Νέο νομοσχέδιο επιτρέπει στη γαλλική αστυνομία να παρακολουθεί υπόπτους μέσω καμερών, μικροφώνων και GPS του τηλεφώνου τους και άλλων συσκευών, όπως λάπτοπ και οχημάτων.

Οι συσκευές θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν εξ’ αποστάσεως ώστε να καταγράψουν εικόνες και ήχους υπόπτων για σοβαρά εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

Προκειμένου να εφαρμοστεί το μέτρο, θα απαιτείται δικαστικό ένταλμα, ενώ ο νόμος αποκλείει συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες από την παρακολούθηση, όπως γιατρούς, δημοσιογράφους, δικηγόρους, δικαστές και γάλλους νομοθέτες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μετά από μία σειρά συντονισμένων θανατηφόρων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι το Νοέμβριο του 2015, η χώρα έχει θεσπίσει αυστηρότερους νόμους παρακολούθησης, παραβιάζοντας τα ανθρώπινα διακαιώματα, όπως υποστηρίζουν οργανώσεις που μάχονται υπέρ των βασικών κοινωνικών ελευθεριών.

Παρά τις διαμαρτυρίες, ο Γάλλος Υπουργός Δικαιοσύνης Ερίκ Ντιπόν-Μορετί (Eric Dupond-Moretti) υποστηρίζει ότι οι νέες ρυθμίσεις θα επηρεάσουν μόνο κάποιες δεκάδες περιπτώσεων το χρόνο. «Είμαστε μακριά ακόμη από τον απολυταρχισμό του 1984», δηλώνει, προσθέτοντας ότι «με το νέο νόμο θα σωθούν ανθρώπινες ζωές».

Πηγή: PetaPixel

Προηγούμενο άρθροΗΠΑ-Σικάγο:Δύο νεογέννητα κοριτσάκια βρέθηκαν νεκρά σε σακούλα σκουπιδιών
Επόμενο άρθροΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ:ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ–ΚΥΠΡΟΥ