Ευλογιά των πιθήκων: Ανησυχία του ΕΟΔΥ μετά την εμφάνιση ορφανού κρούσματος στη χώρα μας

Υπερδιπλασιάστηκαν τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων μέσα στην τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας καθώς από τα τρία σκαρφάλωσαν στα επτά.

Επιπλέον σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ το ένα από αυτά είναι ορφανό δηλαδή “αγνώστου προέλευσης”.
Για μια “βαθιά ανησυχητική και εξελισσόμενη κατάσταση” κάνει λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, την ώρα που οι χώρες της Ευρώπης παραλαμβάνουν τις επόμενες μέρες τα πρώτα εμβόλια που προφυλάσσουν από τη νόσο.
Και οι 7 στην Ελλάδα νόσησαν μετά από ταξίδι στο εξωτερικό (εισαγόμενα κρούσματα), εκτός από το τελευταίο έβδομο περιστατικό, το οποίο όχι μόνο δεν ανέφερε ιστορικό ταξιδιού, αλλά το άτομο δεν γνωρίζει καν πως προσβλήθηκε από τη νόσο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ την Πέμπτη (30/6), “Το 7ο κρούσμα αποτελεί το πρώτο που δεν ανέφερε ταξίδι στο εξωτερικό και συνεπώς υπάρχει ένδειξη για εγχώρια μετάδοση”.
Και οι 7 ασθενείς -οι οποίοι είναι όλοι άνδρες- χρειάστηκαν νοσηλεία και απομόνωση. Οι πέντε από αυτούς νοσηλεύθηκαν στο νοσοκομείο “Αττικόν” και οι δύο στο Νοσοκομείο “Ανδρέας Συγγρός”.
“Όλοι οι ασθενείς είναι σε γενικά καλή κατάσταση”, αναφέρουν οι υγειονομικές αρχές, με κάποιους από αυτούς να έχουν ήδη αναρρώσει ή να αναρρώνουν.
Είναι γνωστό άλλωστε πως η νόσος είναι αυτοϊάσιμη, ενώ η περίοδος των συμπτωμάτων και της απομόνωσης των κρουσμάτων δεν ξεπερνά συνήθως τις 4 εβδομάδες.
«Ο κίνδυνος εμφάνισης του νοσήματος παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού της διασποράς της νόσου», αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Προηγούμενο άρθροAλ. Τσίπρας: «Διπλωματικό βατερλό για τις ελληνικές θέσεις» η Σύνοδος του ΝΑΤΟ
Επόμενο άρθροΑδιανόητο: 35χρονος στην Ομόνοια προσπάθησε να πνίξει το παιδί του