Γιώργος Φίλης: «Διακοπή κάθε συζήτησης με την τουρκική πολιτική ηγεσία – Ο κ. Μητσοτάκης να μιλήσει για “casus beli” και να πει στην Ε.Ε ότι οι κυρώσεις είναι αυτοσκοπός»

Στην εκπομπή του Focus FM 103.6 “Σχολιάζοντας την επικαιρότητα”  και στον Κώστα Τουτσίδη μίλησε ο καθηγητής Γεωστρατηγικής της Σχολής Εθνικής Άμυνας Γιώργος Φίλης με αφορμή την ιστορική πρόκληση της Τουρκίας στα Βαρώσια της Κύπρου και ανέλυσε όλα όσα πρέπει να γίνουν από τη χώρα μας για να μπει φρένο στην τουρκική προκλητικότητα και την επεκτατική της διάθεση.

Ο κ. Φίλης αναφερόμενος στις δηλώσεις του Πρωθυποργού στην προ ημερών συνάντηση του με τον πρόεδρο Αναστασιάδη τόνισε χαρακτηριστικά: «Όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη είναι πολύ καλά αν ο κ. Μητσοτάκης ήταν πρωθυπουργός της Σλοβενίας!»

Σε ότι αφορά το τι πρέπει να γίνει και πως πρέπει να αντιμετπίστεί τουρκία τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο έλληνας Πρωθυπουργός πρέπει να βγει και με επίσημη δήλωση του να φέρει νομοσχέδιο στη βουλή – για να μετρηθούμε και όλοι μας – και να πει ότι η οποιαδήποτε περαιτέρω μετακίνηση των τουρκικών δυνάμεων στην Αμμόχωστο ή στη θαλάσσια ζώνη της Κύπρου συνιστά “casus beli” για την Ελλάδα. Ο τούρκος καταλαβαίνει ένα και μόνο πράγμα την ισχύ!».

Συμπλήρωσε επίσης: «Να πάμε και στην Ευρώπη και να πούμε ότι οι κυρώσεις είναι αυτοσκοπός. Να σταματήσουμε να παίζουμε το παιχνίδι της Γερμανίας και όλων αυτών που δεν θέλουν να πειραχτεί η Τουρκία να πάμε μαζί Ελλάδα και Κύπρος και να οδηγήσουμε την Ε.Ε είτε σε προβλημα λειτουργίας είτε σε κυρώσεις πολύ σοβαρές κατα της Τουρκίας». 

Αναφορικά με τη στάση της Κύπρου δήλωσε: «Ζούμε τον Αττίλα 3. Αν γίνει Αττίλας 4 πρέπει να καταλάβουν οι αδεφοί μας Κύπριοι ότι αυτή η ήττα τους θα είναι η τελευταία. Θα χάσουμε το νησί και 700.000 Έλληνες θα φύγουν απ το νησί κακήν κακώς. Πρέπει οι αδελφοί μας Κύπριοι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για εξοπλισμούς». 

Τέλος αναφέρθηκε στις στρατηγικές σχέσεις της χώρας μας με τις Αραβικές χώρες και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις που θα οδηγήσουν σε ισχυρές στρατηγικές συμμαχίες με κοινό όφελος.

Ακούστε ολόκληρη την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τον καθηγήτη Γιώργο Φίλη στο ηχητικό που ακολουθεί:

Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Εκτροπή-ανατροπή ΙΧ στην Περιφερειακή οδό, αυξημένη η κίνηση
Επόμενο άρθροΠαίρνει τον Αρεολά η Γουέστ Χαμ