Ενεργειακή κρίση: Έκτακτη σύσκεψη μελετά η ΕΕ – Η Γερμανία βάζει «κόφτη» στο φυσικό αέριο

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Ασία εκτινάχθηκαν σε νέα ρεκόρ καθώς η χειρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών ενέτεινε τον ανταγωνισμό για την εξασφάλιση του εφοδιασμού.

Το ολλανδικό συμβόλαιο επόμενου μήνα, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, εκτινάχθηκε έως και τα 312 ευρώ η μεγαβατώρα, με άνοδο 7%. Παράλληλα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ασία σημείωσαν άνοδο 18%, σε υψηλό όλων των εποχών.

Οι τιμές στην Ευρώπη είναι πάνω από 10 φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο για αυτή την εποχή του χρόνου αποσταθεροποιώντας τις οικονομίες. Στο πλαίσιο αυτό οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρίαση, προκειμένου να συζητήσουν την αύξηση στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, και να αποφασίσουν για την λήψη πρόσθετων μέτρων.

Η Γερμανία βάζει «κόφτη» στο φυσικό αέριο

Την ίδια ώρα στους 19 βαθμούς το ανώτατο όριο θέρμανσης σε δημόσια κτίρια και κλείσιμο φωτισμού σε μνημεία και κτήρια όταν γίνεται για λόγους αισθητικής, ανάμεσα στα μέτρα που λαμβάνει η Γερμανία.

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε δύο πακέτα μέτρων, στο πλαίσιο του νόμου για την ενεργειακή επάρκεια, με τα οποία θα πρέπει να εξοικονομηθεί ενέργεια το επόμενο διάστημα. Το πρώτο πακέτο, όπως αναφέρει η DW, είναι διάρκειας 6 μηνών και τίθεται σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου, το δεύτερο πακέτο διάρκειας δύο χρόνων από την 1η Οκτωβρίου.

Η δημόσια διοίκηση θέλει να δώσει το παράδειγμα: η θέρμανση των γραφείων και των δημοσίων κτιρίων θα περιορισθεί στους 19°C από την 1η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με διάταγμα που υπογράφηκε. Η θέρμανση θα περιορισθεί στους 12°C στους χώρους όπου οι εργαζόμενοι ασκούν έντονη χειρωνακτική εργασία.

Η θέρμανση θα είναι σβηστή στους κοινόχρηστους χώρους, όπως οι διάδρομοι, και δεν θα υπάρχει ζεστό νερό για το πλύσιμο των χεριών.

Στις επιχειρήσεις, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα μειωθούν – σε μία προσπάθεια να παρακινηθεί ο ιδιωτικός τομέας να συμμετάσχει στην προσπάθεια.

Τα νοσοκομεία και τα κοινωνικά ιδρύματα εξαιρούνται των μέτρων.

Στον τομέα της ιδιωτικής ενοικιαζόμενης στέγης, οι ιδιώτες ιδιοκτήτες μπορούν να αποφασίσουν την μείωση της θέρμανσης κάτω από τις ελάχιστες θερμοκρασίες που προβλέπονται από τα συμβόλαια για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα θα επιτρέψουν την εξοικονόμηση κατά το 2% της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Γερμανία.

 

Προηγούμενο άρθροNorth Evia Samos Pass: Μέσα σε 20 λεπτά εξαντλήθηκαν όλα τα vouchers
Επόμενο άρθροΞεκινούν εργασίες στην Περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης