Η Ουκρανία δεν αναμένεται να λάβει πρόσκληση για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ κατά την επόμενη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στις αρχές Ιουλίου στην Ουάσινγκτον, δήλωσε σήμερα η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία Τζούλιαν Σμιθ.

«Δεν αναμένω η Συμμαχία να απευθύνει πρόσκληση» στην Ουκρανία κατά τη σύνοδο κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις 9-11 Ιουλίου, είπε η Σμιθ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ενόψει της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Η Τζούλιαν Σμιθ εκτίμησε ωστόσο πως κατά τη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου στην Ουάσινγκτον η Συμμαχία θα πρέπει να δείξει πως λαμβάνει «συγκεκριμένα μέτρα» για να προωθήσει τη μελλοντική προσχώρηση της Ουκρανίας, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Κατά τη περυσινή σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, δεν είχε καθοριστεί χρονοδιάγραμμα για την ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία. Όλα τα κράτη μέλη αναγνωρίζουν ότι η προσχώρηση δεν είναι δυνατή όσο η Ουκρανία παραμένει σε εμπόλεμη κατάσταση, αφού σε μια τέτοια περίπτωση η πολεμική αντιπαράθεση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία θα ήταν μονόδρομος: το Άρθρο 5 καθιστά σαφές πως επίθεση εναντίον ενός μέλους ισοδυναμεί με επίθεση εναντίον όλων των μελών της Συμμαχίας.

Προηγούμενο άρθροΣυστάθηκε από την ΕΕ η στρατιωτική επιχείριση για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα
Επόμενο άρθροΣεισμική δόνηση σε θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Κρήτης