ΕΛΤΑ: Προχώρα η αποκατάσταση μετά την κυβερνοεπίθεση

Σε εξέλιξη βρίσκονται όλη την εβδομάδα οι εργασίες αποκατάστασης των πληροφοριακών συστημάτων των ΕΛΤΑ, μετά την κυβερνοεπίθεση που δέχτηκε ο Οργανισμός στις 20 Μαρτίου. Στόχος είναι η επιστροφή στην κανονικότητα, η οποία όμως θα γίνει  σταδιακά ώστε να διασφαλιστεί η επανεκκίνηση με ασφάλεια του συνόλου των διαδικασιών.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η αποκατάσταση των συστημάτων εξελίσσεται ομαλά και βάσει του προγράμματος των υπηρεσιών Πληροφορικής των ΕΛΤΑ. Προτεραιότητα όμως  δίνεται στα συστήματα που επηρεάζουν την εξυπηρέτηση των πελατών ώστε να επιτευχθεί η επαναφορά όλων των συναλλαγών κι υπηρεσιών με απόλυτη ασφάλεια.

Οι λειτουργίες που έχουν επανέλθει

Μέχρι σήμερα η Διεύθυνση Πληροφορικής των ΕΛΤΑ αλλά και οι εξειδικευμένοι συνεργάτες εταιρείας στον τομέα του Cyber Security, έχουν επιτύχει να επαναφέρουν τα συστήματα μέσω των οποίων διεκπεραιώνεται η πληρωμή των συντάξεων και των επιδομάτων. Κατά την καταβολή συντάξεων που πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε μάλιστα, είχαν σημειωθεί καθυστερήσεις  ωρών σε ορισμένες απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές, για την οποία όμως δεν ευθύνεται η κυβερνοεπίθεση στα συστήματα των ΕΛΤΑ αλλά η καθυστέρηση στην προώθηση της εκτέλεσης των πληρωμών, από την πλευρά ορισμένων φορέων.

Σε τροχιά επαναλειτουργίας έχει μπει κι όλο το Σύστημα Παρακολούθησης Αντικειμένων και Αλληλογραφίας (Track&Trace) το οποίο είναι πλέον διαθέσιμο μέσα από το site των ΕΛΤΑ, επιτρέποντας στο κοινό να έχει πλέον εικόνα για την αλληλογραφία και τα δέματά του. Δυνατότητα παρακολούθησης της πορείας αλληλογραφίας και των λογαριασμών τους έχουν πλέον και οι  και οι μεγάλοι πελάτες (B2B) των ΕΛΤΑ, μέσω της ειδικής εφαρμογής που έχουν στη διάθεσή τους ενώ κανονικά εκτελούνται πλέον και όλες οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες μέσω του δικτύου ΕΛΤΑ, όπως αντικαταβολές, ταχυδρομικές επιταγές (μεταφοράς χρήματος), πληρωμές λογαριασμών και οφειλών, πληρωμή εργοσήμου κλπ. Τέλος σε λειτουργίας έχει τεθεί και το e-shop των ΕΛΤΑ.

μεγάλοι πελάτες (B2B) των ΕΛΤΑ, μέσω της ειδικής εφαρμογής που έχουν στη διάθεσή τους ενώ κανονικά εκτελούνται πλέον και όλες οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες μέσω του δικτύου ΕΛΤΑ, όπως αντικαταβολές, ταχυδρομικές επιταγές (μεταφοράς χρήματος), πληρωμές λογαριασμών και οφειλών, πληρωμή εργοσήμου κλπ. Τέλος σε λειτουργίας έχει τεθεί και το e-shop των ΕΛΤΑ.

Τι μένει να αποκατασταθεί

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει η επαναφορά και των υπόλοιπων υποσυστημάτων του δικτύου που βρίσκονται στο στάδιο της αποκατάστασης, με την παραλαβή δεμάτων από το εξωτερικό να είναι ουσιαστικά, η βασικότερη υπηρεσία που απομένει να τεθεί σε λειτουργία.

Παρότι τα στελέχη της διοίκησης των ΕΛΤΑ αντιλαμβάνονται την πρόσκαιρη ταλαιπωρία για το κοινό και καταβάλλονται όλες οι δυνατές προσπάθειες για συντομότερη δυνατή επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα, θα πρέπει να αναμένονται ακόμη μερικές ημέρες καθυστέρησης ως προς τη διευθέτηση αυτής της υπηρεσίας ώστε η επαναφορά να ολοκληρωθεί με  επιμέλεια και ασφάλεια. Κι αυτό γιατί σε κάθε υποσύστημα, ακολουθούνται οι διεθνείς πρακτικές κυβερνοσφάλειας, οι οποίες επιβάλουν την δοκιμή σε ασφαλές περιβάλλον πριν συνδεθεί με το κεντρικό δίκτυο, διαδικασία που προϋποθέτει περισσότερο χρόνο.

Προηγούμενο άρθροΒΙΝΤΕΟ-Θ.Πλεύρης: Αλλαγές στην ημερομηνία λήξης των πιστοποιητικών νόσησης και εμβολιασμού // Τους τράβηξε το αυτί η ΕΕ
Επόμενο άρθροΜητσοτάκης: Να προετοιμαστούμε για παρατεταμένη αστάθεια