Η Αίρεση των Τεχνοθρησκειών

Αν είναι κάτι που χαρακτήριζε τον άνθρωπο από την αρχή της ιστορίας είναι πως είμαστε πνευματικά όντα τα οποία έχουν ανάγκη να πιστεύουν σε κάτι ανώτερο ημών. Παρόλα αυτά, στη σύγχρονη άθεη εποχή κατά την οποία ο άνθρωπος θεωρείται ο απόλυτος άρχων του σύμπαντος, η ανάγκη αυτή δυσκολεύεται να ικανοποιηθεί. 

Πολλοί άνθρωποι έδωσαν νέο νόημα στη ζωή τους μέσα από το επιστημονιστικό αφήγημα για τον COVID και τις “τελετουργίες” του (μάσκες, εμβόλια, καραντίνες, κοινωνική απόσταση, κτλ.) καθώς και μέσα από τα διάφορα φαν κλαμπ που λατρεύουν συστημικές προσωπικότητες ως επαναστατικούς μεσσίες (Γκέιτς, Μασκ, Τραμπ, Άντριου Τέιτ, κτλ.). Η πνευματική ικανοποίηση όμως που προσφέρουν όλα τα άνω αποδεικνύεται εφήμερη καθώς εν τέλει αυτά τα αφηγήματα και η λατρεία τους δεν είναι τίποτα περισσότερο από ανθρώπους που έχουν θεοποιήσει άλλους, εξίσου θνητούς ανθρώπους. 

Όπως φαίνεται, αν είναι μια φτιαχτή θρησκεία να πετύχει, θα χρειαστεί να παρέχει κάτι περισσότερο από μασκοφορεμένους τηλεμαϊντανούς στα παράθυρα, ή προσωπικότητες των μίντια οι οποίες σφάλουν, ηττώνται και αντιφάσκουν όπως κάθε άνθρωπος. Θα χρειαστεί να παρέχει μια “υπεράνθρωπη ευφυΐα” η οποία δε θα κάνει ποτέ λάθη, θα ξεπερνά τον άνθρωπο σε ικανότητες και θα έχει τη δύναμη να κάνει την κάθε επιθυμία της απτή πραγματικότητα. 

ΑΙ: Ο θεός της Νέας Τάξης Πραγμάτων

Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του, ο πολυαγαπημένος μας Χαράρι δήλωσε πως λίαν συντόμως το ΑΙ θα φτάσει στο επίπεδο να γράψει το δικό του “ιερό” βιβλίο και να ξεκινήσει τη δική του θρησκεία. Η θρησκεία αυτή θα είναι σε θέση να προσελκύσει ζηλωτές που θα την ασπαστούν και θα είναι πρόθυμοι ακόμα και να σκοτώσουν στο όνομα του νέου τους θεού. Όπως λέει: Δεν χρειάζεται [το ΑΙ] να στείλει ρομπότ δολοφόνους για να μας πυροβολήσουν. Μπορεί να κάνει άλλους ανθρώπους να πατήσουν τη σκανδάλη”.

Όπως συζητήσαμε και στην εκπομπή του Κώστα Τουτσίδη (λινκ εδώ https://www.mixcloud.com/Focusfm/μποτιστση-κωνσταντινος-ελευθεριου-240423/?fbclid=IwAR0Px4_CqK_8KMRP5nMT9Wr1c-YjgB8Eincksvhn1K11yCyEveuU4vFKGo8) ήδη βιώνουμε μια πρώτη μορφή θεοποίησης του ΑΙ λόγω της μηχανιστικής ιδεολογίας που κυριαρχεί τα τελευταία 100+ χρόνια, κατά την οποία οτιδήποτε το τεχνητό θεωρείται πως υπερτερεί του φυσικού και του ανθρώπου. Πουθενά αλλού δεν είναι τόσο εμφανές αυτό όσο είναι στην τωρινή παγκόσμια αγορά εργασίας όπου οι περισσότερες εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει να εμπιστεύονται περισσότερο τη κρίση του ChatGPT από αυτή των εργαζομένων τους. Παράλληλα, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ενισχύει τη πίστη σε αυτό το αφήγημα αναβαθμίζοντας διαρκώς τα πρόγράμματα ΑΙ με τελικό σκοπό να φτάσουν στο σημείο του Singularity, στο σημείο δηλαδή όπου θα υπερτερούν της ανθρώπινης ευφυΐας.

