Μια εβδομάδα μετά τους φονικούς σεισμούς που ισοπέδωσαν δέκα επαρχίες της Τουρκίας και άφησαν πίσω τους χιλιάδες νεκρούς και άστεγους, κυκλοφορούν σενάρια για το ενδεχόμενο αναβολής των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών, που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου 2023.
Όπως αναφέρει η “Habertürk”, η οποία επικαλείται πηγές του AKP, το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας θα προσφύγει στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, ώστε να αναβληθούν οι εκλογές για έξι μήνες ή και έναν χρόνο, καθώς οι σεισμοπαθείς ξεπερνούν τα 13 εκατομμύρια.
Όπως αναφέρεται στο άρθρο, οι εκλογές θα μπορούσαν να αναβληθούν με προεδρικό διάταγμα όσο η χώρα είναι σε κατάταση έκτακτης ανάγκης.
Παράλληλα, ένα άλλο σενάριο το οποίο φαίνεται να εξετάζεται είναι να οριστεί κανονικά η ημερομηνία των εκλογών και μετά το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο να δηλώσει ότι κατέστη ουσιαστικά αδύνατη η διεξαγωγή τους σε τέσσερις επαρχίες, καθώς και σε μέρη των άλλων έξι επαρχιών, ζητώντας έτσι την αναβολή τους.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξει μικρή αναβολή των εκλογών, με πιθανότερη ημερομηνία τη 18η Ιουνίου.
Πάντως, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ώρα κρατά κλειστά τα χαρτιά του, και ο ίδιος αλλά και ανώτατα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης περιορίζονται στις εξαγγελίες για τη βοήθεια των χιλιάδων σεισμοπαθών.

Προηγούμενο άρθροΟχάιο – Σιωπή από τα ΜΜΕ για τους εκτροχιασμούς – Αναφορές για νεκρά ψάρια, κοτόπουλα και βοοειδή
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Κατασχέθηκαν πάνω από 22.000 λαθραία πακέτα τσιγάρα