«Φωτιά» στα τιμολόγια του ρεύματος και τον Ιούλιο.

Η άνοδος της τιμής στη χονδρεμπορική αγορά προεξοφλεί και νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο Ιούνιος μπήκε με υψηλές τιμές, ξεπερνώντας και τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, επίπεδα που είχαμε να δούμε από τον περασμένο Ιανουάριο, τα οποία διατηρούνται προς το παρόν, κι αν δεν υπάρξει κάποια θεαματική και διαρκής μείωση κατά το δεύτερο μισό του μήνα, τα επόμενα τιμολόγια θα «φουσκώσουν» κι άλλο εντείνοντας τη γενικότερη ακρίβεια για τα νοικοκυριά.

Μέχρι σήμερα (1-12/6) η μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος διαμορφώνεται στα 94,32 ευρώ/μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 16,32% σε σχέση με την αντίστοιχη του Μαΐου (81,08 ευρώ). Σημειώνεται ότι ήδη ο Μάιος στη χονδρεμπορική έκλεισε με αύξηση κατά σχεδόν 35% έναντι του Απριλίου, η οποία μεταφέρθηκε στα τιμολόγια του Ιουνίου, οδηγώντας σε αυξήσεις στη λιανική και ειδικότερα στο πράσινο τιμολόγιο, στο οποίο βρίσκεται η πλειονότητα των οικιακών καταναλωτών, πάνω από 36% μεσοσταθμικά. Συγκρίνοντας δε τη χονδρεμπορική Απριλίου-Ιουνίου με τα σημερινά δεδομένα, η αύξηση σχεδόν αγγίζει το 57%.

Αν υποθέσουμε ότι η χονδρεμπορική τιμή θα διατηρηθεί σ’ αυτά τα επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουνίου, τότε με πρόχειρους υπολογισμούς η τιμή της κιλοβατώρας, χωρίς εκπτώσεις, θα βρεθεί τον Ιούλιο πάνω από τα 15 λεπτά στο πράσινο τιμολόγιο (με μπούσουλα τη ΔΕΗ, που δίνει τον τόνο στην αγορά προμήθειας). Θυμίζουμε ότι τον Ιούνιο οι ανατιμήσεις στη λιανική ξεκινούν για τη βασική κατανάλωση από 11,65% και φτάνουν για τις μεγαλύτερες καταναλώσεις (από μια εταιρεία) έως 70,17%.

Το μεγάλο ερώτημα που ενδιαφέρει τους καταναλωτές είναι αν και σε ποιο βαθμό οι πάροχοι θα απορροφήσουν τις νέες αυξήσεις στη χονδρική στα πράσινα τιμολόγια που θα ανακοινώσουν.

Στα τιμολόγια για τον Ιούνιο, με δεδομένη την αύξηση κατά 35% στη μέση τιμή χονδρικής, οι πάροχοι ακολούθησαν διαφορετικές πολιτικές τιμολόγησης: ορισμένοι απορρόφησαν μέρος της αύξησης, άλλοι έβαλαν και «καπέλο» επί της αυξημένης τιμής χονδρικής για να διευρύνουν τα περιθώριά τους. Έτσι, οι αυξήσεις κυμάνθηκαν από 11% έως 66%.

Προηγούμενο άρθροΣτ. Κασσελάκης για Κ. Μητσοτάκη: Θα ζημιώσει τη χώρα με την πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους οκτώ δισ. ευρώ
Επόμενο άρθροΝωρίτερα η πληρωμή των συντάξεων Ιουλίου λόγω Αγίου Πνεύματος