ΕΝΦΙΑ: Ελέγξτε και διορθώστε το Ε9 της δήλωσής σας

Όσοι φορολογούμενοι διαπιστώσουν ότι χρεώθηκαν με υπέρμετρα αυξημένα ποσά ΕΝΦΙΑ πρέπει να ελέγξουν προσεκτικά τα εκκαθαριστικά τους, καθώς και τα έντυπα Ε9 των ετών 2014-2022, για να δουν εάν οι επιπλέον αυτές χρεώσεις οφείλονται σε δικά τους λάθη ή παραλείψεις κατά την αναγραφή των στοιχείων των ακινήτων τους στις δηλώσεις.

Εφόσον εντοπίσουν λάθη ή παραλείψεις θα πρέπει να προχωρήσουν στις απαραίτητες διορθώσεις, υποβάλλοντας τροποποιητικές δηλώσεις Ε9, ώστε να εξαλείψουν τις άδικες χρεώσεις που υπέστησαν.
Η αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια και ο νέος ΕΝΦΙΑ ανέδειξαν πολλά λάθη στα Ε9, με αποτέλεσμα να αυξηθεί υπέρμετρα ο φόρος στα ακίνητα χωρίς να δικαιολογείται. Αιτία, όπως διαπίστωσαν πολλοί ιδιοκτήτες, ήταν τα λανθασμένα στοιχεία που είχαν δηλώσει.
Σημειώνεται ότι το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ αποτυπώνει ό,τι ακριβώς έχει δηλώσει ο κάθε φορολογούμενος στο Ε9 για τα ακίνητά του, οπότε όποια λάθη εντοπίσει μπορεί να τα διορθώσει με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9, από την οποία θα προκύψει νέο διορθωμένο εκκαθαριστικό.
Μετά την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, εκδίδεται αυτόματα νέο εκκαθαριστικό, εφόσον από τις αλλαγές προκύψει αύξηση του οφειλόμενου φόρου ή μείωση έως και 300 ευρώ. Στις περιπτώσεις που από τις αλλαγές προκύψει μείωση φόρου πάνω από 300 ευρώ τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω του Taxisnet να προσκομίσει τα δικαιολογητικά (συμβόλαια κ.λπ.) στην εφορία προκειμένου να ελεγχθούν και να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση.
Η υποβολή τροποποιητικών-διορθωτικών δηλώσεων Ε9 έτους 2022 είναι πλέον εφικτή για τους εν λόγω φορολογουμένους. Κι αυτό διότι η ηλεκτρονική εφαρμογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ» μέσω της οποίας υποβάλλονται τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 έτους 2022 τίθεται ξανά σε λειτουργία από σήμερα στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ (στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.aade.gr/polites/akinita/dilosi-e9-enfia).

Προηγούμενο άρθροΛ.Τζούμης: «Πολλές φορές την υποχωρητικότητα την ονομάζουμε ψυχραιμία» // ΗΧΗΤΙΚΟ Focus FM
Επόμενο άρθροΟχήματα της τουρκικής χωροφυλακής μεταφέρουν μετανάστες στον Έβρο