Μεγάλη έρευνα του ΕΟΔΥ σε 50 δημόσια νοσοκομεία φέρνει ξανά στο επίκεντρο, το τεράστιο πρόβλημα με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Είναι η πρώτη φορά που ο ΕΟΔΥ συμμετέχει σε μελέτη επίπτωσης λοιμώξεων και μικροβιακής αντοχής, που πραγματοποιείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC).

Η μελέτη ανέδειξε ένα εξαιρετικά ανησυχητικό στοιχείο: Παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί τα τελευταία χρόνια, στους μισούς νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία οι γιατροί χορηγούσαν κατά την ημέρα της καταγραφής, τουλάχιστον ένα αντιμικροβιακό φάρμακο για να καταπολεμήσουν κάποιο παθογόνο.

Τα στοιχεία ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ στην έκθεση «Αποτελέσματα Επιτήρησης Μικροβιακής Αντοχής, Κατανάλωσης Αντιβιοτικών και Λοιμώξεων που Σχετίζονται με Φροντίδα Υγείας».

ΕΟΔΥ: 1 στους 2 λαμβάνει τουλάχιστον μία αντιμικροβιακή θεραπεία
Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη κατάφερε να αποδείξει πως στο 55,4% των νοσηλευόμενων που εξετάστηκαν (5.376 ασθενείς), εντοπίστηκε λοίμωξη την ημέρα της καταγραφής.

Αναλυτικότερα:

στο 51,9% χορηγούνταν ένα αντιμικροβιακό φάρμακο,
στο 35,2% δύο αντιμικροβιακά φάρμακα,
στο 13,0% τουλάχιστον τρία.

Κατά μέσο όρο κάθε ασθενής υπό αντιμικροβιακή αγωγή λάμβανε 1,7 αντιμικροβιακά φάρμακα.

Οι ερευνητές κατέγραψαν τουλάχιστον μία λοίμωξη στον 1 στους 9 νοσηλευόμενους. Από αυτούς, οι 7 στους 10 είχαν προσβληθεί από ενδονοσοκομειακό μικρόβιο.

Είναι χαρακτηριστικό πως το 69,6% των λοιμώξεων εμφανίστηκε 48 ώρες μετά την εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο, ενώ στο 28,6% των λοιμώξεων, ο ασθενής είχε ήδη λοίμωξη κατά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο.

Οι ήδη εκδηλωμένες λοιμώξεις κατά την εισαγωγή είχαν πιθανή προέλευση το ίδιο νοσοκομείο (επανεισαγωγή ασθενούς) στο 7,5% των περιπτώσεων, άλλο νοσοκομείο στο 8,9%.

Το ακόμη πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι η επιβάρυνση που δέχονται από τα νοσοκομειακά παθογόνα, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), στις οποίες νοσηλεύονται οι πιο ευάλωτοι ασθενείς.

Εκεί παρατηρείται -σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία- ο υψηλότερος επιπολασμός με τον σχεδόν 1 στους 2 ασθενείς (45,7%) να εμφανίζει τουλάχιστον μία λοίμωξη.

Λιγότερες λοιμώξεις καταγράφηκαν, ωστόσο, στους παιδιατρικούς ασθενείς (3%), και στις κλινικές μαιευτικής – γυναικολογίας (1,4%) και ψυχιατρικής (1,2%).

Επίσης, πιο συχνά εντοπίζονταν λοιμώξεις στο κατώτερο αναπνευστικό (28,9%), με την πλειονότητα εξ αυτών να είναι πνευμονίες (24,9%).

Πηγή: Iatropedia.gr

Προηγούμενο άρθροΚέρκυρα: Ασθενής ψυχιατρικής κλινικής σκότωσε 63χρονη νοσηλευόμενη
Επόμενο άρθροΚιλκίς: Συνελήφθη άνδρας που έκαιγε ξερά χόρτα