Επικίνδυνη κλιμάκωση στο Αιγαίο – Προκαλεί από αέρος και θαλάσσης η Τουρκία

Σε μία άνευ προηγουμένη επικίνδυνη κλιμάκωση προχωρά ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς μετά την ακραία επίθεση προς τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δυναμιτίζει περαιτέρω το κλίμα βγάζοντας ερευνητικό πλοίο στην «καρδιά» του Αιγαίου.

Ουσιαστικά αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιωμάτα της Ελλάδας με τον υδρογραφικό σταθμό  να εκδίδει παράνομη NAVTEX με την οποία αναγγέλλεται η αποστολή ερευνητικού σκάφους στην «καρδιά» του Αιγαίου. Σύμφωνα με τη NAVTEX, το σκάφος θα κινηθεί σήμερα και αύριο Πέμπτη σε τέσσερα σημεία και σε μια περιοχή μεταξύ Αη Στράτη, Λήμνου, Λέσβου και Χίου.

Την ίδια στιγμή μετά τις παραβιάσεις στην Αλεξανδρούπολη, πραγματοποιήθηκε χθες, υπερπτήση από ζεύγος τουρκικών F-16 σε Οινούσσες και Παναγιά.

Επίσης χθες για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα τέσσερις βάρκες με 150 παράνομους μετανάστες ξεκίνησαν από τα τουρκικά παράλια με στόχο να προσεγγίσουν Λέσβο, Χίο και Σάμο, γεγονός που υποδεικνύει ότι μια νέα προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

«Ο σεβασμός μεταξύ γειτονικών χωρών και η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία εντός της ΕΕ», τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφορικά με τη φραστική επίθεση του Τούρκου Προέδρου προς το πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού.

Κληθείσα να σχολιάσει νωρίτερα το γεγονός, η ίδια είχε περιοριστεί σε μια γενικόλογη απάντηση πως «σε γενικές γραμμές προωθούμε και ενθαρρύνουμε την καλή συνεργασία μεταξύ ηγετών, ειδικότερα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και ελπίζουμε ότι το θετικό κλίμα θα επανέλθει και θα αντικατοπτριστεί σε δηλώσεις και δράσεις στην περιοχή».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε Άγκυρα και Αθήνα να αποφύγουν την ρητορική που αυξάνει περαιτέρω την ένταση:

«Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ περιλαμβανομένων Ελλάδας και Τουρκίας να εργάζονται από κοινού για την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, να επιλύουν τις διάφορες τους με διπλωματικό τρόπο και να αποφεύγουν την ρητορική που αυξάνει περαιτέρω την ένταση».

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Γενικά αίθριος, με λιακάδα και 35αρια
Επόμενο άρθροΜέτσοβο: Απεγκλωβίστηκε μικρό αλογάκι από υπόνομο