Ελπιδοφόρος Σωτηριάδης: Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να γίνουν οι παρελάσεις χωρίς κόσμο, αφού η μετάδοση του ιού σε εξωτερικό χώρο και σε απόσταση είναι σχεδόν μηδενική – ΗΧΗΤΙΚΟ Focus FM

Για τα εμβόλια, το θέμα της 4ης δόσης αλλά και για την ακρίβεια που “γονατίζει” τους Έλληνες μίλησε -μεταξύ άλλων- στην εκπομπή του Στ. Δαμιανίδη στον FOCUS 103,6 FM ο Κυπριος γιατρός  Ελπιδοφόρος Σωτηριάδης.

Αναφορικά με τις διαφορές στην τιμή της βενζίνης σε Ελλάδα και Κύπρο όπου είναι πολύ χαμηλότερη, σημείωσε ότι “αυτό συμβαίνει λόγω των επιπλέον φόρων που προσθέτει η μία κυβέρνηση σε σχέση με την άλλη”.

Για τις αυξήσεις σε άλλα αγαθά είπε ότι και στην Κύπρο “άρχισαν να παρατηρούνται αυξήσεις σε αγαθά όχι όμως τόσο πολύ ώστε να αρχίσει να απειλείται το εισόδημα των πολιτών αλλά αν συνεχίσει ο πόλεμος ίσως να συμβεί αυτό”.

Σύμφωνα με τον κ. Σωτηριάδη, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγο να γίνουν οι παρελάσεις χωρίς κόσμο (σ.σ. γεγονός που άρχισε να συζητείται έντονα στην Ελλάδα ενόψει 25ης Μαρτίου) αφού γίνονται σε εξωτερικό χώρο και η μετάδοση του ιού σε εξωτερικό χώρο και σε απόσταση είναι σχεδόν μηδενική, όπως τόνισε.

«Ως επιστήμονας έχω να πω ότι δεν δικαιολογείται κανένα μέτρο για τις παρελάσεις αφού η πιθανότητα μετάδοσης σε αυτές είναι αμελητέα», επισήμανε.

«Υπάρχουν πλέον πολλοί επιστήμονες που ασχολούνται με το θέμα της αποτελεσματικότητας του εμβολίου στην κοινότητα και όλοι πιστεύουμε ότι η πανδημία έχει μετατραπεί σε ενδημία. Δεν απειλεί πλέον τον πληθυσμό αλλά έχουμε να κάνουμε με έναν ιό που έχει καταστεί ενδημικός τώρα πια και δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν όλα αυτά τα έκτακτα μέτρα που είχαν παρθεί», πρόσθεσε ο ίδιος.

Για το νέο εμβόλιο Novavax ανέφερε ότι “οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι περιέχει ακίδα του κορονοιού και όχι γενετικό υλικό το οποίο κωδικοποιούσε όπως τα προηγούμενα, υπάρχει διαφορά μεταξύ τους. Τώρα πια μένει να δούμε αν θα έχει παρόμοια συμπεριφορά και θα παρέχει την προστασία που παρείχε το προηγούμενο δηλαδή αν θα συνεχίσουν και με αυτό να κολλάνε, νοσούν και να μεταδίδουν τον ιό”.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Pfizer για 4η δόση εμβολίου σε ηλικιωμένα άτομα είπε ότι “θα πρέπει να ερευνηθεί εμπεριστατωμένα το όφελος που έχει προκύψει από τα εμβόλια που έχουν ήδη γίνει, να τεκμηριωθεί επιστημονικά και μετά ν’ αποφασιστεί αν θα συνεχίσουμε αυτή την πορεία δηλαδή να προστίθονται νέες δόσεις. Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για το όφελος που έχουν προσφέρει όλα αυτά που έχουν γίνει ως τώρα στη δημόσια υγεία. Δεδομένου ότι παρατηρούνται φαινόμενα αυξημένης νοσηρότητας και αυξημένης θνησιμότητας στο γενικό πληθυσμό στο2021 που ήταν το κατ’ εξοχήν έτος που χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα εμβόλια. Επομένως προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά για τα οφέλη της δημόσιας υγείας που έχει η χρήση αυτών των εμβολίων και θα πρέπει να τεκμηριωθούν πριν συνεχίσουμε αυτή την πορεία της προσθήκης επιπλέον δόσεων εφόσον δεν έχουμε ακόμη πειστεί για το όφελος που προσφέρουν”.

Όσον αφορά τις ανησυχίες που εκφράζονται για την υψηλή θνησιμότητα παγκοσμίως δήλωσε: «Υπάρχουν πολλοί επιστήμονες που αξιολογούν αυτή τη στιγμή τα δεδομένα για να διαπιστώσουν πως προκύπτουν η αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα που παρατηρήθηκαν κατά το έτος 2021 και για τα προκαταρτικά στοιχεία για το 2022 που συνεχίζουν να παρατηρούνται τα ίδια φαινόμενα. Επομένως αναμένουμε να δούμε επιστημονικές δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή περιοδικά».

Σχολιάζοντας τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη Ρωσία τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με τις αναφορές ότι στην Ουκρανία βρήκαν βιολογικά εργαστήρια που κατασκευάσουν ιούς ως βιολογικά όπλα είπε ότι “αν και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την εγκυρότητα των δημοσιευμάτων πρέπει να γνωρίζουμε ότι κανονικά τέτοια εργαστήρια που μετατρέπουν βιολογικό υλικό σε όπλα είναι απαγορευμένα. Η ύπαρξή τους παραβιάζει όλο το διεθνές δίκαιο και όλες τις συμφωνίες που έχουν γίνει παγκοσμίως για την απαγόρευσή των βιολογικών όπλων. Θα πρέπει η παγκόσμια κοινότητα να διασφαλίσει ότι θα εφαρμοστεί αυτή η απαγόρευση και δεν θα την παραβιάσει κανείς σε κανένα μέρος του κόσμου διότι αυτά τα όπλα θα ήταν απειλή για όλη την ανθρωπότητα, φάνηκε εξάλλου και με την επιδημία του κορονοιού”.

«Το να υποθέσουμε ότι ο ιός είναι δημιούργημα εργαστηρίου και ότι το εμβόλιο κατασκευάστηκε πολύ σύντομα βασιζόμενο στο αρχικό στέλεχος του ιού ίσως είναι πιθανό» σχολίασε προσθέτονας “αλλά δεν γνωρίζουμε πόσο αποτελεσματικό είναι για τις μετέπειτα μεταλλάξεις του αφού ήδη υπάρχουν αμφιβολίες από την επιστημονική κοινότητα σε σχέση με την παραλλαγή Όμικρον”.

Ακούστε εδώ:

Προηγούμενο άρθρο23.748 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ
Επόμενο άρθροΣτις 19:00 το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού