Αντίστροφα μετρά ο χρόνος, για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, με το σύστημα -αυτή τη φορά- της ενισχυμένης αναλογικής.

Επειδή οι εκλογές θα διεξαχθούν εντός χρονικού διαστήματος 18 μηνών από τις προηγούμενες, δεν θα κληθούν οι πολίτες να επιλέξουν τους βουλευτές που θα συνθέσουν το επόμενο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας, οι εκλογές δεν θα πραγματοποιηθούν με σταυρούς προτίμησης για τους βουλευτές, αλλά με δεσμευμένους συνδυασμούς –δηλαδή με λίστες.

Έτσι, οι 288 έδρες θα κατανεμηθούν σύμφωνα με την ενισχυμένη αναλογική στα κόμματα που θα μπουν στην επόμενη Βουλή (όσα συγκεντρώσουν ποσοστό μεγαλύτερο του 3%), ενώ οι υπόλοιπες 12 έδρες θα προκύψουν από τη λίστα των ψηφοδελτίων Επικρατείας.

Υπενθυμίζεται ότι με την ενισχυμένη αναλογική, αν το πρώτο κόμμα έχει ποσοστό μεγαλύτερο του 25% τότε λαμβάνει το πρώτο μπόνους των 20 εδρών.

Στη συνέχεια κερδίζει μία επιπλέον έδρα για κάθε μισή μονάδα που έχει παραπάνω, με το ανώτατο όριο να είναι οι 50 έδρες, όπως ήταν στο προηγούμενο σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Η επιλογή των προσώπων
Ο καθορισμός της λίστας που θα καταθέσει σε κάθε εκλογική περιφέρεια το κάθε κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων δεν καθορίζεται από τον αριθμό των σταυρών που πήραν οι υποψήφιοι στις προηγούμενες εκλογές.

Είναι στην απόλυτη ευχέρια των κομματικών επιτελείων και των πολιτικών αρχηγών να καθορίσουν τη σειρά των υποψηφίων βουλευτών, κρίνοντας με βάση το καλύτερο δυνατό γι’ αυτά.

Ωστόσο, αυτή τη φορά ο καταρτισμός της λίστας των υποψηφίων θα πρέπει να περιλαμβάνει μία σημαντική παράμετρο: αυτή της αλλαγής του εκλογικού συστήματος.

Είναι λογικό ότι η Νέα Δημοκρατία ελπίζει σε επανάληψη του ποσοστού της, προκειμένου να αυξήσει κατά 30 περίπου βουλευτές τη δύναμή της.

Την ίδια ώρα, τα υπόλοιπα κόμματα θα πρέπει να υπολογίσουν τις έδρες -και τα πρόσωπα- που θα χάσουν με την ενισχυμένη αναλογική.

Παράλληλα, ότι ισχύει για τους υποψηφίους που θα εκλεγούν, ισχύει και για τους επιλαχόντες βουλευτές, οι οποίοι θα καθοριστούν από τη σειρά τους στο ψηφοδέλτιο κάθε εκλογικής περιφέρειας.

Όπως είναι φυσικό, η λίστα είναι μια νέα συνθήκη που μένει να φανεί πως θα επηρεάσει και την κινητικότητα των υποψηφίων.

Μένει να φανεί το ποιοι θα τρέξουν περισσότερο και πως θα συμπεριφερθούν εκείνοι που βρέθηκαν οριακά στην εκλογή, καθώς και το πως θα βγουν μπροστά οι λεγόμενοι πρωτοκλασάτοι που εκλέχτηκαν άνετα

Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι
Αν κάποιος ξεχαστεί ή κατά λάθος σημειώσει σταυρό προτίμησης σε κάποιον βουλευτή, τότε το ψηφοδέλτιο δεν θα θεωρηθεί άκυρο.

Ωστόσο, θα ισχύσουν κανονικά οι περιορισμοί ακύρωσης των ψηφοδελτίων, όπως ίσχυσαν και στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

 

 

Προηγούμενο άρθροΓουιάνα: Τα 19 παιδιά κάηκαν από φωτιά που έβαλε έφηβη επειδή της πήραν το κινητό
Επόμενο άρθροDentist pass: Ξεκινά σήμερα για όλα τα παιδιά από 6 ως 12 ετών