ΓΣΕΕ: Τα εργατικά δυστυχήματα στην Ελλάδα έχουν λάβει εφιαλτική τροπή

Τη λήψη μέτρων για τα εργατικά δυστυχήματα ζητά η ΓΣΕΕ, εκφράζοντας αγωνία ότι έχουν λάβει «εφιαλτική τροπή».

«Αρνούμαστε να αποδεχθούμε μια καθημερινότητα με νεκρούς εργαζομένους», τονίζει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε, λόγω του θανάτου 40χρονου εργαζομένου σε εργολάβο του ΔΕΔΔΗΕ, το Σάββατο.

«Τα εργατικά δυστυχήματα πληθαίνουν και η χρονιά κλείνει με δεκάδες εργαζόμενους νεκρούς», υπογραμμίζει η ΓΣΕΕ, συμπληρώνοντας ότι ο θάνατος του 40χρονου «ξεχειλίζει το ποτήρι της αγανάκτησης».

Αυτό είναι το τέταρτο εργατικό δυστύχημα μέσα στο τελευταίο τρίμηνο σε εργολάβο του ΔΕΔΔΗΕ, «με τις συνθήκες που οδηγούν στον θάνατο να επαναλαμβάνονται, χωρίς να έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι το περασμένο καλοκαίρι εξέφρασε «κατηγορηματική αντίθεση» σε μια «επικίνδυνη νομοθέτηση του υπουργείου Ανάπτυξης και, συγκεκριμένα, στο άρθρο 88 του νόμου 4964/2022, που ψηφίστηκε στη Βουλή, όπου ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας δύναται να αναθέτει σε μη αδειοδοτημένο προσωπικό την εκτέλεση επιμέρους εργασιών αναγκαίων για την κατασκευή ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, υφιστάμενων ή νέων εγκαταστάσεων επί εδάφους, επί στύλου, επί κτιρίων και, ιδίως, βοηθητικών εργασιών, όπως εργασίες στερέωσης εξοπλισμού, χωματουργικές, δομικές, όπως κατασκευή βάσεων στήριξης και παρασκευή δομικών μιγμάτων, μεταφορά υλικών στον τόπο εκτέλεσης του έργου και καθαρισμού. Μία εξόχως επικίνδυνη νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο φέρει και την αποκλειστική ευθύνη για τυχόν συνέπειες στην υγεία, την ασφάλεια και τις ζωές ανθρώπων».

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο, συνεχίζει η Συνομοσπονδία, «καταγγέλλουν εντατικοποίηση της εργασίας, εξαντλητικά ωράρια, ελλιπή έως και ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας». Η ΓΣΕΕ συμπληρώνει ότι εδώ και 1,5 χρόνο έχει καταθέσει στην κυβέρνηση «πλήρες πακέτο προτάσεων για τον περιορισμό των εργατικών δυστυχημάτων και ατυχημάτων» και έχει κρούσει κατ΄επανάληψη τον κώδωνα του κινδύνου «για την τραγική αυτή κατάσταση, η οποία, όμως, συνεχίζεται, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις αποφάσεις και δράσεις των αρμοδίων».

Προηγούμενο άρθροΜπαράζ διακοπών ρεύματος αύριο στη Θεσσαλονίκη
Επόμενο άρθροΥγειονομικοί σε αναστολή: Η επιτροπή εισηγείται την επιστροφή τους με 2 τεστ την εβδομάδα και μάσκα