Φαρσαλινός για LONG COVID: “Υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα ότι τα εμβόλια εμποδίζουν σε ελάχιστο βαθμό το σύνδρομο”

Τα “παρατράγουδα” που παρατηρούνται σε Ευρώπη και Κίνα στο θέμα της αντιμετώπισης του κοροναϊού κλήθηκε να σχολιάσει ο καρδιολόγος, Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, στην εκπομπή “8-11” στον FOCUS FM 103.6 και τον Στέφανο Δαμιανίδη.

«Στην πολιτική, και δεν είναι ελληνικό φαινόμενο αυτό, είναι διεθνές. Νομίζω ότι οι πολιτικοί γενικώς και τουλάχιστον η Ευρώπη έχει ένα χαρκτηριστικό: την εμμονή. Δηλαδή άπαξ και παρθεί μια απόφαση, είναι τόσο εμμονικοί αυτοί που αποφασίζουν, που πολλοί δύσκολα, εδώ σχεδόν ποτέ δε παραδέχονται το λάθος τους, πάρα πολύ δύσκολα αλλάζει μια απόφαση» ανέφερε.

Για το θέμα του κοροναϊού και τις εξελίξεις γύρω από την Κίνα τόνισε: «Ζούμε ένα θέατρο του παραλόγου. Και είναι τέτοιο το επίπεδο, που μόνο με ειρωνεία και αστεϊσμούς μπορείς να το αντιμετωπίσεις. Οι Κινέζοι, έκαναν τεστ όχι μόνο σε κατεψυγμένα τρόφιμα, αλλά σε ενυδρεία (σ.σ ψάρια) αν θυμάστε. Και ξαφνικά θυμήθηκαν ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να δικαιολογούν την διενέργεια τεστ στους ταξιδιώτες σε άλλες χώρες. Και απειλεί με κυρώσεις, αντίστοιχα, χώρες που θα επιβάλλουν τέτοια μέτρα», σχολίασε ο κ. Φαρσαλινός για την ασιατική πλευρά που εξ ολοκλήρου άλλαξε στάση απέναντι στα τεστ.

Και συμπλήρωσε για την προσέγγιση των κρατών της Ευρώπης που έρχονται σε αντίθεση με την Κίνα: «Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Ένωση έμαθε τόσα πολλά από το γεγονός ότι επέβαλλαν το covid-19 pass, που στην πραγματικότητα σήμαινε “τεστ για όλους”, (εμβολιασμένοι και μη έκαναν τεστ), το αποτέλεσμα ήταν ότι όλη η Ε.Ε μολύνθηκε. Δηλαδή, δεν υπήρχε κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Και για αυτό αποσύρθηκε. Και τώρα, ξαφνικά, θέλουν να το επιβάλλουν ξανά για την Κίνα».

Ο κ. Φαρσαλινός αναφέρθηκε στην γενικότερη πολιτική της Ε.Ε απέναντι στον covid-19: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ευτυχώς δεν ακολούθησε πολιτική zero-covid, γιατί, θα θυμίσω, ότι πολλοί από αυτούς τους ειδικούς που κυκλοφορούν και ενημερώνουν σήμερα, το 2021 συζητούσαν για πολιτική zero-covid. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.Όμως εδώ είχαμε πολλούς τέτοιους οπαδούς (σ.σ της πολιτικής zero-covid). Αυτοί, λοιπόν, τώρα κκατηγορύν την Κίνα που σταμάτησε την πολιτική zero-covid»,

«Η Κίνα έκανε τραγικό λάθος. Επί δυόμιση χρόνια ακολουθούσε μια πολιτική που δεν επρόκειτο ποτέ να έχει αποτέλεσμα, διότι για να έχει αποτέλεσμα μια πολιτική zero-covid, σημαίνει ότι θα πρέπει ο ιός κάποια στιγμή να εξαφανιστεί. Είτε με φυσική ανοσία σε όλο τον κόσμο είτε με εμβολιαστική ανοσία και να μην είσαι εσύ απομονωμένος για ένα τεράστιο διάστημα, περιμένοντας να εξαφανιστεί ο ιός. Από τη στιγμή που ο ιός δεν εξαφανίζεται και από τη στιγμή που δε νοσείς μόνο μια φορά και το εμβόλιο δεν είναι αποστειρωτικό, δηλαδή μολύνεσαι παρότι έχεις εμβολιαστεί, η πολιτική αυτή ήταν καταδικασμένη να αποτύχει. Και όλες οι χώρες που ακολούθησαν παρόμοια με την Κίνα πολιτική, όπως η Νέα Ζηλανδία, για παράδειγμα, κατάλαβαν ότι δε λειτουργεί και σταμάτησαν», σημείωσε.

