ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ :
Συζήτηση, κατόπιν αιτήματος του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας.


Θα ήθελα να ξεκινήσω με μία ρήση του Σεφέρη: Είναι πολύ πιο εύκολο να περάσει καμήλα από την τρύπα βελόνας παρά Έλληνας πολιτικός να καταλάβει την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Σήμερα άκουσα τους ΄Ελληνες πολιτκούς να επιχειρηματολογούν με έωλα επιχειρήματα και η κυβέρνηση να απαντά με τον ίδιο τρόπο. Κύριοι ο κορωναΪός θα περάσει, όμως τα αποκαΐδια που θα αφήσει πώς θα τα μαζέψουμε;

Όταν κάνουμε πολιτικό διάλογο πάνω από νεκρούς και επικαλούμαστε αριθμούς νεκρών έχουμε θέμα. Και οι συνέπειες είναι σοβαρές για τον λαό. Ο τρόμος δεν είναι σοβαρό επιχείρημα. Οι αριθμοί είναι αποκρουστικοί γιατί αναφέρονται σε ανθρώπινες ζωές.

Άκουσα τον κ. Κουτσούμπα και αν πρέπει να δώσω ένα τίτλο σε αυτό που κατάλαβα από τα κόμματα της Αριστεράς και τη ΝΔ που βρήκε πεδίο δόξης λαμπρόν για να μαλώσει μαζί τους είναι: «17 Νοεμβρίου – Οϊμέ». Βγάλαμε όλο το πολιτικό απωθημένο μας σε μία ημερομηνία. Είναι δυνατόν να απαιτείτε από τους Έλληνες να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, αλλά στις 17 Νοεμβρίου να κάνουν πορεία; Δεν πείθει το πολιτικό σύστημα να λειτουργεί έτσι! Γιατί ο πολίτης θα αναρωτηθεί για ποιο λόγο να μείνει στο σπίτι του και να βγει μονο στις 17 του μηνός; Στις 28 Οκτωβρίου δεν πήγε κανένας να καταθέσει στεφάνι (εμείς πήγαμε). Με αυτό που προτείνετε για τις 17 Νοεμβρίου δίνετε κίνητρο στη ΝΔ να κλιμακώσει την αντιπαράθεση. Εφ’ όσον υπάρχει lockdown δεν πρέπει να γίνει διαδήλωση. Είναι παραλογισμός αυτό. Ο πολίτης δεν θα μας πιστέψει ποτέ. Και ο κ. Κουτσούμπας σήμερα τον άκουσα που πριμοδότησε τους νοσοκομειακούς γιατρούς της Θες/νίκης και είπε πως κακώς παρενέβη ο εισαγγελέας, αλλά πριν από 15 ημέρες, που είχαμε συλλήψεις Ελλήνων οι οποίοι είναι κατά του lockdown, δεν τον είδα να διαμαρτυρηθεί.

Η βάση της πολιτικής είναι η πρόληψη. Και η κυβέρνηση στην πρόληψη έχασε οικτρά. Πριν από 20 μέρες ο Δήμαρχος της Θες/νίκης και ο κ. Χαρδαλιάς μάζεψαν τον κόσμο στην ουρά για να κάνουν τεστ. Και αν κάποιος είχε κορωναϊό δεν μεταφέρθηκε ο ιός; Γιατί μέτρα προφύλαξης δεν τηρήθηκαν εκεί. Ναι συμφωνώ να γίνουν τεστ, δεν λέω ότι δεν γίνονται, το θέμα όμως είναι πώς γίνονται. Και ο τρόπος που έγιναν στην Θες/νίκη ηταν λάθος. Δεν βγήκε ούτε δειγματοληπτικό αποτέλεσμα από αυτό που κάνατε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι έχει μελέτη στα χέρια του και θέλω να την δω αυτή τη μελέτη, σύμφωνα με την οποία ο ιός δεν κολλάει στα ΜΜΜ. Δηλ. αν δεν κολάει στα ΜΜΜ που είναι ο ένας πάνω στον άλλος γιατί να μην γίνει και η διαδήλωση στις 17 Νοεμβρίου; Επομένως ή ο πρωθυπουργός λέει ψέμματα ή όντως δεν υπάρχει ιός. Γιατί αν το πάρουμε έτσι, έχουμε έναν ιό που δεν κολλάει στα λεωφορεία αλλά κολλάει στο πολυτεχνείο, δεν κολλάει στα λεωφορεία αλλά κολλάει στην 28η Οκτωβρίου.

