στη διάρκεια των 30 επόμενων ετών», δήλωσε ο νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός Χαν Ντουκ-σου. Στη Σεούλ η αστυνομία ανακοίνωσε πως συνέλαβε περισσότερους από δέκα διαδηλωτές που επιχείρησαν να εισέλθουν στην πρεσβεία της Ιαπωνίας.

Διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει σε πόλεις της Ιαπωνίας και σε άλλες χώρες της Ασίας.

Το Τόκιο έχει εγκρίνει τη ρίψη στη θάλασσα 1 εκατομμυρίου τόνων και πλέον νερού που χρησιμοποιήθηκε για να επανέλθει το σύστημα ψύξης στο εργοστάσιο.

Τα 17 νησιωτικά κράτη του Φόρουμ Νήσων του Ειρηνικού (Pacific Island Forum, PIF) τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση τους φόβους τους για τις καταστρεπτικές συνέπειες στο περιβάλλον και την οικονομία τους υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα  ότι απο αυτή την περιοχή προέρχεται περίπου η μισή ποσότητα τόνου που αλιεύεται παγκοσμίως.

Προηγούμενο άρθροΑιτήσεις πυρόπληκτων για αποζημιώσεις στον Ίασμο Ροδόπης
Επόμενο άρθροΧάλκινη η Παγκόσμια Ντρισμπιώτη – Τρίτη θέση στα 35χλμ βάδην