Γκουτέρες για αποχώρηση Ρωσίας – Σιτηρά: Εκατομμύρια άνθρωποι θα πληρώσουν το τίμημα

Την βαθιά θλίψη του εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για την απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από τη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά και υπογράμμισε πως εκατομμύρια άνθρωποι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες αυτές.

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για την απόφαση της Ρωσίας να τερματίσει την εφαρμογή της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης των ρωσικών εγγυήσεων ασφαλείας για τη ναυσιπλοΐα στη βορειοδυτική Μαύρη Θάλασσα», τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες σε δημοσιογράφους.

«Η συμμετοχή σε αυτή τη συμφωνία αποτελεί μια επιλογή. Αλλά οι άνθρωποι αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις σε όλο τον κόσμο και οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν έχουν άλλη επιλογή», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τη στάση της Ρωσίας για τα ουκρανικά σιτηρά.

«Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με την πείνα και οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν μια παγκόσμια κρίση κόστους ζωής. Αυτοί θα πληρώσουν το τίμημα», δήλωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ.

Παρόλα αυτά, η ρωσική απόφαση «δεν θα εμποδίσει τις προσπάθειές μας να διευκολύνουμε την απρόσκοπτη πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων τόσο από την Ουκρανία όσο και από τη Ρωσία», διαβεβαίωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Προηγούμενο άρθροΝέο κύμα καύσωνα από την Πέμπτη -Μέχρι και 41°C θα δείξει σήμερα το θερμόμετρο
Επόμενο άρθροΓ. Αρτοποιός: Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια – Διάσπαρτες εστίες στο Λουτράκι – Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Καπαρέλι Βοιωτίας