
Για τις πολεμικές αποζημιώσεις που δε διεκδικούν από τη Γερμανία οι ελληνικές κυβερνήσεις μετά το πέρας των δύο Παγκοσμίων Πολέμων και τη σχέση Ελλάδας-Γερμανίας έκτοτε μίλησε ο συγγραφέας-δημοσιογράφος Γιώργος Χαρβαλιάς στον FOCUS FM 103.6 και τον Στέφανο Δαμιανίδη.
Στα παραπάνω στηρίζεται και το βιβλίο του πρώτου, με τίτλο:
«ΓΙΑΒΟΛ! ΑΙΜΑ, ΛΗΘΗ ΚΙ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ – Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ»
«Αυτά τα θέματα (σ.σ που θίγονται στο βιβλίο) δε νομίζω να τα ακούσουμε στο προεκλογικό πρόγραμμα των λεγόμενων συστημικών κομμάτων της Βουλής. Αναφέρομαι στο ζήτημα των αποζημιώσεων του κατοχικού χρέους και του αναγκαστικού δανείου, το οποίο, ενώ υπάρχει ομόφωνη απόφαση της Ελληνικής Βουλής από το 2019 που υποχρεώνει τις ελληνικές κυβερνήσεις να το διεκδικούν, εδώ έχουμε άκρα του τάφου σιωπή. Καμία κυβέρνηση και κανένα κόμμα δεν έχει θέση το θέμα στη Γερμανία», ανέφερε αρχικά ο κ. Χραβαλιάς και συνέχισε, αιτιολογώντας τη στάση από την πλευρά της Ελλάδας:
«Είναι ένα μίγμα εξάρτησης, υποτέλειας, ενδοτικότητας και “αναγκαίων συμβιβασμών”. Οι μεταπολεμικές ελληνικές κυβερνήσεις είχαν ανάγκη την οικονομική στήριξη της Γερμανίας(…) Αυτή η κολώνια βαστάει χρόνια»
«Θα πω απλώς ότι η Πολωνία, που είναι μια χώρα που σέβεται τον εαυτό της, διεκδικεί αυτή τη στιγμή επισήμως, και θα πάει το θέμα μέχρι τα Ηνωμένα Έθνη, 1,3 τρις. Δηλαδή, τρεις φορές το δημόσιο χρέος της Ελλάδας. Στην Ελλάδα, οι αξιώσεις μας είναι πολύ πιο ισχυρές νομικά, γιατί ακριβώς πρόκειται περί ενός δανείου, συμβασιοποιημένου(…) Προκαλεί, λοιπόν, κατάπληξη, γιατί όχι μόνο δε το διεκδικούμε, αλλά γιατί δε θα ακούσουμε σε όλο αυτό το προεκλογικό τσίρκο κανένα να θίγει το θέμα γερμανικών αποζημιώσεων», πρόσθεσε για την ερώτηση του αν θα μπορούσαν αυτά τα λεφτά να δώσουν λύση στο χρέος της Ελλάδας.
Για το ρόλο των Γερμανών “στη χρεοκοπία του 2010 που βαφτίστηκε διάσωση” είπε:
«Ο ρόλος τους ήταν καταλυτικός, γιατί τα περισσότερα ελληνικά ομόλογα βρίσκονταν σε γερμανικές τράπεζες, με κύρια τη Deutsche Bank(…) Η ελληνική πλευρά είχε σαν πλεονέκτημα, σα διαπραγματευτικό όπλο ότι το χρέος τότε ήταν σε ελληνικό δίκαιο και ιδιωτικό, όχι διακρατικό. Μπορούσε να εκβιάσει πολύ πειστικά η ελληνική πλευρά με μια μονομερή χρεοκοπία. Δε το έκανε. Σύρθηκε στα μνημόνια και εκεί στο ΔΝΤ προεξάρχοντα ρόλο είχαν οι Γερμανοί(…) Οι Γερμανοί μέχρι σήμερα κάνουν κουμάντο και στην κομισιόν. Κάνουμε λόγο για μια Ευρώπη pax germanika, μια γερμανική Ευρώπη»
«Είναι πολύ αργά για δάκρυα. Τουλάχιστον εμείς, είμαστε όμηροι για τα επόμενα 30 χρόνια τουλάχιστον(…) Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι de facto μια γερμανική αποικία. Ένας υποδοχέας μαζικού τουρισμού και χωρίς να παράγει τίποτα έχει γεμίσει ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και σε λίγο θα εισάγουμε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από τη Γερμανία. Αυτό είναι το πλάνο ανάπτυξης της Ελλάδας», υπογράμμισε για το βαθμό εξάρτησής μας από τους Γερμανούς.
Ακούστε τη συνέντευξη στο παρακάτω ηχητικό:
Ακούστε και εδώ: