Όπως είδαμε στα προηγούμενα άρθρα πάνω στα θέματα του “Σκορ Καλού Πολίτη”, των ψηφιακών ταυτοτήτων και της ψηφιακής οικονομίας (λινκ εδώ για όσους τα χάσατε https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0bWdkvwi7pHBbnuSVAz7XkRWSM5ohLC6ydoYXxZqpRw7H48nw6TaVozvooQ8K9Z3Nl&id=100088787553150) ο κόσμος του Great Reset τον οποίο ονειρεύται η κλίκα Σουάμπ θα χαρακτηρίζεται από απίστευτο περιορισμό των βασικών ελευθεριών μας και από χειραγώγηση της συμπεριφοράς μας.

Ένας σπόρος της χειραγώγησης αυτής ο οποίος έχει φυτευτεί πάνω από μισό αιώνα πριν, είναι αυτός της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής η οποία υποτίθεται πως θα αφανίσει την ανθρωπότητα. Στην αρχή μας έλεγαν πως ο πλανήτης θα παγώσει. Μετά μας έλεγαν για την τρύπα του όζοντος. Στη συνέχεια μας έλεγαν πως θα μέχρι το 2010 θα λιώσουν οι αρκτικοί πόλοι. Τώρα, χρησιμοποιούν τον γενικό όρο της “κλιματικής κρίσης” για να μη γίνουν για τέταρτη φορά ρεζίλι.

Από τη πλευρά τους, οι επαγγελματίες παπαγάλοι της Ακαδημίας και του εκπαιδευτικού συστήματος αναμασούν αυτές τις θέσεις άκριτα, σαν να ήταν Ευαγγέλια, και κάθε μερικές δεκαετίες μετακινούν το καταληκτικό έτος μέχρι το οποίο θα εξαλειφθούμε όλοι από την κλιματική αλλαγή κατά μια δεκαετία ή δύο καθώς έφτασε το έτος κατά το οποίο θα έπρεπε όλοι να ήμασταν νεκροί κατά τη τελευταία πρόβλεψη τους και τελικά δεν έγινε τίποτα. Όλο αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι σήμερα “αυτονόητο” και “αδιαμφισβήτητο” το ότι υφιστάμεθα μια “κλιματική κρίση” και πως πρέπει να κάνουμε άμεσα κάτι για να την αντιμετωπίσουμε. Ποιό είναι αυτό το κάτι; Μα φυσικά να περιορίσουμε το αποτύπωμα του άνθρακα (και τις ελευθερίες μας).

Η Οικονομία του Άνθρακα

Πολιτικοί, εταιρείες και “ακτιβιστές” αρέσκονται να μας μιλάνε για την λεγόμενη “πράσινη ψηφιακή ανάπτυξη” που μας ετοιμάζουν αλλά κανένας τους δε μας λέει τι ακριβώς θα περιέχει αυτή. Ευτυχώς, λακέδες του Νταβός όπως η οικονομολόγος Μπάρμπαρα Μπάαρσμα και η εταιρεία Doconomy (συνέταιρος της Mastercard) άθελα τους μας βοηθούν να ζωγραφίσουμε μια εικόνα της Κόλασης που μας ετοιμάζουν.

Σε παλαιότερη συνέντευξή της στον Ολλανδικό σταθμό BNR η Μπάαρσμα περιέγραψε την οικονομία του άνθρακα ως ένα σύστημα όπου ο κάθε πολίτης θα έχει ένα συγκεκριμένο όριο εκπομπών άνθρακα το οποίο δε θα πρέπει να ξεπεράσει. Το αποτύπωμα εκπομπών του άνθρακα που θα προκαλείται από την κάθε ενέργειά σου θα καταγράφεται και θα αφαιρείται από το συνολικό όριο κατανάλωσής σου. Οι έχοντες λεφτά θα μπορούν να αγοράσουν εξτρά δικαιώματα εκπομπής αερίων του άνθρακα από τους φτωχότερους πολίτες, οι οποίοι θα μπορούν να τους πουλήσουν τμήμα του ορίου τους. Με άλλα λόγια, αν ανήκεις στους έχοντες θα μπορείς να ζεις τη ζωή σου κανονικά ενώ, αν ανήκεις στον μέσο (φτωχοποιημένο) όρο, θα είναι αδύνατο το να τρέφεσαι με κρέας καθώς οι ρύποι του κρέατος θα υπερβαίνουν το ετήσιο όριο αποτυπώματος του άνθρακα που σου αναλογεί.