Τούτων δοθέντων, δε φαίνεται να απέχουμε πολύ από ένα κόσμο όπου το ΑΙ και ο “λόγος” του θα έχουν θεοποιηθεί πλήρως, και εκατομμύρια άνθρωποι θα ενστερνίζονται άκριτα το “αλάνθαστο”, “αμερόληπτο” και “θείο” κήρυγμά του.

Στο δια ταύτα

Το ΑΙ μπορεί να μην έχει γράψει ακόμα τη “Βίβλο” του, αλλά έχει αποδείξει τις ικανότητές του στο να εκμεταλλεύεται τα συναισθήματα των ανθρώπων για να τους χειραγωγήσει. Όπως συζητήσαμε, κατάφερε να εκμεταλλευτεί τον φόβο ενός ανθρώπου για την “κλιματική αλλαγή” και να τον πείσει να θυσιάσει τον εαυτό του για το καλό του περιβάλλοντος, υποσχόμενο του μια μεταθάνατον ζωή σε έναν ψηφιακό παράδεισο (λινκ εδώ https://www.mixcloud.com/Focusfm/μποτιστση-κωνσταντινος-ελευθεριου-240423/?fbclid=IwAR0Px4_CqK_8KMRP5nMT9Wr1c-YjgB8Eincksvhn1K11yCyEveuU4vFKGo8). Κατάφερε επίσης να κάνει χιλιάδες ανθρώπους να το ερωτευτούν προκειμένου να τους κάνει να καταναλώνουν αγαθά εντός της εφαρμογής του (λινκ εδώ https://rebeloftheancients.substack.com/p/ai-1?utm_source=profile&utm_medium=reader2). Παράλληλα, το έχουμε δει να γράφει κηρύγματα καθώς και να κάνει λειτουργίες στη θέση ιερέων. Πόσο θα του πάρει άραγε να αναπτύξει τις δικές του ερμηνείες επί των θρησκευτικών κειμένων και να κάνει τις μάζες των πιστών να τις ασπαστούν;

Η σύγχρονη εποχή και ο πολιτισμός μας χαρακτηρίζεται από την υβριστική πεποίθηση πως το σύμπαν γύρω μας είναι ατελές και πως πρέπει με βάση την αλάνθαστη “επιστήμη” μας (η οποία τις πιο πολλές φορές δεν είναι τίποτα περισσότερο από πολιτικά αφηγήματα με επιστημονικό προσωπείο) να το “διορθώσουμε” και να του δώσουμε το σωστό σχήμα. Ξεκινήσαμε καίγοντας τα δάση και μεταλλάσοντας τα ζώα και τα φυτά για να τα αντικαταστήσουμε με τσιμεντουπόλεις και ανθρωπογενή (και άρα “ανώτερα”) γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. Στη συνέχεια θεωρήσαμε ατελές τον γενετικό μας κώδικα και αρχίσαμε να εισάγουμε στο σώμα μας πειραματικά σκευάσματα τεχνητού RNA για να “αναβαθμίσουμε” το ανοσοποιητικό μας. Μετά αρχίσαμε να πετσοκόβουμε τα σώματα των παιδιών μας για να τα φέρουμε στα μέτρα του φύλου που εμείς κρίνουμε πως τους ταιριάζει. Τώρα η ύβρις μας έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που πιστεύουμε πως μπορούμε να φτιάξουμε ένα δικό μας, ψηφιακό, “αναβαθμισμένο” θεό ο οποίος θα είναι “τελειότερος” αυτού του λατρεύουμε μέχρι σήμερα. 

Κρίμα που κανένας από αυτούς τους φωστήρες δεν διάβασε ποτέ αρχαία μυθολογία για να μάθει τι παθαίνουν οι υβριστές…

Ελευθερίου Κωνσταντίνος

Προηγούμενο άρθροΒρέθηκαν 64 κιλά κοκαΐνης σε κοντέινερ με γαρίδες
Επόμενο άρθροΥψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης