Με νέες συνθήκες θα βρεθούν πολλοί εργαζόμενοι από την 1η Ιουλίου.

Ο νόμος του Άδ. Γεωργιάδη βάζει σταδιακά τέλος στο πενθήμερο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα καθιερώνοντας εβδομαδιαία εργασία 48 ωρών

Τι προβλέπεται
Συγκεκριμένα, από την 1η Ιουλίου 2024 τίθεται σε εφαρμογή για Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες και ιδιωτικό τομέα η 6η μέρα εργασίας για τις επιχειρήσεις, τους οργανισμούς και τις εκμεταλλεύσεις συνεχούς λειτουργίας που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, με τους εργαζόμενους να αμείβονται επιπλέον για την 6η μέρα με το 40% του ημερομισθίου και το 115% αν είναι αργία.

Ο Νόμος 5053/23 προβλέπει ορισμένες τυπικές υποχρεώσεις από τους εργοδότες. Όπως η υποχρεωτική προδήλωση (από τον εργοδότη) της 6ης μέρας εργασίας στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη ΙΙ. Επίσης, δήλωση και απόδειξη ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας του αιφνίδιου και εξαιρετικού φόρτου εργασίας για τις επιχειρήσεις μη συνεχούς λειτουργίας (προκειμένου η εξαήμερη εργασία να επεκταθεί παντού) μη δυνατότητα υπέρβασης των 8 ωρών ημερησίως, με απαγόρευση υπερεργασίας και υπερωρίας, και ημερομίσθιο για την 6η ημέρα απασχόλησης προσαυξημένο κατά 40%.

Σε περιπτώσεις που επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις έχουν νυχτερινές βάρδιες πενθημέρου (00:00-06:00), δεν επιτρέπεται επ’ ουδενί η απασχόλησή τους 6η μέρα κατά τη νυχτερινή βάρδια.

Προηγούμενο άρθροΚύπρος – Νίκος Χριστοδουλίδης για μεταναστευτικό: “Είμαστε στα όρια μας, δεν είμαστε σε θέση να δεχτούμε άλλους, έφτασαν το 7% του πληθυσμού”
Επόμενο άρθροΟι πληρωμές της εβδομάδας από ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ποια επιδόματα και πότε θα καταβληθούν