Τα οφέλη που θα μπορούσε να έχει η Ελλάδα εάν είχε τη δυνατότητα, ως ανεξάρτητη χώρα, να εκμεταλλευτεί τον ενεργειακό της πλούτο, ανέφερε μιλώντας στον Focus FM και τον Στέφανο Δαμιανίδη ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Υδρογονανθράκων, Αβραάμ Ζεληλίδης.

 

“Το έγκλημα της συνεκμετάλλευσης το χτίζει η κα Μπακογιάννη εδώ και 20 χρόνια, από τοτε που ήταν υπουργός εξωτερικών.Τότε τα είχαν μοιράσει κιόλας, 30-30-40.Πέρασαν τα χρόνια, ήρθε το σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ λέει “καμία έρευνα για υδρογονάνθρακες”, η ΝΔ μιλάει για συνεκμετάλλευση, οπότε δε ξέρω τι μπορεί να βγει από την ερώτηση που πιθανόν να κάνει κάποιος “ποια είναι τα οφέλη”. Κι έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν οτι ο λαός όσο δε βλέπει τα οφέλη, δε μπορεί να εκτιμήσει τι έχει χάσει. Εάν είχε γίνει η γεώτρηση στον Πατραϊκό και σήμερα ήταν σε εκμετάλλευση , τότε βλέποντας τα εκατομμυρια που θα τρέχουν στην περιοχή, με θέσεις εργασίας, με μαγαζιά να ανοίγουν , με οφέλη προς το κράτος, με μείωση της τιμής του καυσίμου, του κόστους αγοράς ενέργειας και όλα αυτά, τότε ο κόσμος θα το έβαζε πρώτη προτεραιότητα. Γιατί σήμερα ο κόσμος ζει με ψιχουλάκια των επιδοτήσεων και επειδή βιοποριστικά δε βγαίνει , ευχαριστεί και για τα ψιχουλάκια αυτά που τους δίνουν”.

 

“Το 2017 τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν τον πρώτο στόχο, την πρώτη γεώτρηση με εκτιμήσεις που υπέβαλαν και έλεγαν οτι ο στόχος αυτός έχει περίπου 120.000.000 βαρέλια, μιλούσαμε για πολλά δισεκατομμύρια όφελος για το Ελληνικό κράτος, αλλά και κάποια εκατομμύρια στην τοπική αγορά. Εάν αυτά είχαν γίνει πραγματικότητα από το 2017, τουλάχιστον στην Αχαΐα θα υπήρχε μεγάλη ανάπτυξη”.

 

“Τα συμφέροντα είναι μεγάλα, ποιος θέλει να υπάρχει το πετρέλαιο στην αυλή του, από το να το κουβαλάμε από το Ισραήλ, από τη Λιβύη, από οπουδήποτε, με τα καράβια των λίγων, για να τα κονομανε οι λίγοι; Ακύρωσαν τη γεώτρηση στον Πατραϊκό, γιατί είπαν ότι έχει μόνο πετρέλαιο. Λένε ψέματα, αν δείτε την εσωτερική αίτηση που είχε κάνει τότε η Edison, μιλούσε για 30% αέριο. Πιθανόν να θέλουν να ανοίξουν την αγορά, όταν τελειώσουν οι εκλογές.Αν ο λαός καταλάβαινε ποια είναι τα οφέλη από την εκτέλεση των γεωτρήσεων και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων, αυτοί οι 3 μεγάλοι, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που αρνηθηκαν την αξιοποίηση, θα ήταν εκτός βουλής.”

Προηγούμενο άρθροΣτην Πάτρα ο Μπουρλά!
Επόμενο άρθροDebate 2023: Κυριάκος Βελόπουλος – “Πήγε, τα είπε και νίκησε”