ΕΛ.ΑΣ.: Προσοχή σε τηλεφωνικές κλήσεις με ηχογραφημένα μηνύματα επιτήδειων

Το τελευταίο χρονικό διάστημα καταγγέλλονται περιπτώσεις προσπαθειών εξαπάτησης πολιτών μέσω τηλεφωνικών κλήσεων με σκοπό να τους αποσπάσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, οικονομικά στοιχεία ή και κωδικούς ασφαλείας, ενημερώνει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Όπως εξηγεί, οι τηλεφωνικές αυτές κλήσεις πραγματοποιούνται από σταθερά ή κινητά τηλέφωνα με χρήση ηχογραφημένου μηνύματος στην αγγλική ή την ελληνική γλώσσα. Προσποιούμενοι αστυνομικές Αρχές, οι δράστες προτρέπουν τους πολίτες να ακολουθήσουν συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να ενημερωθούν για ποινικές εκκρεμότητες που δήθεν εκκρεμούν σε βάρος τους.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ξεκαθαρίζει πως οι αστυνομικές και διωκτικές Αρχές δεν ζητούν τηλεφωνικά ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ή στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες:

  • να είναι προσεκτικοί με τέτοιου είδους τηλεφωνικές κλήσεις
  • να κρατούν τον αριθμό τηλεφώνου από τον οποίο τους έχουν καλέσει
  • να μην καλούν πίσω έναν αριθμό που τους γνωστοποιήθηκε μέσω φωνητικού μηνύματος
  • να είναι επιφυλακτικοί – να μην συζητάνε με οποιονδήποτε τους καλεί και ζητάει ευαίσθητες πληροφορίες
  • να μην αποκαλύπτουν τους κωδικούς της ηλεκτρονικής τραπεζικής, τα στοιχεία της κάρτας τους ή άλλα ευαίσθητα στοιχεία µέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφώνου
  • να μην δίνουν, σε καμία περίπτωση, τον κωδικό pin της πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας ή τον κωδικό πρόσβασης του τραπεζικού τους λογαριασμού μέσω e-banking.

Οι πολίτες μπορούν να αντλούν χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή της εξαπάτησής τους στον «Οδηγό του Πολίτη», που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr), καθώς επίσης και μέσω των επίσημων λογαριασμών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Facebook

Instagram

Twitter

Youtube.

Προηγούμενο άρθροΗΧΗΤΙΚΟ// Αλ. Μητρόπουλος στον Focus FM: “Τι δεν είπε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός”
Επόμενο άρθροΞεκινούν εργασίες στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Μουδανιών