Εμπορικό έλλειμμα ΣΟΚ! Από τα 17 δις το 2021 φτάσαμε τα 23,5 δισεκατομμύρια

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε ο διάλογος του οικονομικού  αναλυτή, μεταξύ άλλων, Αναστάσιου Λαυρέντζου με τον Στέφανο Δαμιανίδη στον “αέρα” του FOCUS FM 103.6, με τον πρώτο να δίνει τα “φώτα” του για τις πρόσφατες εξελίξεις στην ελληνική και την παγκόσμια οικονομία.

Ο κ. Λαυρέντζος ξεκίνησε με ένα γενικό σχόλιο για την παγκόσμια οικονομία: «Η γενικότερη εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας οπωσδήποτε επηρεάζει και την ελληνική. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού, το οποίο έχει υποχρεώσεις τις κεντρικές τράπεζες και πρωτίστως την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα σε σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων που αναμένεται να φτάσει μέχρι και το 5%. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ακολουθεί με πιο μικρές αυξήσεις για την ώρα, γύρω στο 2%» και συνέχισε: «Η βασική αιτία που γίνεται αυτό είναι ότι πρόκειται για έναν πληθωρισμό επίμονο, σε είδη βασικής ανάγκης  στην ενέργεια, στα τρόφιμα και το μόνο εργαλείο που έχουν στα χέρια τους οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι να αυξήσουν τα επιτόκια για να μειώσουν την ζήτηση. Δηλαδή, μας λένε ότι επιδιώκουν να προκαλέσουν μια ύφεση για να “πέσουν” οι τιμές».

«Αυτό που έχει σημασία σε αυτό το περιβάλλον πληθωρισμού και υψηλών επιτοκίων είναι οι συνέπειες που ακοολουθούν. Πρώτα απ’ όλα, η αύξηση των επιτοκίων δημιουργεί πιστωτικό κίνδυνο, γιατί πλέον δυσκολεύεται η εξυπηρέτηση χρέους. Όσοι οφείλουν και έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο αναγκαστικά θα έχουν να πληρώσουν περισσότερους τόκους, είτε είναι κράτη, επιχειρήσεις ή ιδιώτες. Περίπου το ¼ του ελληνικού χρέους θα έχει αναδιάρθρωση επιτοκίου εντός της επόμενης πενταετίας», ανέφερε για τις επιπτώσεις των παραπάνω αυξήσεων, ενώ πρόσθεσε πως: «Το κυριότερο όμως είναι ότι αλλάζει το “μίγμα” της κατανάλωσης. Τα νοικοκυριά καταναλώνουν πρώτα αυτά που έχουν ανάγκη (θέρμανση, τρόφιμα) και μετά ότι περισσεύει για τα υπόλοιπα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια σημαντική μείωση κατανάλωσης σε άλλα είδη. Αυτό εμάς μας επηρεάζει στο ότι εφόσον θα μειωθεί το διαθέσιμο εισόδημα, αναμένεται το 2023 και το 2024 να είναι δύσκολες χρονιές για τον τουρισμό»

Για την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση των δυσκολιών που πρόκειται να ακολουθήσουν για την ελληνική οικονομία, ο κ. Λαυρέντζος πρότεινε: «Η κυβέρνηση η τωινή ή η επόμενη, όποια και αν είναι, δεν έχει άλλη επιλογή από το να προσπαθήσει να αυξήσει τις ξένες επενδύσεις, να προσελκύσει δηλαδή ξένες επενδύσεις, να αντισταθμίσει τις αρνητικές συνέπειες του πληθωρισμού» κάτι που δεν εφαρμόζεται, σύμφωνα με τον αναλυτή, από τις τελευταίες κυβερνήσεις: «Βέβαια, υπάρχει μια πάγια έλλειψη σχεδιασμού, η οποία διατηρεί τον τουρισμό ως κύριο ελληνικό “προϊόν”, με αποτέλεσμα να είμαστε πάρα πολύ ευαίσθητοι σε αυτές τις παγκόσμιες διακυμάνσεις. Ένα προϊόν πολύ ευαίσθητο, το οποίο μπορεί να επηρεαστεί και από τις γεωπολιτικές διακυμάνσεις και βεβαίως από τον πληθωρισμό»

Για το σταθερά ελλειματικό ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών που καταγράφει η Ελλάδα, ο κ. Λαυρέντζος επισήμανε: «Η κυβέρνηση διαφημίζει την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών. Παραλείπει να μας πει, όμως, τι έχουν κάνει οι εισαγωγές. Έχουν αυξηθεί οι εξαγωγές, αλλά οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί περισσότερο. Έτσι, έχουμε μεγάλη αύξηση του εμπορικού ελλείματος της χώρας. Αρκεί να σας πω ότι το 2021 είχαμε -17 δισεκατομμύρια και τώρα έχουμε και έχουμε φτάσει τα -23,5 δισεκατομμύρια, έλλειμα εμπορικό», ενώ δε παρέλειψε να αναφερθεί στις εμπορικές συναλλαγές με την Τουρκία: «Με βάση τα στοιχεία του 2021, θα δούμε ότι κάνουμε εισαγωγές από την Τουρκία 2 δισεκατομμύρια περίπου και εξαγωγές 1,1 δισεκατομμύρια. Εισάσουμε από αυτούς οχήματα, ψυγεία, τηλεοράσεις. Έχουν αναπτύξει μια βιομηχανία (σ.σ. Τούρκοι) που παράγει σχετικά προηγμένα προϊόντα με χαμηλό κόστος, ενώ εμείς παράγουμε βασικά είδη, όπως βαμβάκι, πλαστικά κλπ».

Τέλος, ο προσκεκλημένος κλήθηκε να σχολιάσει την πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που έκανε λόγο για “μια Ελλάδα, δημιουργική κυψέλη ενσωμάτωσης, όσων θέλουν να παραμείνουν εδώ”: «Καταρχάς ποια είναι η δημιουργική κυψέλη ενσωμάτωσης;  Έχουμε διώξει μισό εκατομμύριο μορφωμένους υψηλής ειδίκευσης και εισάγουμε συνεχώς υποτίθεται ανειδίκευτους εργάτες, τους οποίους απασχολούν σε εργασίες χαμηλής εντάσεως,είτε στα χωράφια. Δεν έχουμε και τόσο μεγάλες πεδιάδες, ούτε διεθνώς η τάση είναι το φτηνό εργατικό δυναμικό. Διεθνώς, στη γεωργία η τάση είναι η εφαρμογή νέων επιστημονικών μεθόδων που αυξάνουν σημαντικά τη θερμαντική απόδοση. Αυτά, λοιπόν, είναι οι αντιλήψεις του κ. Μητσοτάκη για να δικαιολογήσει την πολιτική του στη μετανάστευση, η οποία είναι και ταυτόχρονη επιδίωξη της Τουρκίας. Μη ξεχνάμε ότο αυτούς τους μετανάστες μάς τους στέλνει η Τουρκία. Δηλαδή, η Τουρκία μας “λύνει” το δημογραφικό και μας βοηθάει να αποκτήσουμε και νέο εργατικό δυναμικό; Η μεταναστευτική αυτή πολιτική δεν είναι παρά μια πολιτική αντικατάστασης του ελληνικού πληθυσμού…».

Προηγούμενο άρθροΕλληνική Λύση: Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες μας για την συντονισμένη ληστεία των Ελλήνων μέσω των ανατιμήσεων
Επόμενο άρθροΤραγωδία στην Κόρινθο: Νεκρή γυναίκα που έπεσε από τη γέφυρα του Ισθμού