Διεθνής επιτροπή ειδικών προειδοποιεί πως μπορεί να έχουμε μια ευρωπαϊκή «επιδημία» καρκίνου μέσα στην επόμενη δεκαετία καθώς τουλάχιστον ένα εκατομμύριο διαγνώσεις καρκίνου δεν έγιναν στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια των δύο ετών της πανδημίας εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν.

Η έκθεση «European Groundshot» της Επιτροπής Lancet Oncology Commission, η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο «European Cancer Summit 2022», εκτιμά ότι κατά το πρώτο έτος της πανδημίας οι γιατροί είδαν 1,5 εκατομμύρια λιγότερους ασθενείς με καρκίνο, ενώ ο ένας στους δύο καρκινοπαθείς δεν έκανε έγκαιρα την αναγκαία χειρουργική επέμβαση ή χημειοθεραπεία. Ακόμη, δεν έγιναν 100 εκατομμύρια διαγνωστικές-απεικονιστικές εξετάσεις για καρκίνο, με αποτέλεσμα έως ένα εκατομμύριο Ευρωπαίοι μπορεί σήμερα να έχουν μη διαγνωσμένο καρκίνο.

«Προκύπτουν αποδείξεις ότι ένα υψηλότερο ποσοστό ασθενών διαγιγνώσκεται με καρκίνο σε μεταγενέστερο στάδιο σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα, ως αποτέλεσμα των σημαντικών καθυστερήσεων στις διαγνώσεις και τη θεραπεία. Αυτή η αλλαγή θα συνεχίσει να πιέζει τα ευρωπαϊκά συστήματα καρκίνου τα επόμενα χρόνια», συμπληρώνουν επιστήμονες.

«Αυτά τα ζητήματα θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση και συμβάλλουν στην κατώτερη ποιότητα ζωής πολλών Ευρωπαίων ασθενών με καρκίνο», τονίζουν οι ειδικοί.

Προηγούμενο άρθροΙ. Μπαλτζώης: «Είδαμε παράδοξα που δείχνουν ότι πάμε για ειρήνευση στην Ουκρανία – Μεγάλο πολιτικό λάθος ότι κάναμε τους Ρώσους εχθρούς μας» ΗΧΗΤΙΚΟ- Focus FM
Επόμενο άρθροΕΟΦ: Απαγορεύει ομοιοπαθητικά φάρμακα