ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ :
Συζήτηση, κατόπιν αιτήματος του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

 

Ξεκινώντας θα ήθελα να εκφρασω τη θλίψη μου, γιατί έχω επισκεφθεί τα κοινοβούλιο 3 χωρών και παρατήρησα ότι οι πολιτικοι αρχηγοί έκατσαν από ευγένεια να ακούσουν τους άλλους αρχηγούς. Εδώ έρχονται, μιλούν και σιγά σιγά φεύγουν και ακολούθως αποψιλώνεται το κοινοβούλιο. Τι να συζητήσει κανεις εδώ μέσα? Θα έρχεται ο καθένας, θα μιλά, θα λέει τα δικά του, θα απευθύνεται στο δικό του ακροατήριο και θα φεύγει. Η πανδημία είναι ένα σοβαρό θέμα και η κριτική που κάνουμε στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό θα πρέπει να βοηθήσει και να έχει αποτέλεσμα. Αν μη τι άλλο έχετε υποχρέωση και προς τους ψηφοφόρους του κόμματός σας. Η βουλή δεν είναι για το 10λεπτο ή το 15λεπτο που ο πρωθυπουργός ή ο κ. Τσίπρας θα προβληθούν στις ειδήσεις.

Και βέβαια θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που εργάζονται υπό αντίξοες συνθήκες.

Θα ξεκινήσω με το γιατί δεν μας εμπιστεύονται οι πολίτες. Γιατί υπάρχει μία στείρα κομματική αντίληψη σε όλους. Σήμερα εδώ δεν ακούσαμε προτάσεις. Και η παροχολογία σε καμμία περίπτωση δεν είναι επιχειρηματολογία. Από το ’74 έως σήμερα η παροχολογία μας έχει οδηγήσει στο σημείο μηδέν. Δεν μπορούμε συνεχώς να χαϊδεύουμε τα αυτιά των ψηφοφόρων. Θέλω μία φορά να ακούσω τον πρωθυπουργό να λέει: «θα πάρω αυτό το μέτρο το οποίο θα στοιχίσει τόσο και θα πάρω από εκεί τα χρήματα για να το υλοποιήσω». Δεν μπορείτε πάντα να παίρνετε τα χρήματα από τους επιχειρηματίες. Αφού οι επιχειρήσεις υπερφορολογούνται. Πώς θα πληρώσουν? Και με λύπη μου βλέπω ότι από το 2012 ακολουθείτε την ίδια διαδικασία. Όλοι. Και αυτό μου φέρνει στο μυαλό την ρήση του Τσώρτσιλ, ο οποίος είπε: «Πολιτική είναι η ικανότητα να παρουσιάζεις σήμερα τι θα γίνει αύριο, αλλά αύριο να εξηγείς γιατί δεν έγινε σήμερα». Όσο λοιπόν είναι κάποιος στην αντιπολίτευση λέει και όταν βρεθεί στην κυβέρνηση όχι μόνο δεν κάνει όσα έχει πει αλλά κάνει τα ακριβώς αντίθετα.

Μας ζήτησε ο πρωθυπουργός να πούμε αν θέλουμε ή όχι να γίνει lockdown. Αυτό είναι ψευτοδίλημμα, γιατί η μάχη είναι χαμένη ήδη με τα λάθη και τις αβλεψίες σας. Δεν μπορούμε σήμερα να σας πούμε αν θέλουμε ή όχι να γίνει lockdown, όταν στην διαδρομή από το πρώτο lockdown μέχρι σήμερα δεν μας ακούσατε ποτέ. Σε μία τέτοια περίπτωση το σωστό είναι ότι μαζευόμαστε όλοι μαζί, συζητάμε και βρίσκουμε λύσεις. Εσείς δεν καλέσατε κανέναν, επομένως μην επιχειρείτε να μετακυλήσετε την ευθύνη. Τον Μάρτιο κάνατε μόνοι σας το lockdown, πάλι δεν ρωτήσατε κανέναν, πετύχατε πολλά με αυτό, αλλά στην πορεία κάνατε λάθη. Και σήμερα λέτε ότι εξετάζετε την μετατροπή του Βελλίδειου σε χώρο για ΜΕΘ. Αυτό σημαίνει ότι δεν είσαστε προετοιμασμένοι και φοβάμαι ότι θα έχουμε και 3ο lockdown το οποίο θα είναι σφοδρότερο.

