Έως και τις 30 Αυγούστου θα είναι ενεργή η εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων προκειμένου οι φορολογούμενοι να αποφύγουν επιπλέον φόρο που θα μπορούσε να φέρουν τα λάθη ή οι παραλήψεις.

Στην περίπτωση που η τροποποιητική υποβληθεί εντός των προθεσμιών για τις εμπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις (έως 30 Αυγούστου 2022), η τροποποιητική φορολογική δήλωση επέχει θέση αρχικής δήλωσης και θεωρείται ότι και οι δύο, αρχική και τροποποιητική έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα.
Αν η τροποποιητική δήλωση υποβληθεί έως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων δηλαδή μετά την παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών την 30η Αυγούστου, τότε οι φορολογούμενοι δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα πρόστιμα των 100, 250 ή 500 ευρώ, που ορίζονται από το νόμο.
Αν όμως ο φορολογούμενος υποβάλει εκπρόθεσμα τη φορολογική δήλωση και στη συνέχεια υποβάλει την τροποποιητική, δεν θα γλιτώσει το πρόστιμο.
Οι φορολογούμενοι που έχουν λάβει αναδρομικά ποσά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δηλώνονται με τροποποιητικές δηλώσεις στο έτος που αφορούν. Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής της τροποποιητικής θα ακολουθήσει η έκδοση νέου εκκαθαριστικού με τον φόρο που πρέπει να καταβάλλουν.
Οι υπόχρεοι έχουν προθεσμία να δηλώσουν τα αναδρομικά έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 χωρίς να πληρώσουν πρόστιμα και ο φόρος που θα βεβαιωθεί θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2023.
Ειδικά οι συνταξιούχοι έχουν τη δυνατότητα ύστερα από αίτηση στην ΑΑΔΕ να εξοφλήσουν την οφειλή από τον φόρο εισοδήματος που θα προκύψει από τροποποιητικές δηλώσεις για τα αναδρομικά ποσά συντάξεων προηγούμενων ετών σε 2 έως 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις με βάση την πάγια ρύθμιση.

Προηγούμενο άρθροΔολοφονία δημοσιογράφου μαζί με άλλους τρείς ανθρώπους στο Μεξικό
Επόμενο άρθροΘαντηφόρο τροχαίο στη Λάρισα με θύμα 53χρονο – Άγιο είχε η 17χρονη κόρη του που δεν έπαθε απολύτως τίποτα