
Για τις δυσκολίες να ασκήσουν εκλογικό τους δικαίωμα οι Έλληνες του εξωτερικού μίλησε στον FOCUS FM 103,6 και τον Στέφανο Δαμιανίδη μια κάτοικος Γερμανίας, η Βιβή Κανσίζογλου.
Η κ. Κανσίζογλου, περιέγραψε, στην ουσία, τη δική της δυσάρεστη εμπειρία από τη χρήση του ηλεκτρονικού συστήματος που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση για τη ψήφο των ομογενών.
«Μένω στη Γερμανία τα τελευταία 18 χρόνια(…) Καταρχήν είμαι η προσωποποίηση των προϋποθέσεων που έθεσε αυτός ο νόμος,δηλαδή έχω μείνει δύο από τα τελευταία τριάντα χρόνια στην Ελλάδα, κάνω φορολογική δήλωση στην Ελλάδα, έχω το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Αποφάσισα, λοιπόν, να κάνω την σχετική αίτηση στο gov.gr με τους κωδικούς του taxisnet» ανέφερε αρχικά η Κανσίζογλου.
«Εκεί έπρεπε να κάνω μια νέα εγγραφή, με τη διαδικασία να ξεκινάει στις 22/12/2022. Για να αποδείξω ότι όντως μένω στην Ελλάδα τα τελευταία τριάντα χρόνια, σκέφτηκα να δηλώσω τις σπουδές Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όμως, προς απογοήτευσή μου το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης δεν βρίσκονταν μεταξύ των επιλογών(…) Λέω ας δείξω τότε τα αίτια ασφάλισής μου από τα δέκα χρόνια που δούλεψα στην Ελλάδα. Δήλωσα, λοιπόν, τα αίτια ασφάλισής στην Ελλάδα και έδωσα το δικαίωμα για αυτεπάγγελτη επιβεβαίωση μέσα από το Υπουργείο Εργασίας»
Οι… αβαρίες δεν είχαν τελειώσει, ωστόσο, για την κ. Κνασίσογλου:
«Δέχτηκα ένα mail στις 3 Ιανουαρίου από το Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο μου έλεγε ότι η αναζήτηση από το Υπουργείο πιστοποίησε ασφαλιστική ιστορία 154 ημερών έναντι των 10 ετών που έχω εγώ. Και στο mail με παρόττρυνε να επισυνάψω ένα έγγραφο που να πιστοποιούσε την παραμονή μου στην Ελλάδα φγια δύο χρόνια και ένα pdf αρχείο που να πιστοποιούσε τις σπουδές μου(…) Δε μπορούσα να επισυνάψω κανένα αρχείο. Ήθελαν να τους στείλω τα προσωπικά μου στοιχεία μέσω ενός mail, αλλά εγώ δίστασα. Κατόπιν επικοινωνίας με τον κ. Πιερρακάκη, ο οποίος προσπάθησε να με πείσει για την ασφάλεια των προσωπικών μου δεδομένων. Τελικά υπέκυψα και του έστειλα το αντίγραφο του πτυχίου μου»
«Κατόπιν, μετά από αρκετές ημέρες, ένας ελεγκτής του αρμόδιου Υπουργείου με κάλεσε και είπε ότι δε μπορεί να πιστοποιήσει ότι όντως είμαι εγώ και δε μπόρεσα να βγάλω άκρη(…) Μετά από πάρα πολλά τηλεφωνήματα και ψάξιμο στο Διαδίκτυο, κατάφερα να βρω την προϊστάμενη των ελεγκτών του Υπουργείου και της είπα την ιστορία μου. Στις 16/1 έλαβα νέο mail, λαμβάνοντας επιβεβαίωση ότι θα μπορέσω να μπω στους επόμενους εκλογικούς καταλόγους. Προς το παρόν δε μπορώ να ψηφίσω»
Τέλος, η Κανσίζογλου έκλεισε ως εξής:
«Πρέπει να ξέρετε ότι η ομογένεια θέλει να ψηφίσει. Η ομογένεια θέλει να έχει λόγο για τα πολιτικά δρώμενα της πατρίδας, όμως δυστυχώς, έτσι όπως έχει συνταχθεί ο νόμος, αποκλείει το μεγαλύτερο μέρρος της ομογένειας και σε όσους το επιτρέπει, βάσει προϋποθέσεων, το κάνουν μετά από πολλή προσπάθεια»