Έχω εν τω μεταξύ ένα δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίας ΜΠΙΛΝΤ, η οποία λέει ότι η ελληνικη κυβέρνηση πιθανότατα έκανε τέχνασμα λόγω πανδημίας και μας κατηγορεί ότι λέμε ψέμματα, όταν η δική τους η TUI δεν πληρώνει τους ξενοδόχους μας. Και νομίζω ότι πρέπει να σοβαρευτούμε και αντί τα κόμματα να μαζευτούμε εδώ και να τσακωνόμαστε, να στείλουμε μια επιστολή στην TUI να πληρώσει γιατί πρόκειται για εκατομμύρια, και δεν είναι σοβαρό να ασχολούμαστε με το αν θα γίνει πορεία στις 17 του μηνός.

Εμείς καταθέσαμε κάποιες προτάσεις. Μάλιστα κάποιοι από εδώ μέσα τις πήραν και τις έκαναν δικές τους. Η Πορτογαλλία επι παραδείγματι επιδότησε 100.000 υπολογιστές απαιτώντας χρήματα από την ΕΕ. Εσείς γιατί δεν κάνετε κάτι; Είναι πιο έξυπνοι οι Πορτογάλλοι;

Όσο για το lockdown έχω επιφυλάξεις, ιδιαιτέρως αν ο ιός δεν κολλάει στο λεωφορείο και περιμενω από τον πρωθυπουργό να μου δώσει τη μελέτη. Σύμφωνα όμως με άλλες μελέτες που έχω στα χέρια μου, όπου επεβλήθη lockdown δεν πήγε καλά. Στην Σουηδία που δεν έκανε lockdown οι νεκροί είναι πολύ λιγότεροι από ότι στην Γαλλία, που έκανε δύο lockdown. Το lockdown δεν είναι πανάκεια. Και εδώ έχω τον πίνακα με τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων και τον καταθέτω στα πρακτικά. Επίσης, έχω τους Financial Times οι οποίοι αναφέρουν ότι σημαντικό κριτήριο είναι ο αριθμός των θανάτων και ότι η παραπληροφόρηση δεν ωφελεί αλλά πανικοβάλλει. Όσες φορές έκαναν lockdown κάποιες χώρες είχαν υψηλότερο δείκτη θνησιμότητας από τις χώρες που δεν έκαναν lockdown.

Θα ήσασταν περισσότερο πειστικοί αν είχατε την ίδια αντίδραση στις 25 Μαρτίου, το Πάσχα, στις 15 Αυγούστου, στις 28 Οκτωβρίου. Σήμερα όμως με αυτή τη λάθος θέση σας, τα ΜΜΕ θα αλλάξουν τακτική και θα ασχολούνται με το θέμα της διαδήλωσης στις 17 Νοεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις μας, εμεις λέμε, να ξεκινήσετε από την εστίαση, που είναι ο 2ος μεγαλύτερος εργοδότης της χώρα, γιατί εκεί εργάζονται 700.000 άνθρωποι και εκεί αναμένεται ότι η ανεργία θα φθάσει το 38%, να μην διακοπεί το ρεύμα σε κανένα μαγαζί, που δεν λειτουργεί τώρα, να μειωθεί το ενοίκιο αλλά να μην γίνει μετακύληση τον ιδιοκτήτη, ούτε να βάλετε τον ιδιοκτήτη και τον ενοικιαστή να μαλώσουν για το ύψος του ενοικίου, να ανασταλούν οι εξώσεις, να εφαρμοστει μέτρο για 240 δόσεις για τις οφειλές, να πάρετε μέτρα στήριξης για τα καταστήματα που άνοιξαν το 2020, να παγώσουν οι εισφορές στα ταμεία, να υπάρξει απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 6% και να μειωθούν τα τέλη κυκλοφορίας.

Ζητώ παρέμβαση του πρωθυπουργού για την θέρμανση. Δώστε επίδομα θέρμανσης και για τα σπίτια που καταναλώνουν ρεύμα για την θέρμανση.

