Η Τουρκία θα αρχίσει να παραδίδει φυσικό αέριο από τα υπεράκτια ευρήματά της στα νοικοκυριά τον Μάιο, σε μια κίνηση που προβλέπεται να καλύψει τις ανάγκες τους για 35 χρόνια, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο τουρκικός κρατικός εισαγωγέας ενέργειας BOTAS θα διανείμει το φυσικό αέριο στα νοικοκυριά τον επόμενο μήνα μόλις ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, δήλωσε ο Nτονμέζ σε συνέντευξή του το Σάββατο στον ιδιωτικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα CNNTurk.

Ο υπουργός υπαινίχθηκε επίσης πιθανές εκπτώσεις στους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας ενόψει των γενικών εκλογών της 14ης Μαΐου, όπου ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει την επανεκλογή του. Ο Ερντογάν θα ανακοινώσει “καλά νέα” στις 20 Απριλίου, δήλωσε ο Ντονμέζ.

Μια σοβαρή κρίση κόστους ζωής έχει πλήξει τη δημοτικότητα του Ερντογάν και του κυβερνώντος κόμματός (AKP). Ο Τούρκος ηγέτης έχει θέσει τα ενεργειακά ευρήματα ως λύση στα οικονομικά τρωτά σημεία της χώρας, τα οποία περιλαμβάνουν έναν βαρύ λογαριασμό εισαγωγών ενέργειας που πληρώνεται σε ξένο νόμισμα.

Παρά τις κυβερνητικές επιδοτήσεις, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης έχουν επιβαρύνει τα τουρκικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις εν μέσω της συνεχιζόμενης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Nτονμέζ δήλωσε ότι η Ρωσία προμηθεύει περίπου το 1/3 των αναγκών της Τουρκίας σε φυσικό αέριο, ενώ το 30% του λογαριασμού εισαγωγών της χώρας ύψους 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι αφορούσε την ενέργεια.

Περίπου 710 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αποθεμάτων φυσικού αερίου εκτιμάται ότι έχουν ανακαλυφθεί σε υπεράκτια κοιτάσματα κυρίως στο πεδίο Sakarya. Το εύρημα αξίζει 500 δισεκατομμύρια δολάρια με βάση τις τρέχουσες τιμές της αγοράς, δήλωσε ο υπουργός.

Προηγούμενο άρθροΠέλλα: “Σήκωσαν” κοσμήματα αξίας 3.000 ευρώ από σπίτι 67χρονης
Επόμενο άρθροΠώς στήθηκε μεγάλη απάτη σε βάρος ξενοδόχων στην Αλόννησο