«Η άκρη μιας αβύσσου» Η Κίνα πλησιάζει στην αποσύνδεση από τη Δύση λόγω του «επικίνδυνου» ΝΑΤΟ

Οι Κινέζοι διπλωμάτες παίρνουν αποστάσεις από τη Δύση σε μια επιθετική στάση ενάντια στη συμμαχία Ινδο-Ειρηνικού, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδοτεί παγκόσμιες εντάσεις.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απέτυχε να αμβλύνει την πίεση σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, στις 18 Μαρτίου. Οι συνομιλίες προέκυψαν αφού οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την Κίνα να μην ανταποκριθεί σε ενδεχόμενο αίτημα για βοήθεια στον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας.
Την επόμενη μέρα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Le Yucheng, χαρακτήρισε την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συμμαχία Ινδο-Ειρηνικού ως απειλή για την Κίνα σε μια ομιλία του.

Η συμμαχία περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και την Ινδία.

Ο διπλωμάτης έδειξε το ΝΑΤΟ και πρότεινε ότι οι στρατηγικές συμμαχίες έχουν επιθετικό χαρακτήρα και αποτελούν απειλή για τη Ρωσία καθώς και την Κίνα.

Είπε: «Το ΝΑΤΟ συνέχισε να ενισχύεται και να επεκτείνεται και επενέβη στρατιωτικά σε χώρες όπως η Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, η Συρία και το Αφγανιστάν».

Ο κ. Le πρόσθεσε: «Η στρατηγική Ινδο-Ειρηνικού είναι εξίσου επικίνδυνη με τη στρατηγική του ΝΑΤΟ για επέκταση προς ανατολάς στην Ευρώπη.
«Αν αφεθεί να παραμείνει ανεξέλεγκτο, θα είχε ασύλληπτες συνέπειες και τελικά θα ωθούσε την [περιοχή] Ασίας-Ειρηνικού πάνω από την άκρη μιας αβύσσου».

Από τότε που η Δύση επέβαλε οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ο Πούτιν έχει συνάψει εμπορικές συμφωνίες ανάκτησης με την Κίνα και την Ινδία.

Τον περασμένο μήνα, η Gazprom, ο ρωσικός κρατικός γίγαντας ορυκτών καυσίμων, υπέγραψε σύμβαση για τον σχεδιασμό του αγωγού Soyuz Vostok μέσω της Μογγολίας προς την Κίνα.

Η δήλωση ανέφερε ότι αυτός ο νέος αγωγός «θα είναι η συνέχεια του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Power of Siberia 2».

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι εισαγωγές φυσικού αερίου της Κίνας από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 50,5 τοις εκατό, καθώς οι δύο χώρες εμβαθύνουν τους δεσμούς.

Προηγούμενο άρθροΤσίπρας: Στρατηγικά τα λάθη της κυβέρνησης στο ενεργειακό
Επόμενο άρθροΈκτακτες διακοπές νερού σε περιοχές της Θεσσαλονίκης