Ελευθερίου Κωνσταντίνος: Τεχνητή Νοημοσύνη και “Προ-Έγκλημα”

Σε προηγούμενο άρθρο συζητήσαμε για την επερχόμενη ένωση του ΑΙ με το δικαστικό σύστημα όπως την έχουμε δει στη Κίνα (λινκ εδώ https://focusfm.gr/techniti-noimosyni-kai-atzenta-2030-meros-3/). Τούτων δοθέντων πάμε να τώρα να δούμε αυτό που προηγείται της δίκης, ήτοι το πως το ΑΙ θα “προβλέπει” το ποιοί θα εγκληματίσουν, θα συντάσει εντάλματα σύλληψης και θα τους φυλακίζει “προληπτικά”.

ΑΙ και Φρενολογία

Όλως τυχαίως το “φως” της ανάπτυξης του ΑΙ έχει επαναφέρει στο προσκήνιο ιδέες και αντιλήψεις από τις πιο σκοταδιστικές εποχές της ανθρωπότητας. Μια από αυτές είναι και αυτή της φρενολογίας, μιας ψευδο-επιστήμης η οποία θεωρεί πως είναι σε θέση να βγάλει συμπεράσματα για την πνευματικές ιδιότητες και την ηθική ενός ατόμου με βάση τη δομή του κεφαλιού και του προσώπου του.

Αν και οι πεποιθήσεις αυτές έχουν εγκαταληφθεί από τον 19ο αιώνα, ένα δίδυμο ερευνητών από την Κίνα (από πού αλλού φυσικά;) αποφάσισε να ξαναδώσει ζωή σε αυτές τις θεωρήσεις μέσω της τεχνητής νοημοσύνης.

Σύμφωνα με μια έρευνα που κοινοποίησαν το 2016 οι ερευνητές αυτοί εισήγαγαν τα πρόσωπα 1,856 ατόμων (οι μισοί εκ των οποίων ήταν βίαιοι εγκληματίες) σε ένα πρόγραμμα και του ζήτησαν να τα αναλύσει. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους, το πρόγραμμα κατάφερε να εντοπίσει επιτυχώς ποιοί ήταν οι εγκληματίες επί τη βάση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών του προσώπου όπως η απόσταση της εσωτερική γωνίας του ματιού, η καμπυλότητα του άνω χείλους και η γωνία χείλους και μύτης. Όταν ερωτήθηκαν σχετικά με τη χρήση μιας αποτυχημένης ψευδο-επιστήμης για την εξαγωγή αυτών των αποτελεσμάτων, εκείνοι απάντησαν πως το ΑΙ, σε αντίθεση με τον άνθρωπο, είναι αμερόληπτο και άρα τα αποτελέσματά του αυτομάτως ευσταθούν καθώς το ΑΙ δε κάνει ποτέ λάθος.

Στο δια ταύτα

Αν και δεν αναμένω να αρχίσουν (στη Δύση τουλάχιστον) συλλήψεις με βάση τη δομή του κεφαλιού κάποιου, αναμένω όμως πως θα ξεκινήσουν συλλήψεις με βάση μοντέλα πρόβλεψης από το ΑΙ, σύμφωνα με τα οποία κάποιος “αναμένεται” να εγκληματίσει και άρα πρέπει να συλληφθεί “προληπτικά”.

Όπως είδαμε και στο θέμα της στοχαστικής τρομοκρατίας (λινκ εδώ https://focusfm.gr/etsi-tha-dioketai-i-stochastiki-tromokratia/ν) η παγκόσμια τάξη πραγμάτων ήδη προσπαθεί να φτιάξει ένα νομικό πλαίσιο βάση του οποίου θα μπορεί να διωχθεί κάποιος επειδή εκφράζει ιδέες που δε συνάδουν με τα διεθνιστικά αφηγήματα. Εάν συνδυάσουμε την ιδέα της στοχαστικής τρομοκρατίας με το ΑΙ και την πεποίθηση πως είναι πάντοτε αμερόληπτο και απόλυτα δίκαιο, μπορούμε να δούμε πως μπορεί να στηθεί ένα τέτοιο καθεστώς.

