Έρευνες πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη στην έδρα της εταιρείας McKinsey και στο κόμμα «Αναγέννηση» του Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε σήμερα η οικονομική εισαγγελία, με αφορμή την υπόθεση της αμφιλεγόμενης παρέμβασης εταιρειών συμβούλων στις προεκλογικές εκστρατείες του Γάλλου προέδρου το 2017 και το 2022.

Η εταιρεία επιβεβαίωσε την έφοδο στα γραφεία της στο Παρίσι διαβεβαιώνοντας ότι «συνεργάζεται πλήρως με τις αρχές».

Οι έρευνες έγιναν στο πλαίσιο των δύο προκαταρκτικών που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο. Η μία από αυτές τις προκαταρκτικές αφορά την παρέμβαση εταιρειών συμβούλων στις προεκλογικές εκστρατείες και η δεύτερη τις υπερβολικές αναθέσεις έργων από το κράτος σε τέτοιες εταιρείες.

«Είναι φυσιολογικό η δικαιοσύνη να ερευνά ελεύθερα και ανεξάρτητα για να ρίξει φως σε αυτό το θέμα», σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Αναγέννησης, Λοΐκ Σινιόρ, διευκρινίζοντας ότι το κόμμα είναι στη διάθεση των δικαστών για να παράσχει «οποιοδήποτε χρήσιμο στοιχείο» για τις προεκλογικές εκστρατείες.

Μια έκθεση της Γερουσίας, που δημοσιοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας την περασμένη άνοιξη, προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις αναφορικά με τις αναθέσεις έργων σε εταιρείες. Η αντιπολίτευση ζητούσε να διενεργηθεί έρευνα για πιθανή ευνοιοκρατία εκ μέρους της κυβερνητικής πλειοψηφίας υπέρ της McKinsey. Η έκθεση μιλούσε επίσης για πιθανές φορολογικές παραβιάσεις εκ μέρους των γαλλικών θυγατρικών της McKinsey, που τους επέτρεψαν να μην καταβάλουν κανέναν εταιρικό φόρο από το 2011 μέχρι το 2020.

Μια πρώτη έρευνα είχε ήδη γίνει στην έδρα της εταιρείας στη Γαλλία στις 24 Μαΐου, στο πλαίσιο μιας προκαταρκτικής για ενδεχόμενη νομιμοποίηση εσόδων από φοροδιαφυγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προηγούμενο άρθροΣεισμός 4,4 Ρίχτερ στην Εύβοια – Αισθητός και στην Αθήνα
Επόμενο άρθροΚαραμπόλα ΙΧ και μποτιλιάρισμα στην Περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης