Επιταγή ακρίβειας: Ποιοι είναι οι κόφτες που αποκλείουν χιλιάδες πολίτες

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού περίπου στα μέσα του Δεκέμβρη αναμένεται να πληρωθεί η επιταγή ακρίβειας σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ, ΑμεΑ και μακροχρόνια άνεργους του ΟΑΕΔ.

Οι δικαιούχοι του έκτακτου επιδόματος ύψους 250 ευρώ θα ωφεληθούν και θα βοηθηθούν να αντιμετωπίσουν τη ραγδαία και συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση που συμπαρασύρει και τις τιμές των βασικών αγαθών στα σούπερ μάρκετ.
Ωστόσο, δεν είναι όλα ρόδινα καθώς σε κάθε παροχή υπάρχουν και ψιλά γράμματα που «κόβουν» δικαιούχους από την επιταγή ακρίβειας.
Σε ό,τι αφορά την επιταγή ακρίβειας σε συνταξιούχους ΕΦΚΑ, τα 250 ευρώ εφάπαξ θα δοθούν τον Δεκέμβριο σε όσους η σύνταξη δεν υπερβαίνει τα 800 ευρώ το μήνα καθαρά. Συνεπώς, δεν θεωρείται χαμηλοσυνταξιούχος ένας που λαμβάνει σύνταξη πάνω από 800 ευρώ. Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι αυξήθηκε το όριο της σύνταξης κατά 200 ευρώ έτσι ώστε να δοθεί το έκτακτο επίδομα σε περισσότερους δικαιούχους.
Ωστόσο κριτήριο θα αποτελούν το φορολογητέο ατομικό εισόδημα (9.600 ευρώ) δηλαδή κάποιοι χάνουν το επίδομα λόγω τεκμηρίων και το οικογενειακό εισόδημα που είχαν το 2021 (19.200 ευρώ). Συνεπώς οικογένειες όπου ο/η σύζυγος έχει υψηλότερο εισόδημα ή σύνταξη από τον άμεσα δικαιούχο, χάνουν πλήρως το επίδομα.
Σχετικά με τους μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι θα λάβουν επίσης επίδομα 250 ευρώ αν και εφόσον δεν υπερβαίνουν τους 24 μήνες μακροχρόνιας ανεργίας.
Τέλος για τους δικαιούχους επιδόματος τέκνων (Α21) ή ΚΕΑ, ανασφάλιστους συνταξιούχους και ΑμεΑ ΟΠΕΚΑ, οι καταβολές επιπλέον δόσης τακτικής επιδότησης, προσαύξησης θα γίνει στους ενεργούς δικαιούχους επιδότησης Νοεμβρίου. Χάνουν πλήρως όμως το επίδομα τον Δεκέμβριο αν κόπηκε ή θα διακοπεί νωρίτερα η επιδότησή τους.

Προηγούμενο άρθροΚυριάκος Βελόπουλος: Άλλοι ζουν από τη δουλειά τους, άλλοι τα παίρνουν από ολιγάρχες
Επόμενο άρθροΕργασίες ασφαλτόστρωσης στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας