
Η Τουρκία πρέπει να καταγράψει πρόοδο προς τον εκδημοκρατισμό ώστε να ξαναρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα από την Άγκυρα ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι.
«Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι αδρανείς επί του παρόντος. Για να επανεκκινήσουν, υπάρχουν πολύ σαφή κριτήρια που πρέπει να καθοριστούν (τα οποία περιλαμβάνουν) τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου», δήλωσε ο Ούγγρος Επίτροπος Βάρχελι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.
Η Τουρκία υπέβαλε την υποψηφιότητά της το 1987 για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και το 1999 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν το 2005 έχουν παγώσει εδώ και χρόνια.