Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στον δημοσιογράφο Στ. Δαμιανίδη ο καθηγητής Γεωπολιτικής, Ιωάννης Μάζης, ο οποίος αναφέρθηκε στις απειλές Ερντογάν περί ανοίγματος των συνόρων αλλά και στην στρατιωτική συμφωνία Ισπανίας-Τουρκίας.

«Η Ισπανία τον τελευταίο καιρό αισθάνεται ελαφρώς απομονωμένη, την ώρα που η Γαλλία έχει καταφέρει να σύρει στο άρμα της την Ιταλία. Δηλώνει την παρουσία της με τον τρόπο αυτό σε επίπεδο, επιτρέψτε μου, κατ’  αρχήν εντυπώσεων. Διότι οι πραγματικότητες για να ανεβούν στην επιφάνεια και να δημιουργηθούν, σε ότι φέρεται ότι συζητείται -προσέχω τις λέξεις μου- μεταξύ Τουρκίας και Ισπανίας, χρειάζεται μία δεκαετία» σημείωσε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «οι υπογραφές και οι συμβασιοποιήσεις των συνθηκών αυτών , οι διασφαλίσεις οι οποίες πρέπει να δοθούν από την Ισπανία, δεν περνούν μόνο από τη Μαδρίτη, αλλά και από άλλα κέντρα. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν το επίπεδο των εντυπώσεων, το οποίο προσπαθεί ο Ερντογάν -ο οποίος αισθάνεται απομονωμένος και ο ίδιος σε μία περίοδο που η οικονομία του πνέει τα λοίσθια- να διατηρήσει στο εσωτερικό του, διότι αυτό τον ενδιαφέρει όλο και περισσότερο».

«Πάντως», υπογράμμισε ο κ. Μάζης, «επειδή η ΕΕ έχει λάβει απόφαση γι αυτού του είδους τους εξοπλισμούς σε κράτη που απειλούν την ίδια και κράτη μέλη της, αντιλαμβάνεστε ότι, από νομικής πλευράς, οι προσπάθειες αυτές είναι καταδικασμένες»

Πως απαντά όμως η Ελλάδα στο στρατιωτικό deal της Ισπανίας με την Τουρκία;  

«Η Ελλάδα κάλεσε τον Ισπανό Πρέσβη, για να ζητήσει εξηγήσεις, θα γίνει και συνάντηση μεταξύ των δύο Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας- Ισπανίας, με αντικείμενο αυτό ακριβώς το ζήτημα. Επίσης θα τεθεί και ήδη έχει αναφερθεί στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, να τονιστεί η ασυμβατότητα της ενέργειας αυτής τη Ισπανίας, με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις», είπε ο κ. Μάζης.

Για τη δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζεϊμπέκ Χουσεΐν ότι «η Τουρκία είναι κοσμικό κράτος σε αντίθεση με την Ελλάδα», ο κ. Μάζης ανέφερε: «Ο κάθε Έλλην υπήκοος που έχει τιμηθεί με τη ψήφο του ελληνικού λαού, έχει δικαίωμα να εκφράζει άποψη εντός του κοινοβουλίου. Ο καθένας έχει την ευθύνη της άποψής του και έχει μεγάλη σημασία τέτοιου είδους προσεγγίσεις, οι οποίες διατυπώνονται από Έλληνες βουλευτές,  να λαμβάνουν απαντήσεις εντός του κοινοβουλίου και από τους συναδέλφους του. Ο κύριος Χουσεΐν έλαβε ανάλογες απαντήσεις;».

Πρόσθεσε ότι «μόνο  ο κύριος Βελόπουλος πήρε θέση. Να υποθέσω ότι μόνο εκείνος έχει ευαισθησίες και οι άλλοι δεν έχουν; Να πω  ότι την ώρα που ο κύριος Ζειμπέκ Χουσείν διατύπωνε αυτές τις θέσεις του, πιθανότατα να μην υπήρχε παρά μόνο μια δεκάδα ατόμων στο ελληνικό κοινοβούλιο;  Δείχνοντας έτσι εμπράκτως την περιφρόνησή τους  προς τους θεσμούς της Δημοκρατίας και μάλιστα τον ύψιστο θεσμό, όπως είναι το κοινοβούλιο;  Εδώ θα πρέπει να θυμηθώ μια πρόταση που είχε κάνει ο κύριος Βελόπουλος παλαιότερα ότι “εάν δεν υπάρχει νομικό ή υγειονομικό κόλλημα, σε όσους υποχρεούνται να βρίσκονται στο κοινοβούλιο και δεν βρίσκονται, να αφαιρείται το αντίστοιχο του μισθού τους”».

Για τις απειλές Ερντογάν τόνισε ότι «όλα εξαρτώνται από τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, ως προς το θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση υιοθετήσει μια σθεναρή στάση απέναντι σε αυτή την πειρατεία και τον εκβιασμό που ασκεί η Τουρκία, με την οπλοποίηση των μεταναστών, πιστεύω ότι θα αναγκαστεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση να μας αντιμετωπίσει, όπως αντιμετωπίζει την Πολωνία. Είναι καλή ευκαιρία τώρα που εκφράζονται όλες οι ορθές αντιλήψεις από πλευράς Ε.Ε. ενόψει του ζητήματος των πιέσεων παρανόμων μεταναστών που ασκούνται από τη Λευκορωσία στην Πολωνία. Επίσης να φροντίσουν, ό,τι μέτρο παρθεί για την προστασία της Πολωνίας από τον εκβιασμό αυτό που εργαλειοποιεί  και οπλοποιεί τον ανθρώπινο πόνο, να ληφθεί και για την Ελλάδα».

«Εμείς βέβαια στην Ελλάδα, επιχειρηματολογούμε εναντίον του οποιουδήποτε, ότι έχουμε πεντάστερες και εξάστερες υποδομές για την υποδοχή παράνομων μεταναστών, αντιλαμβάνεστε ότι κάθε άλλο παρά λειτουργούμε αποτρεπτικά. Επίσης όταν κατασκευάζουμε καμιά 40αριά ισλαμικές πόλεις κατά μήκος της Ελλάδα, κάθε άλλο παρά αποτρεπτικά λειτουργούμε. Υπάρχει μια τεράστια υποκρισία από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης  στο θέμα της μετανάστευσης- από τη μία λέμε οτι οπωσδήποτε πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στη Τουρκία για τη Λευκορωσία , από την άλλη κάνουμε το ακριβώς ανάποδο, ώστε να μην επιβληθούν κυρώσεις στη Τουρκία για την οπλοποίηση των παράνομων μεταναστών προς την Ελλάδα. Υπάρχουν ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και εδώ δε θα σταματήσω να ρωτώ: “Tι γνωρίζουμε σχετικά με το μητρώο των ΜΚΟ; Τίποτα, να μη το ξεχνάει αυτό ο ελληνικός λαός. Υποσχέθηκαν ότι θα ελέγξουν όλες τις ΜΚΟ (σ.σ. περίπου 800) , όταν είχαν βρεθεί  7 ή 8 που  διενεργούσαν κατασκοπεία εις βάρος της χώρας και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα”», ανέφερε ο κ. Μάζης.

Προηγούμενο άρθρο5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος γιατί η μητέρα του ήταν όρθια μέσα στο μαγαζί και είχε λήξει το rapid – HXHTIKO Focus FM
Επόμενο άρθροΕρωτόκριτος Κυμιωνής για Σερβετάλη: «Συγχαρητήρια για τη στάση του» // Οικονομικά κίνητρα πίσω από την αφωνία των καλλιτεχνών – ΗΧΗΤΙΚΟ Focus FM