Ο κ. Φαρσαλινός υπογράμμισε για τον πληθυσμό της Κίνας πως «είναι “παρθένος” από τον ιό και τώρα φυσικά ο ιός βρίσκει ένα πρόσφορο έδαφος. Έχουν εμβολιαστεί πάρα πολλοί. Εμείς, βέβαια, κατηγορούμε τα κινέζικα εμβόλια, γι’ αυτό και όπως διάβασα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να στείλει εμβόλια mrna στην Κίνα για να τους σώσουμε.»

Με αφορμή την πρόθεση της ευρωπαϊκής πλευράς να προμηθεύσει την Κίνα με mRNA εμβόλια, ο κ. Φαρσαλινός αναρωτήθηκε: «Αφού, τα mrna εμβόλια, σε σώζουν από τέτοιες καταστάσεις, εμείς εδώ γιατί κάνουμε έκτακτες συσκέψεις για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα; Έχει εμβολιαστεί ένα τεράστιο κομμάτι του πληθυσμου. Μας κοροιδεύουν. Μιλάμε για ειρωνεία και χλευασμό απέναντι στους πολίτες. Δηλαδή, συμπεριφέρονται λες κι εμείς δε ζήσαμε τα προηγούμενα τρία χρόνια και ήρθαμε τώρα και μας εξηγούν τι συμβαίνει με έναν ιό που προκάλεσε μια πανδημία. Απίστευτα πράγματα!».

Για τη στάση του κ. Γεροτζιάφα όσον αφορά τον εμβολιασμό (καθολικά υπέρ των “αποτεσματικών και ασφαλών εμβολίων”, όπως είχε δηλώσει), ο κ. Φαρσαλινός ανέφερε: «Επειδή υπάρχουν και κάποια όρια ηθικής, δεν μου επιτρέπει η ηθική μου να σχολιάσω άτομο το οποίο έχει δηλώσει ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι κοινωνικό δικαίωμα. Είναι μια προσβλητική, κατά τη γνώμη μου στην νοημοσύνη των πολιτών και ανήθικη, φράση».

Σε ερώτηση για το αν το long covid επηρεάζει μόνο τους ανεμβολίαστους, ο κ. Φαρσαλινός τονίζει: «Υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα ότι τα εμβόλια κατά ελάχιστο βαθμό εμποδίζουν το long-covid. Πραγματικά, αν σκεφτούμε και ότι η διάρκεια δράσης των εμβολίων είναι πολύ μικρή, δεν εμποδίζουν το long – covid».

Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που τέθηκαν σε αναστολή είπε χαρακτηριστικά: «Το ανήθικο, αυτό, παραμύθι, δημιούργησε τεράστια προβλήματα. Ουσιαστικά απέβαλλε από την κοινωνία χιλιάδες υγειονομικούς  όχι μόνο εις βάρος εκείνων που απεβλήθησαν, αλλά σε βάρος δικό μας που στερηθήκαμε τις υπηρεσίες τους».

Τέλος, για τη ραγδαία μείωση κρουσμάτων γρίπης στις ΗΠΑ από 38 εκατομμύρια τη χρονιά 2019-2020 σε μόλις 1822 περιστατικά την περίοδο 2020-2021, ο κ. Φαρσαλινός δίνει ποικίλες εξηγήσεις: « Υπάρχουν πάρα πολλές θεωρίες γι’ αυτό. Κάποιοι θα σας πουν ότι ευθύνονται τα lockdowns, οι μάσκες, οι περιορισμοί. Ένα άλλο ενδεχόμενο λέει ότι ίσως εκτοπίστηκε ο ιός από τον ιό SARS-COV2. Το θέμα είναι ότι σήμερα έχουμε και μια επανεμφάνιση και του ιού της γρίπης, με αρκετούς ανθρώπους να νοσούν πιο βαριά από τη γρίπη απ’ ότι με τον covid-19».

Προηγούμενο άρθροΓενικά αίθριος ο καιρός των Θεοφανείων με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες
Επόμενο άρθροΠάτρα: Νέα απάτη με δήθεν τροχαίο – 85χρονη πέταξε από το μπαλκόνι 6.000 ευρώ