Είναι υποκριτικό ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα να έρχεται και να κουνά το δάχτυλο στην κυβέρνηση (και δεν υποστηρίζω την κυβέρνηση) και να λέει ότι έχει τη λύση τώρα. Και στα 5 χρόνια που κυβέρνηση γιατί δεν έκανε τίποτα; Όταν κουνάμε το δάχτυλο στον πρωθυπουργό πρέπει να έχουμε και δικές μας προτάσεις. ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ πτωχεύσατε την Ελλάδα από το ’74 έως σήμερα και τώρα μας λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι έχετε την λύση δια πάσαν νόσον και πάσαν πανδημίαν. Όταν όμως είσαι στην αντιπολίτευση είναι πολύ εύκολη η δουλειά.

Το φταίει ο τουρισμός έχει γίνει το σύνθημά σας. Εγώ θα δεχτώ ότι για την 17η Νοεμβρίου έχετε απόλυτο δίκιο. Πώς όμως θα γίνει πιστευτή η κυβέρνηση όταν απαγορεύετε στον Έλληνα να πάει στην Εκκλησία για να ανάψει ένα κερί και στις 17 του Νοεμβρίου θέλετε να παρανομήσετε εσείς; Πώς θα με πείσει η κυβέρνηση όταν και η ίδια η κυβέρνηση έστειλε εκπρόσωπό της στην πορεία που έγινε έξω από το εφετείο; όταν στις 28 Οκτωβρίου δεν πήγε κανένας υπουργός για κατάθεση στεφάνου στον Άγνωστο Στρατιώτη, αλλά στις 17 Νοεμβρίου θα παρανομήσουν όλα τα πολιτικά κόμματα; Εγώ θα απαιτήσω να εφαρμοστεί ο νόμος. Να συλλαμβάνονται και εκείνοι που θα είναι έξω στις 17 του μηνός. Και όσοι από εδώ μέσα παρανομήσουν. Η ευνομία και η ευταξία πρέπει να υπάρχει για όλους.

Σήμερα έφτασε στα χέρια μου μία διαρροή από τον ΣΕΤΕ, που λέει ότι η TUI δεν πληρώνει τις οφειλές της και οι ξενοδόχοι είναι σε απελπισία. η TUI χρωστά εκατομμύρια σε 2.000 ξενοδοχεία και δεν πληρώνει! Τώρα λοιπόν η κυβέρνηση πρέπει να δώσει λύση. Βρείτε ένα τρόπο για να πειστεί η TUI και να δώσει αυτά που χρωστάει.

Θέλω να αντικρούσω τον πρωθυπουργό, ο οποίος είπε ότι έχει πολεμήσει. Δεν έχει σημασία αν πολεμήσατε ή αν πολεμάτε και τώρα. Σημασία έχει ότι χάσατε. Στο 2ο lockdown χάσατε πανηγυρικά, γιατί η όποια καραμπόλα της πανδημίας θα οδηγήσει τη χώρα στα τάρταρα. Και σήμερα ήρθε ο πρωθυπουργός να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Δεν είπατε τίποτα όμως σχετικά με τον λόγο για τον οποίο φθάσαμε εδώ. Το μόνο που είπατε είναι ότι φταίνε οι νέοι, φταίει ο ένας και ο άλλος και εσείς δεν επιβάλατε μέτρα.

Θα έπρεπε όμως και οι βουλευτές της ΝΔ να αισθάνονται άβολα. Γιατί ο κ. Τσίπρας σας ρώτησε τι κάνατε αυτό το διάστημα και εσείς του φωνάζατε από τα έδρανα ότι ψηφίσατε το 3ο μνημόνιο. Είναι δυνατόν να επαίρεστε γιατί υπογράψατε το 3ο μνημόνιο; Μα έτσι θα φτάσετε να υπογράψετε και 4ο και 5ο και 6ο μνημόνιο. Τα ίδια έγιναν και με το όνομα Μακεδονία, φωνάζατε και κατηγορούσατε τον ΣΥΡΙΖΑ και στο τέλος τα ψηφίσατε όλα και το δώσατε το όνομα.

Και είπε ο κ. Τσίπρας ότι πρέπει να οριστεί υπουργός υγείας κοινής αποδοχής; τι πρόταση είναι αυτή; Αν πάμε έτσι, μετά θα έχουμε και πρωθυπουργό κοινής αποδοχής.

Η πρόταση η δική μας είναι άλλη. Σε θέματα πανδημίας να μην ανακατεύεται η κυβέρνηση, όπως συμβαίνει και στην Σουηδία. Να αναλαμβάνουν οι επιστήμονες. Ώστε να μην απολογειται ο πρωθυπουργός. Γιατί επιστήμονες διαρρέουν ότι οι πολιτικοί ήταν φοβικοί και δεν λάμβαναν αποφάσεις, ότι άλλα τους έλεγαν οι επιστήμονες και άλλα έκαναν εκείνοι.

