ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: Μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων».

Ξεκινώντας θα ήθελα να εκφράσω ένα πολιτικό παράπονο. Δεν γίνεται οι αρχηγοί των κομμάτων να μαθαίνουμε από τους δημοσιογράφους ότι μπορεί να μιλήσει σήμερα ο πρωθυπουργός. Το σωστό είναι να ενημερώσει ο πρωθυπουργός τους αρχηγούς και να το κάνει όχι επιλεκτικά προς τον κ. Τσίπρα και την κ. Γεννηματά, αλλά και προς όλους τους άλλους αρχηγούς. Γιατί όταν μιλάμε για πανδημία και ζητούμε εθνική ομοψυχία, απαιτείται να έχουμε κοινή στάση απέναντι σε όλους. Ο πρωθυπουργός μάλλον θα ανακοινώσει το άνοιγμα της αγοράς στις 15 Δεκεμβρίου, το ίδιο έκανε και ο Γάλλος Πρόεδρος ο κ. Μακρόν. Το ίδιο θα κάνει και ο δικός μας πρωθυπουργός, αφού πήρε ευρωπαϊκή έγκριση.

Εκείνο που δεν αντιλαμβάνεται το πολιτικό σύστημα είναι ότι απαιτείται ομόθυμη στήριξη, άποψη και αντίληψη σε περιόδους κρίσης από τους πολιτικούς αρχηγούς. Και είναι δύσκολο να συνομιλούμε για τέτοιου είδους ζητήματα, όταν οι Τούρκοι έχουν στείλει το Όρουτς Ρέις 5,8 ναυτικά μίλια από την Ρόδο. Βλέπουμε ότι τα 12 ναυτικά μίλια έγιναν 8, τα 8 έγιναν 6, τα 6 έχουν γίνει 5,8 και σε λίγο καιρό θα δούμε το Όρουτς Ρέϊς στην Ομόνοια και θα το στολίσουμε με χριστουγεννιάτικα λαμπάκια.

Σήμερα άκουσα τον Τσαβούσογλου ο οποίος μίλησε για την Θράκη, λέγοντας ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί την Τουρκία. Και εμείς έχουμε ακόμα μία αρμόδια επιτροπή, η οποία συστάθηκε από την κ. Μπακογιάννη και βλέπουμε ότι δεν λειτουργεί σωστά. Γιατί όταν στέλνονται emails από κάποια Μουσουλμάνα κυρία (εγώ θα πρέπει να πω ότι θεωρώ τους Μουσουλμάνους της Θράκης αδέλφια μου, γιατί είναι Έλληνες Μουσουλμάνοι) και αυτή η κυρία αναφέρει στα emails ότι είναι εκπρόσωπος της Τουρκικής μειονότητας της Θράκης και αυτά τα emails τα δέχονται τα μέλη της επιτροπής, τότε αυτό είναι εκούσια ενέργεια αναγνώρισης της ύπαρξης Τουρκικής μειονότητας στην Θράκη μας. Είναι πολύ περίεργο επίσης ότι η επιτροπή αυτή λειτουργεί εν κρυπτώ. Η κ. Μπακογιάννη πηγαίνει μόνη της στην Θράκη, χωρίς να ενημερώσει κανέναν στην επιτροπή και συναντά συλλόγους που αυτοπροσδιορίζονται ως «τουρκικοί»! Δεν είναι δυνατόν εκούσια ή ακούσια να αναγνωρίζουμε τέτοιες πρακτικές, που θα μας δημιουργήσουν θέμα στο μέλλον, ιδιαίτερα όταν ο Τσαβούσογλου λέει ότι η Θράκη αποτελεί μείζον ζήτημα για την Τουρκία.

