Έτοιμη η Γερμανία για την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία

Πάγια πολιτικής της Γερμανία ήταν μέχρι σήμερα να μη στέλνει όπλα σε εμπόλεμες ζώνες αλλά και αυτό, πλέον, φαίνεται να αλλάζει αφού οι Γερμανοί επιταχύνουν τις διαδικασίες αποστολής οπλισμού στην Ουκρανία.
Η κυβέρνηση της Γερμανίας θα υιοθετήσει ταχύτερες διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τις εξαγωγές όπλων στην Ουκρανία, δήλωσε χθες Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ στην εφημερίδα Die Welt. Οι παραδόσεις όπλων πρέπει να εγκρίνονται από διάφορα υπουργεία, με τον συντονισμό της ομοσπονδιακής καγκελαρίας.
Οι αιτήσεις που αφορούν την Ουκρανία θα έχουν πλέον την «υψηλότερη προτεραιότητα» σε ό,τι αφορά την επεξεργασία τους και το υπουργείο Οικονομίας θα τις εγκρίνει άμεσα, ανέφερε η Welt, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές. «Όταν πήραμε την απόφαση να προμηθεύσουμε όπλα στην Ουκρανία, πήραμε έναν δρόμο που ελπίζω πως όλοι κατανοούσαν πως θα πρέπει να ακολουθήσουμε με συνέπεια», τόνισε ο κ. Χάμπεκ στην εφημερίδα.
«Για μένα και το υπουργείο αυτό σημαίνει ότι ασφαλώς θα εγκρίνουμε όλες τις παραδόσεις όπλων στον συμφωνημένο διάδρομο. Αυτό θα γίνεται χωρίς καθυστέρηση», πρόσθεσε ο υπουργός. Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος του υπουργείου για σχόλια.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εξώθησε τη Γερμανία να προχωρήσει σε ιστορική στροφή της πολιτικής της να μη στέλνει όπλα σε εμπόλεμες ζώνες. Ωστόσο, η ουκρανική κυβέρνηση διαμαρτύρεται για καθυστερήσεις.
Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας υπέβαλε αίτημα την Τετάρτη για την αποστολή ακόμη 2.000 αντιαρματικών όπλων στην Ουκρανία από τα αποθέματα της Μπούντεσβερ, ανέφερε η Welt. Χθες Τετάρτη η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ είπε ότι επιπλέον αντιαεροπορικοί πύραυλοι Strela από τα αποθέματα του στρατού της πάλαι ποτέ ΓΛΔ βρίσκονται καθ’ οδόν προς την Ουκρανία, έπειτα από καθυστερήσεις.

Προηγούμενο άρθροΣυναγερμός λόγω πυρκαγιών στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ
Επόμενο άρθροΤΩΡΑ- Μποτιλιάρισμα στην Περιφερειακή Οδό της Θεσσαλονίκης