Γερμανία: Ορισμένοι δήμοι και κοινότητες άρχισαν τις περικοπές …στον δημόσιο φωτισμό

Οι συνεχόμενες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας έχουν δημιουργήσει πονοκέφαλο όχι μόνο στους πολίτες αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση στη Γερμανία, όπου δήμοι και κοινότητες χρηματοδοτούνται κυρίως από φόρους και εισφορές των μονίμων κατοίκων και συχνά αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες. Έτσι λοιπόν άρχισαν να εφαρμόζουν σταδιακά κάποια μέτρα έτσι ώστε να βάλουν ανάχωμα στις αυξήσεις.
Κάποιοι δήμοι αρχίζουν τώρα περικοπές στον δημόσιο φωτισμό, σε μία προσπάθεια να περιορίσουν τα έξοδα. Τα φώτα ανάβουν λίγο πιο αργά το βράδυ ή σβήνουν λίγο πιο νωρίς το πρωί. Σε άλλες περιπτώσεις απλώς μειώνεται η ένταση του φωτισμού.

«Αυτές οι μειώσεις και περικοπές είναι απλώς μία από τις πολλές ιδέες που συζητάμε αυτή τη στιγμή στην τοπική αυτοδιοίκηση», λέει ο Αλεξάντερ Χάντσου, από τη Γερμανική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων. Για παράδειγμα η πόλη της Βαϊμάρης αποφάσισε να λάβει μέτρα ήδη από την 1η Ιουνίου: στη διάρκεια του καλοκαιριού ο δημόσιος φωτισμός θα ενεργοποιείται τριάντα λεπτά αργότερα και θα σβήνει τριάντα λεπτά νωρίτερα. Για τους χειμερινούς μήνες η δημοτική Αρχή θέλει να μειώσει τον συνολικό χρόνο φωτισμού κατά δέκα λεπτά την ημέρα. Υπολογίζει ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορούν να εξοικονομηθούν 70.000 έως 100.000 κιλοβατώρες σε ετήσια βάση, κάτι που ισοδυναμεί με οικονομικό όφελος μεταξύ 30.000 και 40.000 ευρώ.
Σε μεγάλες πόλεις όπως το Ανόβερο, η Βρέμη και το Όλντενμπουργκ έχουν ήδη εγκατασταθεί αισθητήρες για την αυτόματη λειτουργία του δημόσιου φωτισμού, για παράδειγμα μεταξύ δέκα το βράδυ και έξι το πρωί στη Βρέμη. Από κει και πέρα, δεν γίνεται συζήτηση για …συσκότιση λόγω περικοπών.
Πηγή: Deutsche Welle

Προηγούμενο άρθροΛονδίνο: Το τεράστιο πιτόγυρο που έγινε viral
Επόμενο άρθροΞανά διακοπή στη δίκη του ντράμερ των Πυξ Λαξ