Να πάω και στον Υπουργό Εργασίας, τον κ. Βρούτση, τον οποίο εγώ θεωρώ αξιόλογο, αλλά δεν θεωρώ καθόλου αξιόλογη την κυβέρνησή του. Και ο κ. Υπουργός και όλοι σας στη ΝΔ και στελέχη του υπουργείου οικονομικών έκαναν λόγο για ύφεση της οικονομίας στο 4%. Εμείς στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ λέγαμε ότι η ύφεση θα αγγίξει το 10%. Το έλεγε ο κ. Βιλιάρδος. Σήμερα λοιπόν επισήμως ανακοινώθηκε ότι η ύφεση θα είναι στο 10%. Αυτό σημαίνει ότι είτε είστε ανίκανοι είτε πρέπει να παραιτηθείτε. Ο πολιτικός πρέπει να προσέχει τι λέει και να προλαμβάνει. Και οι υπουργοί σας έχουν γίνει λαλίστατοι, δεν θα πω για τον Γεωργιάδη με τα πανηγύρια και τους χορούς, ούτε για τον Γεραπετρίτη με τις ΜΕΘ, αλλά δεν γίνεται να βγαίνει υπουργός της κυβέρνησης και να λέει ότι θα ανοίξει η αγορά την 1η Δεκεμβρίου. Γιατί τον ακούν και επιχειρηματίες. Και μια επιχείρηση για να επαναλειτουργήσει δεν χρειάζεται μόνο να ανοίξεις την πόρτα. Όσο λιγότερο μιλάς σε περιόδους κρίσης τόσο λιγότερα λάθη κάνεις.

Πάμε στο ν/σ. Δεν κατάλαβα γιατί δεν έχετε απαντήσει στο ερώτημα που έχουν υποβάλει επανειλημμένως, σχετικά με το εάν στις ευπαθείς ομάδες έχετε εντάξει και λαθρομετανάστες. Έχουμε κάνει αλλεπάλληλες εκκλήσεις. Και μην επαναλάβετε το γνωστό ψέμα ότι για τους λαθρομετανάστες πληρώνει η ΕΕ, γιατί έχω στα χέρια μου το κείμενο του προϋπολογισμού -και το καταθέτω στα πρακτικά- όπου αναφέρονται τα ποσά που θα δαπανηθούν για τους λαθρομετανάστες. Ξέρετε πόσο μας στοιχίζουν οι λαθρομετανάστες; 564 εκατ. ευρώ το χρόνο. Ένα επιθετικό drone στοιχίζει 5 εκατ. ευρώ και με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαμε να έχουμε αγοράσει 100 drones και να θωρακίσουμε τη χώρα από τους Τούρκους. Και μιλάμε για χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου! Όχι για χρήματα που δίνει η ΕΕ. Σήμερα η εφημερία ΕΣΤΙΑ σε δημοσίευμά της κάνει αναφορά σε απόρρητη έκθεση της αστυνομίας, που λέει ότι το 25% του πληθυσμού της Αθήνας είναι λαθρομετανάστες. Αυτό δείχνει ότι κάτι δεν κάνουμε καλά.

Και πάμε τώρα στις αντιφάσεις και τα λάθη που έχετε κάνει. Ένας νεαρός με ρώτησε χθες στο αεροπλάνο καθώς ερχόμουν στην Αθήνα, ο κορωναϊός δεν κολλάει στους λαθρομετανάστες και τις διαδηλώσεις αλλά κολλάει στην παρέλαση; Και όλοι ξέρουμε ότι κανείς σας δεν πήγε την 28η Οκτωβρίου να καταθέσει στεφάνι, ούτε ο πρωθυπουργός ούτε κανείς. Ακόμα βλέπουμε ότι στα μέσα μεταφοράς δεν κολλάει, μετά τις 9 το βράδυ κολλάει, στο τζόγκινγκ δεν κολλάει, στο ψάρεμα και στο κυνήγι κολλάει. Στο τζαμί δεν κολλάει, βλέπουμε ότι το τζαμί στο Βοτανικό λειτουργεί κανονικά, και μάλιστα μπαίνουν μέσα χωρίς μάσκες γιατί το θεωρούν ύβρι. Στην Εκκλησία μας κολλάει και μάλιστα σήμερα είδα μια αναφορά στον γερμανικό τύπο, ο οποίο κάνει μια αήθη επίθεση κατά της Ελλάδα, για το θέμα της Θείας Κοινωνίας. Γιατί οι Γερμανοί είναι προτεστάντες και δεν μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει πίστη.

