Εφιαλτικά είναι τα πρώτα επίσημα στοιχεία για τον σεισμό της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο ο φονικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε την Τουρκία, ξεπέρασε σε ένταση τον βαθμό 11 , ενώ σε ορισμένες περιοχές που στον χάρτη που επισυνάπτει είναι με σκούρο χρώμα «προσέγγισε τον βαθμό 12» στην κλίμακα Mercalli-Sieberg.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία από έκθεση του Αστεροσκοπείου Kandilli και του Ινστιτούτου Έρευνας Σεισμών του πανεπιστημίου Boğaziçi της Κωνσταντινούπολης, ο κ. Παπαδόπουλος σε ανάρτησή του στο Facebook θέλοντας να εξηγήσει το πόσο μεγάλο είναι το μέγεθος του σεισμού αναφέρει ότι ο επόμενος βαθμός, το 12, «είναι ο μέγιστος, αντιστοιχεί σε πλήρη καταστροφή, και σπανιότατα έχει παρατηρηθεί σε όλο τον κόσμο».

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση που επικαλείται ο σεισμολόγος η ζώνη καταστροφής από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία έχει μήκος 290 χλμ.

Ειδικά, δε, για τα κτίρια ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφέρει ότι αυτά που «υπέστησαν βλάβες 3ου, 4ου και 5ου βαθμού, δηλαδή από σημαντικές βλάβες έως ολική κατάρρευση, υπερβαίνουν τα 100.000».

Προηγούμενο άρθροΣεπόλια: Πέντε νέες συλλήψεις για την υπόθεση βιασμού της 12χρονης
Επόμενο άρθροΝέα Ζηλανδία: Τέσσερις νεκροί από τον κυκλώνα Γκάμπριελ