Ένα εθνικιστικό προεκλογικό μανιφέστο μοίρασε ο εθνικιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν στους υποψήφιους βουλευτές του κόμματός του, εν όψει των εκλογών στις 14 Μαΐου.

«Το Αιγαίο και η Αν. Μεσόγειος είναι από τους βασικούς πυλώνες της Γαλάζιας Πατρίδας μας και εκεί θα προστατεύσουμε τα νόμιμα συμφέροντα της χώρας μας όπως και της (παράνομης) «ΤΔΒΚ» επιστρατεύοντας όλες τις δυνατότητες μας. Τα βήματα της Ελλάδας που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας σε Αιγαίο και Αν Μεσόγειο. Αυξάνεται ο ενεργειακός περιφερειακός ανταγωνισμός».

Παράλληλα, το κόμμα του Ερντογάν αναφέρει ότι «τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και το δηλώσαμε στον ΟΗΕ»:

«Τα εξωτερικά μας όρια της υφαλοκρηπίδας μας τα δηλώσαμε στον ΟΗΕ. Στις 13 Νοεμβρίου του 2019 στην κοινοποίηση που κάναμε στον ΟΗΕ δηλώσαμε πως τα θαλάσσια σύνορα μας εκτείνονται μέχρι το όριο των χωρικών υδάτων των νησιών που βρίσκονται στην περιοχή. Δηλώσαμε πως τα νησιά δεν μπορούν να έχουν επήρεια που να εμποδίζουν την υφαλοκρηπίδα μας. Στις 18 Μαρτίου του 2020 ενημερώσαμε τον ΟΗΕ για τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας στην Αν. Μεσόγειο».

Παράλληλα, τούρκος πρόεδρος δήλωσε ξανά την ικανοποίησή του που έκανε την Αγιά Σοφιά Τζαμί, τονίζοντας στην ομιλία του: «Στο παρελθόν έλεγαν σε αυτή τη γεωγραφία, δεν μπορεί να γίνει, δεν μπορούν να το τολμήσουν. Αποδείξαμε ότι όλα μπορούν να πραγματοποιηθούν. Υπάρχουν παραδείγματα όπως η ήττα των πραξικοπηματιών μέχρι την επαναλειτουργία της Αγιάς Σοφιάς ως τζαμί και τις επιχειρήσεις πέραν των συνόρων. Έλεγε ο ποιητής: Θα ανοίξει η Αγιά Σοφιά, θα ανοίξει, θα ανοίξει. Και εγώ το διάβασα τότε αυτό. Και τι έγινε; Άνοιξε η Αγιά Σοφιά και αυτό το καταφέραμε εμείς».

Προηγούμενο άρθροΦωτιά από βραχυκύκλωμα στο σπίτι του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μάρκου
Επόμενο άρθροΣοκ στη Λοκρίδα από τον αιφνίδιο θάνατο 33χρονης γυναίκας, μητέρας διδύμων