Η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού κ. Μαρία Θεοδωρίδου είπε πως τα εμβόλια δεν έχουν εγκριθεί από καποιον εθνικό οργανισμό. Τότε λοιπόν εσείς γιατί τα αγοράσατε; Αφού δεν έχουν εγκριθεί πώς πάμε και πληρώνουμε χωρίς να έχουν πάρει καποια έγκριση; Η ίδια πρόεδρος είπε πως οι μάσκες και οι αποστάσεις θα διατηρηθούν και μετά τα εμβόλια και πως δεν έχουν γίνει δοκιμές σε άτομα κάτω των 18 ετών. Και σας ρωτώ: θα πάτε εσείς τα παιδιά σας να κάνουν το εμβόλιο, όταν δεν έχουν γίνει μελέτες για τις επιπτώσεις του εμβολίου; Έχετε εξασφαλίσει 25 εκατ. εμβόλια και εμείς είμαστε 11 εκατ. Και λέτε ότι θα δώσετε τα υπόλοιπα σε άλλες χώρες. Πώς η πτωχευμένη Ελλάδα θα δώσει σε άλλες χώρες; πώς γίνεται αυτό; Βλέπουμε τους παγκόσμιους κολοσσούς να δίνουν χρήματα σε εφημερίδες παγκοσμίως για να προωθήσουν το εμβόλιο. Μα δεν είναι άγιες οι φαρμακευτικές εταιρείες. Pfizer, Glaxo, Novartis λαδώνουν τον κόσμο και εσείς κάνετε ότι δεν το ξέρετε; Είδαμε τις προάλλες την παραίτηση του Στρατή Πλωμαρίτη για λόγους ηθικής και δεοντολογίας, εξ αιτίας του υποχρεωτικού του εμβολίου. Μα ποιοι είστε εσείς που αποφασίζετε για την υποχρεωτικότητα του εμβολίου όταν οι επιστήμονες αντιδρούν; Γιατί να είναι υποχρεωτικό; Προαιρετικό το αντιλαμβάνομαι. Αν είστε τόσο σίγουροι ότι είναι καλό το εμβόλιο, τότε να μαζευτούν 100 πολιτικοί που το θέλουν τόσο, να το κάνουν, να μπουν σε μία ΜΕΘ CONVID να καθήσουν χωρίς μάσκες και αν παραμείνουν υγιείς να πάμε να το κάνουμε και οι υπόλοιποι. Επίσης, θελω να απαντήσω τον Πορτοσάλτε, που χαρακτήρισε βλαμμένους όσους αντιδρούν, ότι είσαι πολλαπλά βλαμμένος, όταν επιμένεις χωρις να γνωρίζεις τι παρενέργειες μπορεί να έχει αυτό το εμβόλιο. Και το είπε, άλλωστε, και ο Μπιλ Γκέητς ότι το εμβόλιο έχει παρενέργειες. Καλώ λοιπόν την κυβέρνηση να προνοήσει ώστε η όποια εταιρεία και οι υπουργοί που επιμένουν να έχουν αστικές και ποινικές ευθύνες, για να αποζημιωθούν όσοι κάνουν το εμβόλιο και αντιμετωπίσουν προβλήματα από τις παρενέργειες. Οι ευθύνες δεν αφορούν τον Θεό αλλά αυτόν που έφτιαξε το εμβόλιο και αυτόν που επιβάλλει στους άλλους. Στην Pfizer η Αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε πρόστιμο 4,7 δισ. δολλάρια για παράνομες πράξεις. Δεν είναι αγία η εταιρεία. Η Δανία απέσυρε το νόμο που προέβλεπε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Η Γερμανία έκανε το ίδιο. Και εσείς έχετε βάλει τα παπαγαλάκια να πείσουν τον κόσμο να κάνει το εμβόλιο ενώ δεν γνωρίζουμε τις παρενέργειές του.

