Στις 25 Σεπτεμβρίου ξεκινάει η διαδικασία έκδοσης των νέων ταυτοτήτων, ενώ σε δύο χρόνια από σήμερα δεν θα ισχύουν οι παλιές, δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός διευκρίνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι οι νέες ταυτότητες αποτελούν μια νέα πραγματικότητα που θα αλλάξει τη ζωή των πολιτών προς το ασφαλέστερο, τόσο για τις αεροπορικές μετακινήσεις όσο και για τις πλαστογραφήσεις.

Πώς θα εκδίδονται οι νέες αστυνομικές ταυτότητες

Η διαδικασία έκδοσης θα ακολουθήσει την ανάλογη με τα εμβόλια για τον κορονοϊό, καθώς, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ετοιμάζεται σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα λειτουργεί πλατφόρμα όπου ο πολίτης θα καταθέτει την αίτηση μέσω gov.gr σε 370 σημεία σε όλη την επικράτεια.

Ο πολίτης θα υποβάλλει αίτηση στην πλατφόρμα, ακολούθως θα έρχεται ειδοποίηση και θα ορίζεται ραντεβού στο Αστυνομικό Τμήμα για την έκδοση της νέας αστυνομικής ταυτότητας, το κόστος της οποίας θα ανέρχεται στα 10 ευρώ και η  η διάρκεια ισχύος τους θα είναι τα 10 έτη.

Στη μεγέθους πιστωτικής κάρτα ταυτότητα θα αναγράφονται τα στοιχεία ταυτοποίησης, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, τόπος γέννησης, εθνικότητα, αριθμό ταυτότητας και η έκδοσή τους θα γίνεται σε Αστυνομικά Τμήματα, όπου θα μπορεί να γίνεται και η λήψη της φωτογραφίας.

Αντί για το μέχρι σήμερα δακτυλικό αποτύπωμα θα υπάρχει ένα ηλεκτρονικό τσιπ, ένα από τα θέματα που έχει προκαλέσει συζητήσεις επί συζητήσεων.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις των φωτογράφων -καθώς η φωτογραφία θα βγαίνει απευθείας στο ΑΤ- ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε πως πρόκειται για λογική διαμαρτυρία και για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους επίλυσης.

Οικονόμου: Άσκοπες οι διαμαρτυρίες και οι ουρές στα αστυνομικά τμήματα

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ξεκαθάρισε ότι οι νέες ταυτότητες δε θα πλαστογραφούνται και θα αναγράφουν τις απολύτως απαραίτητες προσωπικές πληροφορίες οι οποίες θα περιέχονται αποθηκευμένες στο τσιπάκι.

Το τσιπάκι θα περιέχει πληροφορίες όπως φύλο όνομα επίθετο, ύψος, βιομετρικά χαρακτηριστικά, δακτυλικά αποτυπώματα ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα γεωχωρικού προσδιορισμού, χαρακτηρίζοντας «ανοησίες» τις θεωρίες περί παρακολούθησης μέσω των νέων ταυτοτήτων.

ΠΗΓΗ:ERTNEWS

Προηγούμενο άρθροΤουλάχιστον 58 νεκροί από πυρκαγιά σε κτίριο στο Γιοχάνεσμπουργκ
Επόμενο άρθροΕ.Μ.Π.: Κράνη και κοντάρια βρέθηκαν σε έρευνα της αστυνομίας σε χώρο ο οποίος τελούσε υπό κατάληψη για 20 χρόνια