Έκτακτη σύνοδος υπουργών Ενέργειας – Στο τραπέζι το πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο

Φωτογραφία Αεχείου

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποπειραθούν σήμερα να συμφωνήσουν σε σειρά μέτρων ώστε να ανασχεθεί η απογείωση των τιμών του αερίου και του ρεύματος.

Ωστόσο διχασμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ισχυρό προβληματισμό στην ενεργειακή αγορά προκαλεί η πρόταση της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με βασικό στοιχείο διαφωνίας την πρόβλεψη για πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου.

Μετά το Politico που έκανε λόγο για «πολύ αντιφατικές απόψεις» στο συγκεκιμένο θέμα, οι Financial Times μιλούν για δέκα χώρες που πιέζουν για την επιβολή πλαφόν και μερίδα άλλων- μεταξύ των οποίων η χώρα μας, η Ιταλία και η Πολωνία- που αντιτίθενται.

Σύμφωνα με τους FT, η απουσία συναίνεσης για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου σημαίνει ότι η πρόταση είναι πιθανό να συζητηθεί μόνο συνοπτικά στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας που πραγματοποιείται σήμερα, με σκοπό να συμφωνήσουν σε μέτρα ώστε καταναλωτές και εταιρείες να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση.

Υπενθυμίζεται ότι o Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απειλήσει να διακόψει όλες τις παραδόσεις στην Ευρώπη σε περίπτωση επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Άνοδος της θερμοκρασίας και ηλιοφάνεια
Επόμενο άρθροΕπίδομα παιδιού: Κλείνει σήμερα η πλατφόρμα Α21