Άλλο έγκλημα που γίνεται… Δεν ντρέπεστε εσείς της ΝΔ να επιτρέπετε να μπαίνουν δημοσιογράφοι σε ΜΕΘ με τις κάμερες, όταν δεν είναι δυνατόν να μπει στη ΜΕΘ ο συγγενής του ασθενούς; Πού είναι το ΕΣΡ των ανέργων και των αχρήστων να παρέμβει, που μόνο σε εμένα ξέρει το ΕΣΡ να κάνει μαγκιές; Μπαίνει ο δημοσιογράφος με την κάμερα μέσα στη ΜΕΘ και δείχνει τους διασωληνωμένους. Μα οι ασθενείς τρομάζουν, καταβάλλονται από άγχος και στρες και ξέρετε πολύ καλά ότι αυτό μπορεί να ρίξει το ανοσοποιητικό του. Τι χρείαν έχουμε να δείχνουμε τις ΜΕΘ; Πώς μπαίνουν μέσα οι δημοσιογράφοι;

Επίσης, να είναι καλά ο Αρχιεπίσκοπος, αλλά με ενόχλησε το γεγονός ότι έχουμε διαφορετικές αγωγές για τους VIP ασθενείς. Ήρθε από την Αμερική το φάρμακο για τον Αρχιεπίσκοπο και ο απλός μισθωτός, ο συνταξιούχος δεν μπορεί να το έχει; Μόνο ο πολιτικός θα το έχει; Μάθαμε ότι ο κ. Ιερώνυμος πήρε το ίδιο φάρμακο που πήρε και Ντόναλντ Τραμπ.

Βγήκαν τις προάλλες οι κλινικάρχες και είπαν ότι δεν έχουν προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσουν περιστατικά Convid. Μα δεν ήταν υποχρεωμένη η κυβέρνηση από τον Μάρτιο, με το πρώτο lockdown, να τους εκπαιδεύσει για ΜΕΘ; Δεν μεριμνάτε. Τρέχετε πίσω από τις εξελίξεις.

Η Γερμανία δεν έχει 3.000 ή 5.000 ΜΕΘ. Έχει 30.000 ΜΕΘ! Και έχει κάνει το εξής: είναι άλλες οι ΜΕΘ που χρησιμοποιούνται για τους ασθενείς Convid και άλλες αυτές που χρησιμοποιούνται για τις άλλες ασθένειες. Κανονικά εδώ έπρεπε να έχουμε 5.000 ΜΕΘ για να είμαστε ασφαλείς όλοι και να μην τρέχουμε τώρα αν ψάχνουμε και να στήνουμε αντίσκηνα για τους ασθενείς.

Θέλω να πάω και σε ένα σκάνδαλο που συντελείται εδώ και μία 10ετία. Το Σύνταγμά μας ορίζει ότι πρέπει να έχουμε 5 Ανεξάρτητες Αρχές και εμείς έχουμε 32! Και το συνολικό κόστος τους είναι από 300 εκατ. έως 600 εκατ. το χρόνο! Κάθονται αυτοί οι κύριοι στα γραφεία και πληρώνονται. Μα δεν μπορεί να γίνει μία επιτροπή από όλα τα κόμματα και να αποφασίζει όταν απαιτείται ανάγκη και αυτά τα χρήματα να τα χρησιμοποιήσουμε για να αγοράσουμε αεροσκάφη, ή να κάνουμε ΜΕΘ; 600 άτομα έχει η ΡΑΕ και τα μέλη της στοιχίζουν στο κράτος 400.000 το χρόνο. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού στοιχίζει 44.910.000 το χρόνο, το ΑΣΕΠ 20.000.000 το χρόνο, ο Συνήγορος του Πολίτη 28.000.000 το χρόνο. Αν κάθε Ανεξάρτητη Αρχή στοιχίζει κατά μέσο όρο 20.000.000 το χρόνο, αυτό σημαίνει ότι το σύνολό τους στοιχίζει 600.000.000. Με αυτά τα χρήματ όχι ΜΕΘ, όχι αεροπλάνα, τα πάντα θα μπορούσαμε να έχουμε. Να καταργηθούν οι ανεξάρτητες αρχές. Δεν γίνεται να τους πληρώνουμε και να μην δουλεύουν.

