“Η ξεχωριστή φιλία του Φιντέλ Κάστρο με τον Κωνσταντίνο Β’ και οι καρποί της σχέσης αυτής” – ΗΧΗΤΙΚΟ Focus FM 103.6

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία αποκάλυψε ο ερμηνευτής Νίκος Πολύχρος, αναφορικά με τη σχέση του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου Β’ με τον επί πολλά χρόνια ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, στον FOCUS 103.6 και τον Στέφανο Δαμιανίδη.

Ο κ. Πολύχρος, περιγράφει τα όσα εκτυλίχθηκαν πριν και μετά την ανέγερση του Ορθόδοξου Ναού του Αγίου Νικολάου το 2004, προστάτη του ναυτικού, στην Αβάνα. Ένα έργο, που πρόηλθε μετά από πρωτοβουλία του Φιντέλ Κάστρο, που προηγουμένως όμως είχε συμβουλευτεί τον καλό του φίλο βασιλιά Κωνσταντίνο Β’, στην προσπάθεια του πρώτου να «ανοίξει την εικόνα της χώρας του προς τα έξω, να δώσει μια άλλη εικόνα της θρησκευτικότητας».

«Το 2004, στις 25 Ιανουαρίου, έγιναν τα εγκαίνια του Αγίου Νικολάου στην Παλιά Αβάνα, ενός καινούργιου ναού τον οποίο έχτισε ο Φιντέλ Κάστρο», ανέφερε αρχικά ο κ. Πολύχρος.

Πώς όμως φτάσαμε σε εκείνη τη μέρα; Τι προηγήθηκε; «Το 1991, ο Φιντέλ Κάστρο, θέλοντας να ανοίξει την εικόνα της χώρας του προς τα έξω, να δώσει μια άλλη εικόνα της θρησκευτικότητας της χώρας, κάλεσε τον τότε Πάπα, τον Ιωάννη Παύλο Β’, ο οποίος αποδέχτηκε την πρόσκληση και πήγε στην Κούβα. Αλλά μετά, ο Κάστρο αντιλήφθηκε την παπική πονηριά του και δε τον ξανακάλεσε» και συνέχισε ως εξής: «Τότε, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, με τον οποίο είχαν σχέση (σ.σ. φιλική) πάρα πολλά χρόνια, του λέει: “αν θέλεις να ανοίξεις την εικόνα της χώρας σου προς τα έξω, να δώσεις πίσω (σ.σ. στους Ορθόδοξους Χριστιανούς της Κούβας, κατά βάση Έλληνες) το ναό που χάλασες”. Υπήρχε ναός των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην παλιά Αβάνα, τον οποίο κατέστρεψε ο Κάστρο το 1985 και τον έκανε παιδική χαρά», επισήμανε ο κ. Πολύχρος.

Λόγω του ότι δεν υπήρχε πλέον ο ναός και, κατόπιν «παρότρυνσης του Κωνσταντίνου», ο Κάστρο απεφάνθη να χτίσει νέο ναό.

«Έστειλε στην κυβέρνηση (σ.σ. την ελληνική) επίσημα έγγραφο και λέει “προτίθεμαι να χτίσω ναό του Αγίου Νικολάου”. Ο συγκεκριμένος Άγιος έχει συμβολισμό, καθώς είναι ο προστάτης των ναυτικών και επειδή ο πρώτος ναός ήταν κτισμένος από ναυτικούς. Η κυβέρνηση τον ευχαρίστησε, έβγαλε ένα κονδύλι 100.000 δολάρια για το Ναό. Ο Φιντέλ Κάστρο είπε “εγώ θα τον χτίσω, με λεφτά τη Κουβανικής κυβέρνησης”, οπότε αυτά τα λεφτά αξιοποιήθηκαν για το εσωτερικό (τέμπλα, εικόνες κλπ)»

«Έγινε ο Ναός πολύ γρήγορα. Πολύ ωραίος, όχι πολύ μεγάλος αλλά πολύ όμορφος», πρόσθεσε ο κ. Πολύχρος, ο οποίος παρευρέθηκε στα εγκαίνιά του ως μέλος και των δύο χορωδιών που κλήθηκαν να τραγουδίσουν εκείνη τη μέρα.