Πάμε και στην τηλεκπαίδευση. Επιβάλατε την τηλεπαιδεία. Καλή επιλογή, αφού δεν μπορούν τα παιδιά να πάνε στο σχολείο, όμως στην Πορτογαλλία η κυβέρνηση επιδότησε 100.000 υπολογιστές για τα παιδιά. Αν μία οικογένεια έχει 2 παιδιά πώς θα αγοράσει 2ο υπολογιστή; Όταν ο άλλος παίρνει 500 ευρώ μισθό πώς θα πάρει 2ο υπολογιστή για το παιδί του; Και να μην ακούω τα τραγελαφικά ότι μπορούν να κάνουν μάθημα από το κινητό τους αν θέλουν. Όλα αυτά δείχνουν ότι έχει χαθεί η μπάλα. Και θλίβομαι γι’ αυτό.

Επίσης, μπορεί να δεσμευτεί κάποιος από εσάς ότι δεν θα έχουμε και 3ο lockdown; Το λένε οι επιστήμονες. Θα ανοίξει η αγορά για λίγο, λένε, και θα ξανακλείσει. Είμαστει προετοιμασμένοι για 3ο lockdown? Όχι. Αλλά ο πρωθυπουργός ήρθε εδώ, έβαλε τις φωνές και έφυγε. Άρα έχουμε κενό. Όσα δεν κάναμε στο 1ο lockdown και όσα κάνουμε στο 2οlockdown θα μας οδηγήσουν στο 3ο που θα το περάσουμε με την ίδια απρονοησία.

Εμείς στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ συνεργαζόμαστε με επιστήμονες και μας είπαν τι ήταν αυτό που δεν κάνατε: χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Είναι λανθασμένο το αφήγημα της διαχείρησης της κρίσης. Δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα από την στιγμή που δεν κάνατε τεστ. Χωρίς επιδημιολογική αποτύπωση για το τι συμβαίνει βγάλατε αποφασεις για το καλοκαίρι και ανοίξατε τον τουρισμό, όμως χρησιμοποιήσατε λάθος λογισμικό και είχατε βέβαια λάθος αποτέλεσμα. Κάνατε τεστ στις πλατείες στα τυφλά. Στην Θεσσαλονίκη πήγανε οι πολίτες στις πλατείες και περίμεναν σαν τα πρόβατα για να κάνουν τεστ. Αυτό δεν είναι δειγματοληπτικός έλεγχος, δεν είναι επιδημιολογική επιτήρηση, αλλά μαγειρική. Δειγματοληπτικά πρεπει να γίνει αυτό.

Πιστεύετε εσείς ότι σε 3 εβδομάδες θα τελειώσει ο κορωναϊός; απλά μετακυλυετε το πρόβλημα. Τα πανδημικά κύμματα διακρούν 2,5 έως 3 ή και 4 χρόνια. Δεν μπορεί η κυβέρνηση μόνη της να αντιμετωπίσει την πανδημία. Ο χειμώνας ξεκινά τώρα. Τώρα αρχίζει το πάρτι. Θα ανοίξετε για τα Χριστούγεννα και μετά θα έχουμε και 3ο lockdown. Θα βγουν οι πολίτες, θα μολυνθούν και θα μεταφέρουν τον ιό στα σπίτια τους. Έτσι μεταφέρετε το πρόβλημα στο εσωτερικό του σπιτιού. Βλέπετε ένα πρόβλημα και αντι να το αντιμετωπίσετε, βομβαρδίζετε την οικονομία. Γιατί αυτό που κάνετε θα μετακυληθεί στην οικονομία.

Υπάρχουν δηλώσεις κορυφαίων γιατρών, από τα πανεπιστήμια της Σορβώνης, του Λονδίνου, του Στάνφορντ, που λένε ακριβώς τα αντίθετα από όσα κάνατε. Γιατί πρέπει να είναι πανάκεια όσα λέει ο Βελόπουλος ή ο Τσιόδρας; Γιατί δεν ακούτε την άλλη πλευρά; Μπορεί να λέει κάτι σωστό. Γιατί βάλατε τα κανάλια να στοχοποιούν όσους διαφωνούν μαζί σας

Τι θα κάναμε εμείς; Θα κάναμε μαζικά τεστ. Η πολιτική δεν είναι καταστολή αλλά πρόληψη, μέριμαν. Εσείς απλώς μετακυλύετε το πρόβλημα στην κοινωνία, την οικονομία, την καθημερινότητα.