Το ΕΣΡ, στην κυριολεξία κάθεται! Και θα σας δώσω στοιχεία. Από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 6 Νοεμβρίου, στις πρωινές εκπομπές εκπροσωπήθηκαν από τα εθνικής εμβέλειας κανάλια τα κόμματα ως εξής:

Στον ΣΚΑΪ η ΝΔ 75 φορές, ο ΣΥΡΙΖΑ 16 φορές, ο ΚΙΝΑΛ 2 εμείς καμμία, στην ΕΡΤ η ΝΔ 37 φορές, ο ΣΥΡΙΖΑ 16, το ΚΙΝΑΛ 5 εμείς 3, στο ΟΡΕΝ η ΝΔ 33, ο ΣΥΡΙΖΑ 24, το ΚΙΝΑΛ 6, εμείς καμμία, στον ΑΝΤ1 η ΝΔ 32, ο ΣΥΡΙΖΑ 15, το ΚΙΝΑΛ μία εμείς καμμία, στο MEGA η ΝΔ 33, ο ΣΥΡΙΖΑ 19, το ΚΙΝΑΛ 5, εμείς καμμία φορά. Δηλαδή συνολικά η ΝΔ εκπροσωπήθηκε 210 φορές, ο ΣΥΡΙΖΑ 90, το ΚΙΝΑΛ 19 και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3 φορές στο διάστημα 20 ημερών.

Αυτή είναι η κατάντια της Δημοκρατίας που φτιάξατε και η κατάντια του ΕΣΡ, που δεν δουλεύει και δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Τον τελευταίο χρόνο το ΕΣΡ έχει λάβει 102 αποφάσεις, από τις οποίες οι 60 αφορούν εμένα! Δηλ. το ΕΣΡ δουλεύει για εμένα και δεν κάνει κανένα έλεγχο που να αφορά στην πολυφωνία. Και το χειρότερο είναι οι δημοσκοπήσεις, για τις οποίες το ΕΣΡ είναι υπεύθυνο. Πείτε μου πότε έγινε τελευταία φορά έλεγχος από το ΕΣΡ για τις δημοσκοπήσεις; ΠΟΤΕ! Το ΕΣΡ έχει να κάνει απολογισμό από το 2017! Δεν με ενδιαφέρει καθόλου το ΕΣΡ. Αλλά «θα τους πάω αίμα». Δεν γίνεται να παρελαύνει από τα κανάλια μόνο η ΝΔ και κανένα άλλο κόμμα. Και το ωραίο είναι ότι οι κύριο της ΝΔ εδώ μέσα μου λένε κατ’ ιδίαν ότι έχω δίκιο. Μα τότε γιατί δεν κάνετε κάτι; Να σας πω εγώ: δεν αλλάζετε τίποτα είτε γιατί βολεύεστε είτε γιατί το επιβάλλετε εσείς και ακολούθως βολεύεστε.

Προηγούμενο άρθροΔάφνη Κατσίμπα στον Focus FM: «Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης σε εγκληματικό επίπεδο, για την κατάσταση των νοσοκομείων». – ΗΧΗΤΙΚΟ
Επόμενο άρθροΥποστήριξη σε πολίτες με επιβαρυμένη ψυχική υγεία και σε οικογένειες νοσηλευομένων με COVID από το Παπανικολάου