Να γίνει άμεσα αναστολη πλειστηριασμών. Είναι παράκληση. Μέχρι να περάσει η μπόρα να μην βγάζετε τον κόσμο από τα σπίτια του. Στην Ευρώπη ισχύει.

Να υπάρξει μείωση τελών κυκλοφορίας κατά ¼, αφού κλείνετε τον κόσμο μέσα.

Χαρήκαμε γιατί στην Pfizer ο CEO είναι Έλληνας. Το θέμα είναι να φέρουμε αυτά τα παιδιά πίσω για να παράγουν πλούτο. Είναι 600.000 Ελληνόπουλα που έφυγαν από την Ελλάδα. ΝΑ επιστρέψουν και να του δώσουμε δουλειά.

Στα μέτρα που επιβάλλατε, επιτρέπετε την σκοποβολή και την ορειβασία αλλά απαγορεύετε το κυνήγι. Δηλ. όταν ο άλλος κυνηγάει δεν κολλάει; είανι όπως στα λεωφορεία; Επιτρέπετε την κολύμβηση αλλά απαγορεύτε το ψάρεμα! Τι είναι αυτά; Επιτέλους, τραβήξτε και κανένα αυτί υπουργού. Αν μη τι άλλο αυτό είναι αγένεια απέναντι στον λαό.

Υπάρχουν 2.500 σωματεία ερασιτεχνικά που δεν πήραν ούτε ένα ευρώ. Δώστε τους. Ο κ. Αυγενάκης το υποσχέθηκε και δεν το κάνει.

Δεν άκουσα καμμία σοβαρή πρόταση. Κάθε κυβέρνηση παραλαμβάνει από μια προηγούμενη μια χρεωκοπημένη χωρα. Και σήμερα ζητάτε. ΜΑ αν δεν υπάρχουν λεφτά πώς θα γίνουν όσα ζητάτε. Επειδη όμως ο ιός θα φύγει, πρέπει από τώρα να αλλάξουμε οικονομικό μοντέλο και να δημιουργήσουμε γραμμή παραγωγής. Πρέπει όμως να γίνει ένα σοβαρό σχέδιο. Δεν μπορεί να πηγαίνουμε έτσι. Αφού έχουμε ικανά μυαλά ας τα βοηθήσουμε. Και αν δεν μπορεί μονο το κράτος να βοηθήσει, ας γίνει σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Θέλω επίσης να επαινέσω τον κ. Γιαννακόπουλο, ο οποίος δίνει στο Πολυδύναμο Ιατρικό Κέντρο στο Καστελλόριζο χρήματα για να αναπτυχθεί. Και να ζητήσουμε από τους Έλληνες που έχουν χρήματα να βοηθήσουν και στα άλλα νησιά, για να γίνει μια πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη.

Να κλείσω λέγοντας ότι σήμερα συνεδρίασε εκτάκτως το ΔΣ της FRONTEX και κατηγορεί την Ελλάδα ότι κάνει παράνομα pushbacks. Δηλ. αν δεν το καταλάβατε η FRONTEX παίρνει το μέρος της Τουρκίας. Και είναι απαράδεκτο να βάζουν στο σκαμνί τη χώρα μας, αφού ούτε ισχύει αυτό που λένε και το χειρότερο γίνεται από τους φίλους σας τους Ευρωπαίους. Επίσης, μας στέλνουν οι Ευρωπαίοι διακοίνωση, ζητώντας εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό, ο οποίος αποφάσισε (και πολύ καλά έκανε) να πάρουμε F16. Και οι Ευρωπαίοι μας ζητούν τον λόγο. Πρέπει όλα τα κόμματα να στηρίξουμε την χώρα μας, για να μπορέσουμε να αμυνθούμε σε όσα έρχονται με τους Τούρκους. Ουσιαστικά μας ζητά τον λόγο η Γερμανία, γιατί δεν παίρνει χρήματα από εμάς. Αυτοί είναι οι φίλοι σας.

Προηγούμενο άρθροΧωρίς νερό περιοχή της Θεσσαλονίκης
Επόμενο άρθροΚορωνοϊός: Ο ΠΟΥ συνομιλεί με το ρωσικό ινστιτούτο για το εμβόλιο Sputnik-V