«Με μια πτήση, ήμασταν 350 άτομα, φύγαμε από Θεσσαλονίκη για Αθήνα. Πήραμε υπουργούς, μητροπολίτες κλπ. Κωνσταντινούπολη να πάρουμε τον Πατριάρχη και τους αρχιερείς του οικουμενικού θρόνου. Και πήγαμε στην Αβάνα. Ο Ευσέβιος Λεάλ, ο τότε Υπουργός Πολιτισμού μάς υποδέχτηκε σχεδόν κλαίγοντας και έλεγε: “είμαστε αδέρφια με τους Έλληνες”» συμπλήρωσε ο προσκεκλημένος.

Για τη μέρα των εγκαινίων είπε: «Γίνανε τα εγκαίνια, πολύ λαμπρά, 7 ώρες τελετή και μετά παρέθεσαν εορταστικό τραπέζι στην πλατεία του Αγίου Φραγκίσκου στους 2.500 Έλληνες που  είχαν συγκεντρωθεί απ’ όλο τον κόσμο. Είχαν έρθει από παντού Έλληνες, ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές. Ήταν και ο Κωνσταντίνος εκεί, με όλη του την οικογένεια. Κανένα τουπέ βασιλικό, που αυτό μου έκανε εντύπωση. Και ο βασιλιάς και η βασίλισσα, όλοι άνετοι και γλυκομίλητοι. Ήταν προς όλους ευγενέστατοι, χαμογελαστοί. Δεν είδαμε κανένα τουπέ ούτε βασιλικό, ούτε από πολιτικό»

«Η εξέλιξη που υπήρξε ήταν θαυμαστή. Δε σταμάτησε εκεί το πράγμα. Έδωσε υπόσχεση ο Κάστρο και έκανε και Πανεπιστήμιο,στο οποίο μπορούν να σπουδάζουν τα παιδιά των 30 χωρών που ανήκουν στην Μητρόπολη. Βέβαια, το ελληνικό κράτος δε πολυανταποκρίθηκε. Έκανε βαπτιστήριο, μπροστά στον Άγιο Νικόλαο. Μέχρι το 2010 είχαν βαφτιστεί κάπου 10.000 Ορθόδοξοι στην Κούβα. Σήμερα υπάρχουν αρκετές εκκλησίες στην Κούβα. Και όλο αυτό χάρη σε μια καλή συμβουλή»

Η μοναδική εμπειρία που βίωσε και μετέφερε στον αέρα του FOCUS 103.6 ο κ. Πολύχρος περιλαμβάνει και μια δήλωση του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, σε ερώτηση δημοσιογράφων για το “πως γίνεται ένας πρώην βασιλιάς να έχει μια τέτοια σχέση με έναν εν ενεργεία κομμουνιστή ηγέτη”.

Η απάντηση του Κωνσταντίνου, που μαρτυρά πολλά για το ποιόν του, ήταν: « Αυτά είναι αντιλήψεις του περασμένου αιώνα. Εμείς με τον πρόεδρο είμαστε πολλά χρόνια φίλοι και κοιτάξτε τι απέφερε αυτή η φιλία».

«Όλα τα “μεγάλα κεφάλια” της κυβέρνησης Κάστρο βαπτίστηκαν Χριστιανοί και ο… νοών νοείτο», ολοκλήρωσε ο κ. Πολύχρος, φανερώνοντας την επίδραση που είχε εν τέλει η παραίνεση του βασιλιά Κωνσταντίνου προς τον καλό του φίλο.

Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Τετάρτη ενόψει της δίκης Άλκη Καμπανού
Επόμενο άρθροΠρόεδρος Βενζινοπωλών Αττικής: Και νέα άνοδος στην τιμή των καυσίμων – ΗΧΗΤΙΚΟ Focus FM 103.6