Για την περιφρόνηση που βιώνουν οι εθελοντικές ομάδες διάσωσης από την Πολιτεία και δη από την Πολιτική Προστασία, της οποίας η δράση συγγενεύει με τη δική τους, μίλησε στον FOCUS FM 103.6 και τον Στέφανο Δαμιανίδη ο Διευθυντής Εκπαίδευσης της Ομάδας Διάσωσης της Θεσσαλονίκης, Ζαφείρης Τρόμπακας.

«Εμείς προϋπήρχαμε πριν την Πολιτική Προστασία. Εγώ και ορισμένα παιδιά επιχειρούμε από το 1980. Οτιδήποτε συνέβη στην Ελλάδα, ιδιαίτερα σε ορεινή διάσωση, ήμασταν μέσα. Άρα έχουμε μια πολύ μεγάλη επιχειρησιακή εμπειρία και κριτική σκέψη πάνω στο τι χρειάζεται» ανάφερε ααρχικά ο κ. Τρόμπακας, προτού συνεχίσει ως εξής:

«Αυτό που παρατηρούμε τα τελευταία είκοσι χρόνια που προσπαθεί να οργανωθεί η Πολιτική Προστασία είναι ότι δε λαμβάνει καθόλου υπόψιν της τις δικές μας γνωμοδοτήσεις. Και λαμβάνει αυτές από ανθρώπους που δεν έχουν την επιχειρησιακή επάρκεια. Έτσι, λοιπόν, για να πάμε μάλλον μπροστά εδώ στην Ελλάδα, πρέπει να κοιτάξουμε…. πίσω»

«Αυτό που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια είναι ότι προσπαθούν με τους νόμους οι εθελοντές να μην υπάρχουν. Και από την άλλη μεριά, ειδικά τις εθελοντικές ομάδες της Βόρειας Ελλάδας, δε τις θέλουν ούτε σε ρόλο κομπάρσου. Θέλουν να μειώσουν εξαιρετικά αυτή τη δυναμική. Και αυτοί που κρίνουν αυτό το πράγμα, έχουν ιδιοτελή συμφέροντα. Εμείς δε διεκδικούμε χρήματα, ούτε έχουμε συμφέροντα. Αποτελούμαστε από ομάδες ανθρώπων που ανήκουν σε εθελοντικές οργανώσεις που διακρίνονται από τη φιλοκοινωνικότητά τους, από μη ιδιοτελή συμφέροντα και από τάσεις εσωτερικές με έντονη την ενσυναίσθηση για να βοηθούν ανθρώπους», συμπλήρωσε ο κ. Τρόμπακας αναφορικά με την τωρινή κατάσταση και τον χαρακτήρα των εθελοντικών ομάδων.

«Το κέρδος και το όφελος του εθελοντή δεν είναι τα χρήματα. Είναι το συναίσθημα που αποκομίζει από την κάθε επιχείρηση στην οποία θα λάβει μέρος(…) Όταν βλέπουν έναν εθελοντή να κάνει καλά τη δουλειά του αφιλοκερδώς και εκείνοι που πληρώνονται όχι τόσο καλά, νιώθουν άσχημα μειονεκτικά», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Τρόμπακας μίλησε συνοπττικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εθελοντικές ομάδες, σε σχέση πάντα με την Πολτική Προστασία:

«Είμαστε τα στρατεύματα της Πολιτικής Προστασίας. Είμαστε από κάτω. Δεν ήρθανε μια φορά, εφόσον ενδιαφέρονται, μέσω ενός συμβούλου, ώστε να γίνει μια αυτοψία, μια επιθεώρηση, να δουν τον εξοπλισμό μας, να επικοινωνήσουν μαζί μας, ώστε να βοηθήσουμε ως… “στρατεύματα”, χωρίς καν να γνωρίζουν τη δυναμική μας».

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ:

Προηγούμενο άρθροΒλαντιμίρ Πούτιν: «Οι κινεζικές ειρηνευτικές προτάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν όταν η Δύση και το Κίεβο είναι έτοιμα»
Επόμενο άρθροΣτη φυλακή οδηγήθηκε 55χρονη που παρίστανε τη διευθύντρια του ΣΔΟΕ