Κάντε αυτό που έκανε η Σλοβακία, η οποία προανήγγειλε τον Ιούνιο και πήρε μέτρα για όσους είχαν μολυνθεί.Έγινε μαζική γνωστική επιτήρηση σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, που έχουν ανάγκη, όπως υπέργηροι, ασθενείς κλπ. Εσείς πήρατε μέτρα για όλους. Τους αντιμετωπίζετε όλους σαν κινούμενους εγκληματίες είτε έχουν είτε δεν έχουν κορωναϊό.

Γηροκομεία: θα ήθελα να ρωτήσω τον υπουργό πόσοι φιλοξενούνται σε γηροκομεία. Δεν ξέρει να απαντήσει. Αν δεν γνωρίζεις τον αριθμό, πώς θα εστιάσεις. Τα γηροκομεία είναι η κινητή βόμβα.

Πρωτοβάθμια φροντίδα με ιδιώτες γιατρούς, για να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα δημόσια νοσοκομεία. Σήμερα είτε έχει κάποιος κορωναϊό είτε δεν έχει αναγκαστικά πάει στο νοσοκομείο και περιμένει στην ουρά για να κάνει τεστ..

Ακολουθείστετο μοντέλο της Σιγκαπούρης, όπου υπήρξαν 60.000 διαγνωσμένα κρούσματα, έγιναν πολλά τεστ, σημειώθηκαν 68 θάνατοι, πήραν αμέσως μέτρα και δεν χρειάστηκε να τρέξουν πίσω από το πρόβλημα πυροσβεστικά, όπως κάνει τώρα ο πρωθυπουργός, και σήμερα λέει ότι του φταίνει οι νέοι. Δηλαδή του φταίνε οι πολίτες. Δηλαδή 7 – 8- μήνες έλαβε τα καλύτερα μέτρα, αλλά τελικά φταίνε οι πολίτες για όσα συμβαίνουν. Ή πήραμε μέτρα και σώσαμε τον κόσμο ή δεν πήραμε και έτσι έχουμε διασπορά του ιού. Εδώ και 8 μήνες το μόνο «ΕΣΥ» που ενίσχυσε η κυβέρνηση είναι το ΕΣΥ ΦΤΑΙΣ. Αντί να βοηθήσουμε το εθνικό σύστημα υγείας λέμε φταις εσύ, είσαι ψεκασμένος, κάτσε κλεισμένος στο σπίτι.

Ρωτάω την Αριστερά, πόσο πειστικοί θα είμαστε στις 18 Νοεμβρίου, αν στις 17 του μηνός βγάλουμε τον κόσμο στο δρόμο. Δεν θα του πείσουμε. Θα πουν ότι τους κοροΪδεύουμε. Υπάρχει ένα ΦΕΚ με ημερομηνία 6/11/2020, που λέει ότι αναστέλλονται όλοι οι γάμοι σε εκκλησίες αλλά οι πολιτικοί γάμοι τελούνται κανονικά. Γιατί?? Κάτω από την Ομόνοια, τα μαγαζιά των Πακιστάνων είναι όλα ανοιχτά. Γιατί δεν πάτε να τα κλείσετε; Και τώρα πρέπει να πιστέψω ότι το Υπουργέιο έδωσε εντολή να συλληφθούν οι Υπουργοί που θα μετάσχουν σε διαδηλώσεις στις 17 Νοεμβρίου; Αυτή είναι η Ελλάδα. Από το ’74 και ύστερα έχετε φτιάξει μια Ελλάδα μπάχαλο, γραφειοκρατικη, χωρίς δομές, ασπόνδυλη.

Τώρα λέτε θα έχουμε και 3ο lockdown. Και ρωτάω την κυβέρνηση να μου πει πραγματικα να θα έχουμε. Πρέπει να ξέρω ως επιχειρηματίας, για να δω τι θα κάνω, πόσους υπαλλήλους θα έχω, αν χρειάζεται να απολύσω κάποιους, γιατί δεν αντέχω πια. Πώς θα ξαναλειτουργήσουν οι εταιρείες; πώς θα πληρώσουν; Γιατί η ΔΕΗ πρέπει να πληρωθέι, από ένα μαγαζάτορα που το καταστημα του είναι κλειστό. Πώς θα πληρώσει; Μετακυλήστε το ένα χρόνο μετά. Τέλη κυκλοφορίας γιατί πρέπει να πληρωθούν όταν ο άλλος δεν κυκλοφορεί 4 μήνες; Ασφάλιστρα γιατί να πληρώσουν; Κάντε μια ρύθμιση. Δεν γίνεται να έχετε 52 υπουργούς και να μην υπάρχει ένας που να έχει σκεφτεί κάτι και να το πει. Και μόνο η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ με 10 βουλευτές έχει να κάνει προτάσεις.