Πώς θα μετριέται τώρα το πόσο κοντά φτάνεις στο όριο σου; Μα φυσικά μέσω της διαρκούς παρακολούθησης των (ψηφιοποιημένων πλέον) αγορών σου, μέσω ΑΙ! Ένα παράδειγμα αυτού είναι η εταιρεία Doconomy που μαζί με την Mastercard έφτιαξαν μια κάρτα, την DO Black, η οποία καταγράφει το αποτύπωμα άνθρακα που έχουν οι αγορές σου και σε σταματά όχι όταν εξαντληθούν οι πόροι σου αλλά όταν ξεπεράσεις τα όρια άνθρακα που σου αναλογούν. Αγόρασες “πολύ κρέας” ή έβαλες “πολύ βενζίνη”; Τέρμα όλες οι αγορές σου για αυτή την εβδομάδα για να μάθεις να είσαι καλός πολίτης. Όπως λέει και η ίδια η Mastercard “Ο κύριος σκοπός της DO Black είναι να εξασφαλίσει μια συμπεριφορική αλλαγή, και να λειτουργήσει σαν ένα νέο, επαναστατικό και πρωτοποριακό εργαλείο για τη προστασία του πλανήτη”.

 Στο δια ταύτα

 Δε χρειάζεται πολύ φαντασία για να καταλάβει κανείς το πως η οικονομία του άνθρακα σε συνδυασμό με τις ψηφιακές ταυτότητες, τα CBDCs και το “Σκορ Καλού Πολίτη” θα χρησιμοποιηθούν για να χτίσουν έναν κόσμο φυλακή για τον απλό άνθρωπο. Ανήκεις στην οικονομική ελίτ; Κάνε ό,τι θέλεις, φάε ό,τι θέλεις, πες ό,τι θέλεις, ψήφισε ό,τι θέλεις. Δεν ανήκεις στους έχοντες; Χάσε το δικαίωμα να βγεις από την πόλη σου επειδή έκανες Like στο άρθρο του “ψεκασμένου” Ελευθερίου. Φάε βρώσιμα έντομα για να κρατήσεις χαμηλό το αποτύπωμα του άνθρακα σου. Χάσε για μια εβδομάδα τη πρόσβαση στο ψηφιακό σου πορτοφόλι και τη δυνατότητα για αγοραπωλησίες για να μάθεις να κριτικάρεις το τάδε συστημικό κόμμα. Και η λίστα συνεχίζεται…

Εν συνόλω, η πράσινη οικονομία και ο περιορισμός του αποτυπώματος του άνθρακα δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια ακόμα μπάρα στο κελί που μας ετοιμάζουν. Στόχος μας θα πρέπει να είναι αφενός να μην φάμε αμάσητο αυτό το αφήγημα και αφετέρου να μη στηρίξουμε αυτούς τους πολιτικούς που τώρα διεκδικούν τη ψήφο μας αναμασώντας το, νομίζοντάς μας για αφελείς.

Σας ευχαριστώ που διαβάσατε το άρθρο μου. Θα χαρώ να ακούσω και τα δικά σας σχόλια πάνω στο θέμα στη σελίδα μου στο Facebook ( https://www.facebook.com/profile.php?id=100088787553150 ). Εις το επανιδείν.

Ελευθερίου Κωνσταντίνος

Πολιτικός Επιστήμονας, Διαπραγματευτής, Ερευνητής

Ακολουθήστε με:

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100088787553150

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/kostaselef/

 

Προηγούμενο άρθροΕρντογάν: «Θα θεωρήσουμε νόμιμο όποιο αποτέλεσμα προκύψει από τις κάλπες»
Επόμενο άρθροΣκέρτσο ακούς; Αυτά είναι τα Ελληνικά ολοκαυτώματα από τους Ναζί. Πως μας ζητάς να ξεχάσουμε τις πολεμικές αποζημιώσεις;