Έχουμε ήδη δει σε χώρες όπως η Κίνα ή κατεχόμενη Παλαιστίνη (λινκ εδώ https://focusfm.gr/israil-to-protopalikaro-tis-atzentas-2030/) καθεστώτα ψηφιακής δικτατορίας όπου το ΑΙ παρακολουθεί ό,τι συμβαίνει στους δρόμους και το διαδίκτυο για να εντοπίσει εν δυνάμει εγκληματίες. Επίσης έχουμε δει πως μέσω ψηφιακών ταυτοτήτων και πολιτικών για την οικονομία του άνθρακα, όλες οι κινήσεις μας θα παρακολουθούνται και θα αξιολογούνται. Παράλληλα έχουμε ήδη αναλύσει παραδείγματα από το εξωτερικό όπου απλοί άνθρωποι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον νόμο για σχόλια τους στο διαδίκτυο (λινκ εδώ https://focusfm.gr/71468-2/).

Πόσο καιρό πιστεύετε πως θα χρειαστούν οι ελίτ προκειμένου να περάσουν στην επόμενη φάση αυτού και να αρχίσουν να μας διώκουν για εγκλήματα που το ΑΙ πιθανολογεί πως θα κάνουμε; Το πρόσχημα και η λογική πίσω από αυτό θα είναι η ίδια ψευτο-ηθική που χαρακτήρισε τα μέτρα καραντίνας και μαζικού εμβολιασμού.

Θα μας πουν: “Αν το ΑΙ μπορεί να υπολογίσει με αμερόληπτη και απόλυτα λογική ακρίβεια πως ένας άνθρωπος θα λάβει κάποια βίαιη παράνομη ενέργεια βάση των σχολίων του στο διαδίκτυο, της ιδεολογίας του και της καθημερινής συμπεριφοράς του, δεν είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας να τον συλλάβουμε και να τον δικάσουμε πριν το κάνει αυτό;”Το αφήγημα αυτό σε συνδυασμό με την θεοποίηση του ΑΙ θα ανοίξει την πόρτα στην σύλληψη κάθε αντιφρονούντα με την κατηγορία πως είναι δυνητικός εγκληματίας και στην τρομοκράτηση του κοινού ώστε να αποδεχτεί την Ατζέντα. 

Όπως κάθε μέτρο τυραννίας, έτσι και αυτό θα έρθει με τον μανδύα του σωτήρα και της προστασίας του κοινωνικού συνόλου. Είναι δουλειά μας να μπορούμε να δούμε πίσω από αυτό το πέπλο και να αντισταθούμε στην εισαγωγή νέων αυθαίρετων μέτρων που στοχεύουν στην κατάλυση των ελευθεριών και στην καταβαράθρωση κάθε δημοκρατικής και ανθρώπινης αξίας.

Σας ευχαριστώ που διαβάσατε το άρθρο μου. Θα χαρώ να ακούσω και τα δικά σας σχόλια πάνω στο θέμα στη σελίδα μου στο Facebook ( https://www.facebook.com/profile.php?id=100088787553150). Εις το επανιδείν. 

Ελευθερίου Κωνσταντίνος 

Πολιτικός Επιστήμονας, Διαπραγματευτής, Ερευνητής

Προηγούμενο άρθροΈρχεται 16ωρη εργασία σε δύο εργοδότες και απόλυση χωρίς αποζημίωση για τους δόκιμους εργαζόμενους
Επόμενο άρθροΣυνοριοφύλακες: «Μπορούμε να σταματήσουμε τη γάγγραινα των διακινητών, ξεκάθαρες εντολές θέλουμε – Χάνονται ζωές αθώων πολιτών