Εξοικονομώ κατ οίκον: Ξεκινά το πρόγραμμα

Τις 100.000 -αριθμό ρεκόρ- ξεπέρασαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα εξοικονομώ που αφορά τα διαμερίσματα και τις μονοκατοικίες λίγο πριν πέσει η αυλαία για το πρόγραμμα, και ανοίξει εκ νέου για πολυκατοικίες.
Πρωταθλήτριες στις αιτήσεις η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα.

Η μεγάλη ζήτηση για το πρόγραμμα επιβεβαιώνει την μεγάλη απήχηση που έχουν στα νοικοκυριά οι επιδοτήσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.
Παρά την ραγδαία αύξηση των υλικών κατασκευής ως αποτέλεσμα της έκρηξης των διεθνών τιμών καυσίμων και πρώτων υλών, συνολικά περίπου 96.000 δηλώσεις και ισάριθμα πιστοποιητικά ενεργειακής αναβάθμισης εκδόθηκαν από τις 13 Δεκεμβρίου που ξεκίνησε το πρόγραμμα μέχρι σήμερα. Ακολουθούν οι αιτήσεις για τις πολυκατοικίες, όπου η επιχορήγηση μπορεί να αυξηθεί επιπλέον 10% αν συμμετέχει το σύνολο των χιλιοστών μιας πολυκατοικίας στο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το σύνολο των δηλώσεων, οι 60.000 αφορούν αιτήσεις που έχουν ολοκληρωθεί ενώ 35.000 είναι στο στάδιο της επεξεργασίας, αφορούν δηλαδή αιτήσεις που έγιναν στην πλατφόρμα των δηλώσεων του ΤΕΕ αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί καθώς δεν έχουν προσκομιστεί ακόμη όλα τα δικαιολογητικά.
Εκτός λίστας βγήκαν περίπου 4.700 δηλώσεις, οι οποίες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να επιδοτηθούν από το πρόγραμμα.
Η περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης είναι από τις περιοχές με τις περισσότερες δηλώσεις, οι οποίες έχουν ξεπεράσει τις 9.200 και ακολουθούν ο κεντρικός τομέας Αττικής με 8.900, ο Βόρειος και ο Νότιος τομέας με 3.900 και 3.700 δηλώσεις αντίστοιχα, η Περιφερειακή Ενότητα Αχαίας με 3.000, η Ανατολική Αττική με 2.900 ενώ τις τελευταίες μέρες έχουν αυξηθεί σε περίπου 2.000 ημερησίως οι αιτήσεις του προγράμματος.
Στόχος του προγράμματος συνολικού ύψους 632 εκ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν να αναβαθμιστούν 50.000 κατοικίες. Ωστόσο οι αιτήσεις είναι σχεδόν διπλάσιες.
Το πρόγραμμα επιδοτεί τις εργασίες σε ποσοστό από 40% έως 75% και καλύπτει όλους τους τύπους κατοικιών (μεμονωμένων διαμερισμάτων, μονοκατοικιών, πολυκατοικιών) με την προϋπόθεση ότι θα γίνεται υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, σε σχέση με την κατάταξη στο Α’ ΠΕΑ, ώστε να εξασφαλίζεται Εξοικονόμηση Πρωτογενούς Ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%.
Η υλοποίηση του Εξοικονομώ συμπίπτει με την μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων ετών και αποτελεί ένα από τα κορυφαία προγράμματα αναβάθμισης αλλά και εξοικονόμησης ενέργειας των νοικοκυριών που αποτελούν κυρίαρχη πολιτική και της νέας εργαλειοθήκης της Κομισιόν για τον μετριασμό των επιπτώσεων από το ράλι των διεθνών τιμών καυσίμων.
Το αμέσως επόμενο πρόγραμμα που αναμένεται να ανοίξει το ΥΠΕΝ αφορά την επιδότηση των ηλεκτρονικών συσκευών, άλλη μια δράση που έχει συνδεθεί με τις πολιτικές για την εξοικονόμηση ενέργειας ως ένα όπλο ανάσχεσης του εκτροχιασμού των τιμών.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αφορά περίπου 200.000 δικαιούχους, στους οποίους θα μοιραστούν επιδοτήσεις από 30% έως και 50% τη δαπάνης για την αγορά του νέου εξοπλισμού, με οικονομικά κριτήρια.

Προηγούμενο άρθροΚρήτη: Πέθανε βρέφος δυο ημερών στο νοσοκομείο
Επόμενο άρθροΈκτακτες διακοπές νερού σε περιοχές της Θεσσαλονίκης