Κάθε μέρα έχουμε ζημιά 170 εκατ. στην οικονομία, 3 μήνες την Ανοιξη και 1 τώρα, δηλαδή 4 μηνες, η ζημιά είναι 3,5 δις. Δολοφονήσατε την οικονομία που σημαίνει 5 δις. 3,5 δις χάσατε από τον τουρισμό. Ανοίξατε τον τουρισμό χωρίς έλεγχο και κάνατε τεράστια ζημιά. Που θα τα βρείτε τα λεφτα; Εδώ λοιπόν ο πρωθυπουργός έπρεπε να μας καλέσει και να συζητήσουμε για το πώς θα βρεθούν τα λεφτά. Να κάτσουμε σοβαρά να μιλήσουμε. Το λεω στον πρωθυπουργό που λέει ότι θα μοιράσει λεφτά. Είναι πολύ εύκολο να το λέει. Δεν μας λέει όμως πού θα τα βρει. Δεν μας λέει αν τα 800 ευρώ που έγιναν 600 αν θα φορολογηθούν. Όταν βλέπω ένα μαγαζί να κλείνει πονάει η ψυχή μου. Γιατί εκεί εργάζονται άνθρωποι και οι οικογένειες τους θα μείνουν χωρίς ψωμί. Δεν ήρθα να κάνω αντιπολίτευση, αλλά με ενδιαφέρει ο επιχειρηματίας που έχει εργαζόμενους να πληρώσει. Δεν με ενδιαφέρουν αυτοί που ήρθαν να ασκήσουν κριτική και να κάνουν αντιπολίτευση.

Οι άνθρωποι βυθίζονται σε κατάθλιψη. Και αυτό προκύπτει από έρευνες Πανεπιστημίων. Ερευνα στην παιδική και εφηβική ψυχιατρική αναφέρει ότι είναι 3 φορές περισσότερες οι πιθανότητες να πάθουν οι άνθρωποι κατάθλιψη από το lockdown. Γιατί ο άνθρωπος επικοινωνεί, χαμογελά, μιλάει. Όταν τον κάνεις έγκλειστο του φεύγουν αυτά. Φεύγει η χάρα, η ελπίδα, του στερείτε το αύριο. Θα πάθουν κατάθλιψη οι Έλληνες. Έπρεπε από τον Απρίλιο να μιλήσουμε γι’ αυτά αλλά δεν κάνατε τίποτα.

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο έχω επιφυλάξεις. Οι επιστήμονες λενε ότι ένα εμβόλιο για να θεωρηθεί ασφαλές πρέπει να περάσουν 3 – 4 χρόνια. Τι λογική είναι αυτή που έχετε εσείς; Δεν καταλαβαίνω αυτή τη μονομέρεια στην αντίληψή σας. Η ασφάλεια του εμβολίου δεν αμφισβητείται από εμένα. Εγώ όμως αμφισβητώ την πρεμούρα της Γερμανία, γιατί δεν γίνεται από τα 500 εκατ. εμβόλια που θα πάρει η ΕΕ η Γερμανία να λέει ότι θα πάρει τα 100 εκατ. Και αυτό εσεις να το λέτε ευρωπαΊκή αλληλεγγύη. Κάτι δεν κάνετε καλά και μπερδεύετε τον κόσμο.

Κλείνοντας θα κάνω μία έκκληση στον πρωθυπουργό, που δεν είναι εδώ, να πάρει ένα τηλέφωνο στα κανάλια και να ζητήσει να σταματήσουν να δίνουν νεκρούς. Θα πάθει κατάθλιψη ο κόσμος. Μην τρομοκρατείτε τον κόσμο με αυτό τον τρόπο. Όταν βομβαρδίζεις έναν λαό με τον τρόμο για το θάνατο τον οδηγείς σε στρες και αυτό οδηγεί σε πτώση του ανοσοποιητικού. Δεν λέω να πειτε στον κόσμο να βγει στο δρόμο, αλλά αυτός ο τρόμος δημιουργέι προβλήματα ψυχολογικά. Και στο τέλος όσοι επιβιώσουν θα είναι μισότρελλοι, και θα πεθάνουν από πείνα.

Προηγούμενο άρθροΣυνελήφθη υπάλληλος των φυλακών Κορυδαλλού – Επιχείρησε να εισάγει ναρκωτικά
Επόμενο άρθροΔ. Κουτσούμπας: «Απαγορεύετε την πορεία του Πολυτεχνείου γιατί σας ενοχλεί»