Η απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών αλλά και η στροφή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην εγχώρια αγορά ώστε να συνδράμει στην αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων, αποτυπώθηκε στην πορεία των ελληνικών εξαγωγών. Μάλιστα η σχετική ζημιά εκτιμάται στα 350 εκατ. ευρώ, δείχνοντας πως ο κλάδος αναγκάστηκε να παραμείνει στη μη συμφέρουσα ελληνική αγορά, στερούμενος τη σημαντική ρευστότητα που προσφέρουν οι ξένες αγορές.

Σύμφωνα με το Μηνιαίο δελτίο εξελίξεων στη Βιομηχανία που εκδόθηκε με την Επιστημονική Επιμέλεια του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το 2022 ο κλάδος του φαρμάκου αποτέλεσε για μια ακόμη χρονιά έναν ισχυρό πυλώνα στήριξης των ελληνικών εξαγωγών. Όμως κατά την προηγούμενη χρονιά οι εξαγωγές φαρμακευτικών σκευασμάτων παρουσίασαν υποχώρηση της τάξης του 11,5% σε σχέση με το 2021, όταν οι εξαγωγές είχαν φτάσει στο κορυφαίο επίπεδο των 2,9 δισ. ευρώ. Οι απώλειες λοιπόν ήταν της τάξης των 350 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει εδώ να επισημάνουμε ότι ως εξαγώγιμα φαρμακευτικά σκευάσματα δε λογίζονται μόνο τα εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα, αλλά και τα φάρμακα τα οποία εισάγονται στη χώρα και εξάγονται εκ νέου (νόμιμες παράλληλες εξαγωγές).

Επειδή το 2022 υπήρξε σημαντικό πρόβλημα ελλείψεων φαρμάκων στην ελληνική αγορά, η Πολιτεία μέσω του ΕΟΦ απαγόρευσε τις παράλληλες εξαγωγές, ενώ παράλληλα παρότρυνε και τις βιομηχανίες οι οποίες έχουν ισχυρό εξαγωγικό αποτύπωμα, να στρέψουν την προσοχή τους στην Ελλάδα για να καλύψουν τα κενά. Η εξέλιξη αυτή στέρησε από τις εταιρείες αλλά και την ελληνική οικονομία σημαντικά κεφάλαια, ενώ αυτό αναμένεται να έχει και επιπτώσεις στην εξέλιξη του εμπορικού ισοζυγίου του κλάδου του φαρμάκου.

Πάντως όπως και να έχει φαίνεται να δόθηκε προτεραιότητα στην κάλυψη των ελλήνων πολιτών και δευτερευόντως στην εξασφάλιση ρευστότητας την οποία προσφέρουν οι εξαγωγές.

Προηγούμενο άρθροΗΠΑ: Πανικός στη Disneyland της Καλιφόρνια
Επόμενο άρθροΝ. Χριστοδουλίδης για το ζήτημα των κυρώσεων: Είναι η ευκαιρία μας να καθαρίσει μια και καλή το όνομα της χώρας μας