Ευάγγελος Μπασάρ Μούσσα: «Δεν επικρατεί καμια λογική πλέον και καλό είναι να επιστρέψουμε στη λογική – Είμαστε σε εποχή γεωοικονομικών και γεωπολιτικών “ασφαλίστρων”..»

Στην εκπομπή “Focus Σαββατοκύριακο” και στον Κώστα Τουτσίδη μίλησε ο καθηγητής Ευάγγελος Μπασάρ Μούσσα, Διδάκτωρ Οικονομικών του ΑΠΘ και συντιονιστής του ακαδημαϊκού δικτύου χώρων Μάυρης Θάλασσας και Ανατολικής Μεσογείου.

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο θέμα της ένταξης της Ελλάδας από τη Ρωσία στη λίστα με τις μη φιλικές χώρες. Επίσης στη νότα της Ουκρανίας προς την Ελλάδα με την οποιά διαμαρτρύρεται για τη δραστηριότητα 7 Ελληνικών εταιριών στη Ρωσία απειλώντας τη χώρα μας με κυρώσεις(!) ενώ η Ουκρανία εκφράζει παράλληλα και την απαίτηση να σταματήσει να δραστηριοποιείται ο ελληνικός εμπορικός στόλος στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας (!).

Χαρακτηριστική ήταν η αποκάλυψη του καθηγητή Ευάγγελου Μούσσα ότι οι Ουκρανικές αρχές αποφάσισαν να αποχωρήσουν τα πανεπιστήμια τους από το ακαδημαϊκού δίκτυο χώρων Μαύρης Θάλασσας και Ανατολικής Μεσογείου στο οποίο ο ίδιος είναι συντονιστής, λόγω του ότι συνιδρυτής του δικτύου είναι το πανεπιστήμιο του Ροστόφ απο τη Ρωσία και συμμετέουν Ρώσικα Πανεπιστήμια. Ή να αποσυρθούν τα Ρωσικά Πανεπιστήμια για να παρμαμείνουν οι Ουκρανοί. «Μεταχειρίστηκαν εκβιασμό ή εμείς ή κανένας» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Αναφορικά με το ρόλο της Τουρκίας στη συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας – Ρωσίας για την απελευθέρωση εξαγώγων Ουκρνικών σιτηρών τόνισε ότι ο τρόπος που έγινε η συγκεκριμένη συμφωνία για σιτηρά αποτελεί αντάλλαγμα που ζήτησε και πήρε η τουρκία στην τριμερή συνάντηση με Ρωσία και Ιράν για να μην εισβάλλει στη Συρία.

Παράλληλα μίλησε για τις εξελίξεις με μείωση ροης φυσικού αεριου και πιθανότατα και το σταματημα πώλησης και πετρελαίου απο τη Ρωσία προς δυτικές χώρες καθώς και για το πως διαμορφώνεται η κατάσταση στην οικονομία της Ευρωζώνης μετα τις τελευταίες εξελίξεις  και κατά ποσο κινδυνεύουν οι Ευρωπαϊκές χώρες με μια μεγάλη ενεργειακή και επισιτιστική κρίση ενόψει χειμώνα.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο ηχητικό που ακολουθεί:

Προηγούμενο άρθροΑπάντηση του εκπροσώπου του ΥΠ.ΕΞ στις αιτιάσεις των τούρκων για τη μειονοτική εκπαίδευση στη Θράκη
Επόμενο άρθροΦωτιά στην περιοχή Ακριτοχώρι Μεσσηνίας